30 May 2011

Kotobian Tadau Kaamatan 2011

Kotobian om kounsikaan Tadau Tagayo Kaamatan 2011...



Misoomo tokou id KDCA :=)

Salma Tepati Ramalan

Memang penuh suspen keputusan Mentor 5 semalam yang menyaksikan Salma akhirnya dinobat sebagai juara Mentor Musim 5. Tahniah!



Fuhh...lega!

28 May 2011

Juara Sugandoi Kaamatan 2011

Juara Sugandoi 2011 Ferrady Okuling dari Likas.



Naib Johan - Erdeeyona Christopher (Klang Valley)
Ketiga - Maryulynney Fane JL Paul (Tamparuli)

Paling Popular - Diandra Justine (Tambunan)

Kredit to gamanjohn YouTube channel

The Remake of "Mombit Kombit"

Sebelum...



Selepas...



Nice...thumbs up!

According to Sabah Times report the song has gone viral within 3 hours of its released on Facebook and YouTube yesterday and is expected to become the latest internet sensation on Facebook and YouTube. The single is also expected to be a massive hit not only in Sabah and Malaysia in general, but internationally as well.

27 May 2011

Single Sulung Nera "Hatimu Milikmu"

Inilah dia single sulung Nera berjudul "Hatimu Milikmu"



Amacam? Ok juga bah kan :=)

Promosi Album Sulung Harry Nianti

Video mempromosi album sulung Harry Nianti



Buli tahan, saya suka pula lagu bonus yang terakhir sekali tu "Iziau Nodaa" dari Joseph George.

**********************************************


Long live country music :-)

Seperti jangkaan ramai pejuang muzik genre country di American Idol 10, Scott McCreery akhirnya dinobatkan sebagai juara musim kesepuluh.



Kalau di US, jangan cakaplah kan, pengaruh country music sana memang kuat (kira muzik tradisional durang la kunun ni). Kalau di sebelah sini pula genre muzik country macam sudah dilupakan (our satellite radio doesn't even have special channel for this genre, unlike Classic, Rock etc):). I foresee this new Idol winner is all set to be the next Carrie Underwood (the most celebrated Idol winner).

26 May 2011

Juara Dazanak 2011

Persembahan juara Sugandoi Kaamatan 2011 kategori Dazanak, Angelica Paujin dari Tambunan :=)



Sementara itu seramai 37 peserta mewakili daerah masing-masing, berentap di peringkat separuh akhir Sugandoi Kaamatan 2011 peringkat negeri, di KDCA semalam. Dari 37 peserta tu hanya sepuluh sahaja yang terpilih ke peringkat akhir esok 27 Mei. Mereka yang berjaya mara ke peringkat akhir ialah wakil-wakil dari Kota Belud, Kota Kinabalu, Kuala Penyu, Lembah Kelang, Likas, Papar, Pitas, Tambunan, Tamparuli dan Tenom.

Beberapa peserta yang saya rasa tidak kurang juga hebatnya seperti Winnie Kuntip dari Kota Marudu dan peserta dari Paitan malangnya tidak terpilih. Mungkin kuota telah ditetapkan lima lelaki dan lima wanita. I think these two contestants sang better than some of the finalists...apa boleh buat pengadil lebih arif :=). Tapi paling saya takajut bila peserta dari Pitas mempunyai vokal 99% persis Benn Simon Bukag (dia nyanyi lagu si Ben Binsorou Mamatos Kolungguyan). Sikit tersembur nescafe percuma yang saya minum. Ingatkan CD si Ben kena pasang, pandang dua kali peserta ni macam miming lagu si Ben pula..hahaha. Sungguh tak ku sangka rupanya ada 'salinan' pula suara si Ben ni kan, I thought he's the only one own that voice...hehe!

25 May 2011

Marilah Mari Kita Mengundi...

Unduk Ngadau 2011 :P

Klik gambar untuk paparan raksaksa


Wah Miss Ranau buli tahan....stylish! :=)


*********************************************


Kilauan Emas

Program pertandingan nyanyian terbitan Astro Prima ni membuka penyertaan kepada bakat-bakat berusia 45 tahun ke atas (ambik ko!).



Malangnya untuk musim pertama tiada ujibakat di Sabah dan Sarawak. Kalau durang buat di Sabah...I tell you, gerenti berkeluaran tu bakat2 yang bukan terpendam tapi terperam begitu lama di seluruh pelusuk Sabah datang menghadiri ujibakat ni. Macam saya dapat bayangkan pula muka-muka yang bakal timbul kalaulah ujibakat ni di adakan di sini..hehe!

24 May 2011

Adex - Oburulung (Video Muzik)

Wah buli tahan juga video muzik si Adex ni..banyak shot.



Sementara itu versi karaoke album Adex telahpun berada di pasaran.

Salma - Aku Permata (single pertama)

Lagu yang dikatakan single pertama untuk Salma Mentor (ciptaan Taja MUH).

video


Mmm...not bad juga but I just don't quite fancy with the flow of the melody. Lagu ni cuba exploit habis suara dia. Harap-harap dia akan rakam lagu yang
real balada something like lagu-lagu Adnan Abu Hassan :)

Promosi Koposizon Vol.2

Actually pelancaran album ni sudah dibuat lama dulu, tahun lalu lagi :)

23 May 2011

Apocalypse..Doomsday and Playing God

Hahaha...mungkin itulah beberapa perkataan yang boleh dikaitkan dengan peristiwa-peristiwa minggu lepas. Difahamkan pengikut-pengikut setia si Harold Camping di US, sedang berduka lara sekarang ni, gara-gara kiamat yang durang separuh mati ramal akan berlaku pada Sabtu lepas (21 Mei) tidak menjadi (ada kah patut). Bukan calang-calang durang berpegang pada ramalan ni, ada yang sanggup resign kerja, jual hartanah dan sebagainya semata-mata yakin tergolong dalam orang-orang tidak berdosa dan akan disedut naik syurga pada 21 Mei 2011. What a mindset! :) (kamu google ja lah apa yang saya maksudkan ni..berlambak di internat terutama di YouTube)

But talking about apocalypse...si Nera tersingkir di konsert minggu 7 AF9 (apocalypse juga kah this? Hehe), apa boleh buat, mungkin sampai sana ja rezeki dia di AF9. Mana tau juga rezeki lebih hebat sedang menunggu beliau di luar nanti, lebih-lebih lagi ada pemilik studio dan penerbit terkemuka di Sabah yang jadi orang kuat kelab peminat dia :). All the best to her.



Persembahan dia minggu lalu bolehlah juga dibanggakan, saya kasi markah 65(bolehkah? :)). Saya tertanya juga kenapalah key lagu tu rendah sangat..tapi mo cakap macam mana kan kalau AF9 ni memang dikendalikan oleh tenaga-tenaga pengajar yang palui (a bunch of idiot!) haha. Persembahan si Lena pula memang mantap adalah 85markah saya kasi (lulus cemerlang)

Itu kisah 'apocalypse' di AF9, Mentor 5 semalam pun hampir-hampir 'doomsday', very shocking. Adakah patut markah si Salma lebih rendah dari si Shiha dan si Iqa? By the way saya hantar undi jam 9.17 dan dapat reply jam 10.36 (sejurus selepas Mentor habis) kalau ikut cakap-cakap orang yang saya dengar sebelum ni, undi macam tu tidak masuk dan tidak dikira. Tapi saya konpiden gabungan undian SMS dan juri awam masih berpihak pada Salma (lainlah kalau banyak hantaran SMS mengalami nasib sama macam saya tadi). The culprit must come from the juries.



Adakah juri terutama Ramli MS sekarang ni beralih menilai 'mentor' pula dan bukannya protege (I have a strong feeling that's what he did for the semi-finals, especially when he said, he'll judge the semi-finals based on intellectuality). So setakat ni Erra balik-balik kena kritik salah pilih lagu (did she?..mm..mungkin juga untuk lagu duet "Penipu" tu) dan Edry habis kena puji sebab terlalu kreatif dia bilang (siap dia kaitkan lagi dengan hasil-hasil kreativi KRU di luar sana...matilah!). So kalaulah spekulasi saya ni betul, faham-fahamlah siapa bakal juara. Bestnya playing God macam Ramli MS ni kan...hehe!

18 May 2011

Aboi vs Lobou

Telefilem terbitan Empayar Bayu dan SAM Productions berjudul Aboi akan dilancarkan pada 27 Mei ini di Star City Conference Center KK. Serentak dengan itu satu tayangan amal akan diadakan untuk mengutip dana bagi membantu seorang OKU dari Keningau, Yanggor Saminting, 60 tahun. :=)

Saya rasa tentu ramai yang sudah terbaca perihal telefilem ini pada post-post saya sebelumnya. Menarik juga bila terbaca statement Aboi merupakan sebuah karya yang bermutu tinggi yang mempunyai standard sebuah filem walaupun dibuat dalam bentuk telefilem (wow).

Apa kata kita saksikan trailer Aboi


video


Amacam? Not bad jugakan, terutamanya sudut teknikal dengan bunyi-bunyian ala panggung wayang :=). Telefilem ini diarahkan oleh pengarah dari Semenanjung, Kamal Ishak :=), so ciri-ciri telefilem terbitan dari sana tu memang terserlah (maybe we can learn a thing or two from this production).

DVD Lobou hujung bulan ini

Kalau tadi Aboi yang sedikit high-profile, ini pula kisah si Lobou yang low profile (hehe) yang juga akan mula berada di pasaran dalam bulan ini.



Telefilem ini mengisahkan suka duka kehidupan seorang anak kampung yang rajin dan pintar bernama Lobou (lakonan Atama). Hiburan Daily Express melaporkan pengarah Lobou Tony Francis Gitom sebagai berkata, pemilihan artis kontroversi Atama menerajui telefilem ini tidak akan memberi impak negatif kepada filem arahannya "segala kontroversi yang menyelubungi seorang artis tidak semestinya akan memberi kesan yang tidak baik kepada sesebuah produksi. Penggemar seni sekarang lebih matang dan tidak mudah menghukum seorang artis hanya kerana artis tersebut dilitupi 'kontroversi'," kata Tony.

Yang ini 100% hasil usaha anak watan Sabah :=).

Salma - Sedalam Mana Cinta Mu

Another classy performance by Salma



I give it 95% :=)...love it...simply love it! (persembahan Unbreak My Heart/Sangkar Cinta ni saya kasi 86% ja..:=))

14 May 2011

Peserta Sabah di Avon Voices GTS

Avon Voices Global Talent Search, sebuah pertandingan nyanyian antarabangsa yang dianjurkan oleh jenama kosmetik terkemuka Avon sedang berlangsung sekarang ni (untuk perempuan sahaja yer!). Undian untuk pusingan awal telah dibuka sejak 22 April dan akan berakhir pada 20 Mei ni (dekat sudah.....so capat!). Stacey Dave dari Sabah merupakan salah seorang peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan ini (bukan Stacy AF6 ah jan silap :=))



Beliau mengalu-alukan sokongan dari anda semua untuk membolehkannya mara ke pusingan seterusnya. All you have to do is cast your vote for her di website Avon Voices - klik sini. (anda diperlukan mendaftar dahulu pada website berkenaan sebelum boleh mengundi). Letak '75' pada kotak "how many votes would you like to give this contender?". Gituu...mudah ja kan..free of charge pula tu bukan macam undi AF9 atau Mentor 5

Pautan lain yang berkaitan

http://www.staceydave.com
http://www.facebook.com/StaceyDaveFC
http://www.twitter.com/stazeydave

Tidak rugi juga kalau klik link Avon tu sebab ada juga maklumat tentang pertandingan international "Song Writing Competition" (ni lelaki pun boleh sertai). So selamat mengklik dan paling penting selamat mengundi untuk Stacey Dave (pertandingan ini juga diadili oleh nama-nama gah dipersada muzik antarabangsa antaranya Fergie 'Black Eyes Peas', Natasha Bedingfield, Sheila E dan Delta Goodrem).

****************************************************


Jamer Durbin Eliminated

Arrgh...James Durbin setakat sampai Top 4 ja di AI 10, what an anti-climax.

Persaingan memang sengit. Nothing wrong with James' performance everything seems perfect...or could it be, Americans thought he's the safest among the Top 4 hence focus their votes on the least safe..Haley maybe :=). So it is Haley, Lauren and Scotty remain in the race for the top two in the final. I have no favourite among these three but loosely predict Scotty and Lauren will be in the final and my instinct says Lauren will eventually emerge as the winner (maybe Steve Tyler is correct), I'll give my reasons only if she wins..haha :).

..and my favourite from James Durbin

12 May 2011

Candy Tetap Bersemangat

Ada sesuatu yang membuat saya gembira sejurus membuka blog saya hari ini, maka dengan itu saya mo menjerit "Yahoooooooo!..ya..ba..ya..badooo!" :=)

Back to the article about Candy.



So ada satu blog ni, yang saya teserempak dulu, bilang Luke Mason tu "Candy punya..ehemm..ehemm" silap lah tu kan *wink*...sekadar kawan rupanya (kah jawapan standard artis? Hehe)

***********************************************


Nera - Gelora Jiwa

Mengancam juga persembahan si Nera nyanyi lagu ni :=)



Very nice, menggetar sukma gitu...cuma macam lambat sikit keluar 'cabaret' vibrato dia on each phrase (most of the gegaran sounds just a little bit short)...but no doubt her best performance so far.

9 May 2011

Sugandoi

Been very busy lately, sampai mo tinguk TV pun ndak sempat. Giliran siapa kena buang masuk tong sampah di AF9? Si Salma Mentor 5 berjaya ke peringkat seterusnya kah? (hehe)

Anyway let's talk about Sugandoi 2011 yang sedang berlangsung di sana sini sekarang ini untuk mencari wakil daerah ke peringkat negeri. Peringkat Penampang telah diadakan pada 7 Mei. Ini dia peserta-peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan tersebut.



Ni pula pemenang-pemenang pertandingan peringkat Bandaraya KK yang berlangsung semalam

Dari kiri: Freddy Okuling (ketiga), Effarina Jaluman (juara)
dan Shane Claudius Monjohi (naib juara)


Ni pula juara peringkat negeri tahun 2010, dengan gaya persembahan persis penyanyi kelab malam Hong Kong :=)(mesti ramai yang tidak puas hati dia menang kali ni kan..hehe)



Kalau yang atas tu persembahan sang juara versi Sugandoi, yang di bawah ni pula versi beliau bertanding merebut tempat di AF9.



Penuh perasaan ok...malangnya sampai Top 40 ja.

Another thing pasal Sugandoi ni kan, durang tidak mo buat kah peringkat Klang Valley macam Unduk Ngadau. Sya rasa ramai juga kali kusai-kusai om sumandak-sumandak yang power-power sana tu :=)

2 May 2011

Lydia Sumandak Mantad Kiulu

Mari kita nikmati lagu single terbaru dari si Amoster (Protege Pilihan Mentor 4) berjudul Lydia Sumandak Mantad Kiulu.











LYDIA SUMANDAK MANTAD KIULU

Sumandak kiulu
Olumis id paras diau
Langadon oku kuma dia
Oi Lydia yeah...

Oi mandak kiulu
Langadon oku kuma dia
Oi mandak kiulu upus ku kuma id dia
Oi mandak kiulu langadon oku kuma dia

Cho:
Guminawo ku kumaa dia yeah
Sumandak kiulu langadon oku kuma dia yeah
Id ngaran diau id Lydia
Koupusan ku ginawo ku soumul-umul


AMOSTER@2010

LIRIK DAN LAGU: Amoster Alex Henry Inter