1 Mar 2011

Filem Purbawara

Apa kata hari ni kita bercerita pasal filem genre epik (purbawara). Maklumlah sekarang ni tengah heboh peminat-peminat filem bercakap tentang filem epik Malaysia "Hikayat Merong Mahawangsa" yang diarahkan oleh Yusry KRU. Memang terer KRU ni menarik minat kaki wayang menonton filem durang, terutama kaki wayang yang tidak berapa minat filem tempatan Malaysia. Kali terakhir saya menonton filem Malaysia di panggung ialah "Cicakman". Itupun after much hype on paper. OK lah juga, walaupun ciri-ciri 'plagiarisme' sangat kuat :=). Tapi masuk ja 'Cicakman 2'...no more panggung :)

So jangan lupa menonton filem di bawah ni 10 Mac nanti (mmm...mo pi panggung kah atau tunggu di saluran Astro First ja ni)Amacam? Rasa-rasa buli menang Academy Award kah ni? Saya rasa kalau 100% guna bahasa non-English ada chance dicalonkan dalam kategori 'Best Foreign Film' di Academy Award nanti :). Tapi bila saya tengok trailer HMM tu macam tidak kenampakan kelibat burung garuda, sebab kalau sebut ja hikayat ni otomatik saya terbayangkan burung garuda, for once I thought "Merong Mahawangsa" tu is the name of the burung garuda.

Kalau KRU dengan HMM nya di Sabah ni pun apa kurangnya, ada juga bah :) "Waris Helang Putih" lagi tajuk dia...Filem purbwara durang bilang..tapi bila diteliti betul-betul, astaga!

...mana mo cari wanita berambut perang dan kemas bersolek dalam era purbawara! Pendekar pula tu...Sebut ja purbawara saya terbayang imej gadis macam si Umi Nazira dalam filem 'Hikayat MM' (lagi tiada solekan lagi bagus...jimat juga ndak payah guna khidmat jurusolek)Salah seorang lagi pelakon filem purbawara "Waris Helang Putih" yang berambut blonde..:=(Tapi yang ni memang berciri epik :=)Saya harap ja durang edit ni filem betul-betul supaya terserlah ciri-ciri purbawara yang kuat, Jangan ja nanti kenampakan tu jendela 'moden' dalam gambar di bawah ni..I wonder why they didn't do the shooting at the rumah tradisi Bajau di tapak Kg. Budaya Muzium Negeri (tidak dapat kebenaran kali kan)

0 comments: