10 Nov 2005

Linda oh Linda! Songian do muli kampung??


Fuhh!!...hari demi hari saya menantikan kemunculan album Linda d KK...lambat betul...padahal masa penerbanagan KL - KK 2 jam saja...bagi saja pekerja2 kapal terbang tu bawa...suruh dorang pass kat mana2 kedai musik d kk ni...habis cerita! Tapi berkat kesabaran akhirnya dapat juga (yang lucunya I ended up having three CDs...hehe...friends in KL hantar 2 CD xtra!!). My first thought...why only 8 tracks??!! Tapi bila tengok wajah Linda d cover tu...sedikit sebanyak hilang juga kekecewaan. Tak tahu saya...apa kena Linda kali ni...CANTEEK sangat! (eh sebelum ni bukannya tak cantik tapi pose dlm album ni ada xtra cantik sikit)...mungkinkah effect contact lense warna light brown tu?...rambut?..make up??..in fact ke tujuh-tujuh pose Linda dalam CD tu semuanya photogenic habis...cun melecun! (2 thumbs up to the ppl behind her image). Ok back to the 8 tracks....u guys dah dengar...AKU CINTA KAMU dan DI SINI MALAM INI. Bila mendengar 6 lagu yang lain...banyak kelebihan dan kekuatan lagu2 ni dari dua single Linda tadi...MULI KAMPUNG...ciptaan ATAMA (Sabah famous hip hop performer...listen to his own single on Track 6)...tak ku sangka berentak so jazzy with Linda featuring the jazzy side of her!! (tapi risau pula kalau2 lagu ni bakal diheret ke kancah kontraversi gara2 penampilan tune ciptaan the late John Gaisah...cos currently the party who claimed to be the copyright owner of John Gaisah's materials is still in dispute with Atama over some of Atama's song that "hooklink" Gaisah's singing...*sigh*). Linda also reveal her song writing talent in this album (tak taulah kalau Maestro nak jimat belanja...dah lah bagi 8 tracks ja)...anyway...ciptaan beliau tak mengecewakan...lagu KAU PERGI SAJA...mengingatkan saya pada lagu KAU ILHAMKU nyanyian Man Bai yang d cipta oleh Asmin Mudin (salah seorang pencipta terkenal Sabah yang banyak mencipta lagu utk Ziana Zain). Lagu ni menampilkan petikan gitar solo...secara keseluruhannya album Linda memang tak mengecewakan ke lapan-lapan track semuanya hebat...Kualiti begitu mengatasi kuantiti. So for your listening pleasure I choose 2 tracks...KAU PERGI SAJA (Track 13) dan MULI KAMPUNG (Track 14)

4 comments:

Jackfruit said...

Linda..my LALING

Anonymous said...

hmmm...kalau tu lagupun kena saman...habis famouslah Atama seluruh malaysia...blessing in disguise

dBOSfm said...

....bah jack apa lagi...

...yupp blessing in disguise..:)))

Zirbad said...

I track "Muli Kampung" walaupun sikit ja lagu fr ORI. And of course Track No. 4, myself and my daughter punya lallubby.. ha!