8 Oct 2007

Fauziah Gambus: unik dan tersendiri

Dikala anak-anak muda sedang ghairah dan khusyuk dengan lagu-lagu rock dan cinta balada. Tiba-tiba muncul seorang gadis cantik manis dari Bongawan bernama Fauziah Gambus (Fauziah Suhaili) 19 tahun, memperjuangkan musik tradisi gambus. Beliau bukan hanya setakat melontarkan suaranya yang lunak merdu lewat lagu-lagu yang didendangkan, tetapi juga siap dengan memetik sendiri 'gitar' gambusnya...tabik!

Album yang diterbitkan oleh Ampal Production ini (penerbit Abu Bakar Ellah) mengandungi sembilan buah lagu-lagu warisan suku kaum Berunai seperti Zapin Berunai, Ampok-ampok Bulan, Adai-adai, Dayang Mengalai, Gundah gulana, Seloka Kasih, Cencang Rabung dan Naindung. Mungkin dalam album akan datang beliau bolehlah memuatkan lagu-lagu ciptaan sendiri. Sebuah lagi produksi tempatan Sabah yang boleh dibanggakan dan wajar diketengahkan di peringkat nasional (maupun antarabangsa). Cuma dalam versi MTV, ada beberapa video di mana pergerakan mulut Fauziah tidak selari dengan lirik lagu. jadi nampaklah sedikit cacat celanya. Selain dari itu keseluruhan penerbitan layak diberi puji-pujian dan album ini seharusnya dimiliki oleh warga Berunai (samada di Sabah maupun di negara Brunei sendiri)

Klip demo lagu Umang Ting Ting

"Lawa banar plucking atu dang!"


Kredit: mrmanager.blogspot.com

Dengan keunikan bakat beliau, tidak hairanlah nama Fauziah Gambus bakal terpahat besar dalam genre muzik yang diperjuangkan beliau. Gambar di atas dirakam semasa beliau membuat persembahan di Majlis Berbuka Puasa 2007 anjuran Media Prima KL. Mungkin selepas ini banyak lagi jemputan untuk membuat persembahan samada di majlis rasmi besar-besaran maupun di festival-festival muzik (tidak hairan juga kalau beliau bakal menerima jemputan dari pihak istana Berunai)

Tu dia! Siap dengan biodata lagi. Kalau semua album ada biodata macam ni kan best! Tidaklah peminat tertanya-tanya di sekolah rendah mana kau belajar dulu!

20 comments:

Anonymous said...

pandai mengalai eh si dayang ah... bisai lagi muanya tu...kim salam eh.... ada suda yang punya ka tu... buking eh.... <<< zaac'h

Anonymous said...

inda rugi kamu lai mbali cd fauziah ani... semua lagunya bisai2 pulang di dangar... balik2 bah ku pasang lagu adai-adai ah... kitani tah yang support kedidia ani...siapa lagi...urang kitani bah ni.......- zaac'h

Anonymous said...

bali tah cd nya ah...jantah karit batakang ani.... apa jua anambalas ringgit ganya... suruh tah baliau baliau mbali... ada jua kan sidia dangar di rumah...banar ka inda??? nah kan....nyangku.. banarrrr..... << zaac'h

dBOSfm said...

Sudah tah ko mambali zaach!? mimang bagus2 bah lagu su dayang ani. Bah kalau ada saudara mara di Brunai atu ...promote2 lah jua bah!

Anonymous said...

awu.... suda ku bali CD nya atu dbosFm.... bisai2 lagunya nyamu... tapakai banar ku... sudah ku padahkan dansanak2 ku di brunai atu.... tapi yang inda berapa bisai atu...lagu2nya dalam bahasa melayu bah.... kalau lagu yang banar2..lagu dalam bahasa barunai tu kan... tapi inda apa.... yang panting semua lapisan masyarakat paham apa mesej yang ingin di sampaikan....<<< zaac'h

siput said...

edehh batah jua sdh bejual album nya ni...dikg kami semua urg mbali..mimang tah lagu nya lam bahasa melayu ia menyedapkan bah tu..supaya urg kl paham...weii jan marah ahh aku kan join blog ni..sapot urg kita bahh..bkn jua urg lain c fauziah ani..pardian ku jua...heheh

TamparikPro said...

awu.. bisai lagunya sadap di dengar ehh.. mun adatah diaorang kaluarkan VCD dalam bentu KARAOKE lagi bisai. sanang kitani kan melagukan dirumah2 atau di majlis orang kawin, kita bawa CD saja tarus boleh balagu.
Mun.. Si Ampal suruh aku membuat taks seni kata lagu yang tulisan bajalan tu, buleh jua ehh.

TamparikPro said...

Sakarang ani musim orang kawin, dulu murah saja mun bisidia dilagau membuat persambahan di majalis orang kawin, mun sakarang ani.. mahal pakah sudah mun dilagau untuk bamani gambus di majalis-majalis orang kawin. Timbang-timbangi ehhh...

tamparikPro said...

Sakarang ani musim orang kawin, dulu murah saja mun bisidia dilagau membuat persambahan di majalis orang kawin, mun sakarang ani.. mahal pakah sudah mun dilagau untuk bamani gambus di majalis-majalis orang kawin. Timbang-timbangi ehhh...

gambus girl said...

assalammualaikum.. t.kasih atas semua pujian.. sesungguhnya semuanya drpd Allah.s.w.t.. bakat yang fauziah dapat hanyalah pinjaman sementara drpd-Nya dan fziah akan memanfaatkannya... Doakan kejayaan fauziah....

gambus girl said...

try...

elk said...

Assalamualaikum,

Cik Fauziah, saya peminat besar (heheh).
Terima kasih kerana menghasilkan album yang sangat-sangat berkualiti, yang boleh menghiburkan satu keluarga dari saya ke mak saya. Harapan saya semoga cik Fauziah terus sukses. Ada website sendiri ke? Senang kalau nak mencari info tentang Fauziah Gambus.

Anonymous said...

website blum buat lagi la... banyak keraja...t.kasih atas sokongan a... kim salam dengan keluarga terutama sekali emak.... nanti kalau fziah dah buat website fziah gtau ya... assalammualaikum....

Anonymous said...

A bit disappointed you wasn't here at Sipitang to perform at Pesta Gambus 9. :(

china morena said...

hi fauziahh.. respek ku kedikita pasal menyanyikan balik lagu berunai ani.. aku pun first time mendangar di radio lagu zapin berunai. bah bisai2 saja.. semoga tetap maju ke hadapan!! :D

adzely UiTM Sabah said...

aku ingatkan si fauziah nie makcik2 jer.coz generasi muda sekarang payah la nak join benda2 macam nie.then baru2 nie aku g pesta gambus 2009 kt papar baru la aku nampak orangnya. masih muda dan boleh tahan jugak.have a nice voice. tak hairan la boleh jadi ikon kesenian gambus sabah. fauziah,teruskan apa yg kamu dh mulakn ni. peminat akan menyokong kamu. aku nie pun baru jer nak tubuhkan group gambus kt uitm. sapa2 boleh bantu aku untuk bagi no contact orang yg buat gambus bagi tau la kt aku eh. jsp_sabah@yahoo.com. thanks

mayamyra said...

Kini Fauziah Gambus dah di gelar Ratu Gambus Negara....seorang penyanyi dan pemain alat muzik gambus hebat sekali....nyanyiannya amat lunak didengari....semoga Fauziah berjaya dan selamanya.....Good Luck...Fauziah!! teruskan perjuanganmmu...sokongan untukmu sentiasa disisimu....:)

may said...

Gud Luck fa.....sentiasa menuju kejayaan.....:)

Anonymous said...

Syabas di atas gelaran "Ratu Gambus Negara'

Dari

Raja Gambus

Anonymous said...

even im kdm but i like her song very much, her voice is such a great, very mendayu..gd luck fauziah gambus