30 Sep 2008

Raya Artis Sabah


29 Sep 2008

Sabah TV soon?

RTM To Introduce Regional TV

KUCHING, Sept 28 (Bernama) -- Radio Televisyen Malaysia (RTM) will introduce regional television networks with the implementation of digital broadcasting in three years' time, said Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek.

He said as the digital broadcasting system would have 20 channels, each region, including Sabah and Sarawak, would have its own network.

"It is not impossible for us to have Sarawak TV, Sabah TV and other regional TVs. Sarawak TV can have its own news bulletin and Dayak music programmes," he said when officiating at the Dayak Music Award 2008 presentation, here Saturday night.

Ahmad Shabery urged RTM employees at the regional stations to make the necessary preparations and improve their capabilities in producing more informative news from the districts.

"Regional TV can be as powerful as national TV. Viewers are more interested to know about local issues than national or international issues.

"As such, we have to build strong local content and not be enamoured by television productions from China, Latin America or Indonesia.

"We have to be prepared to carry more news from the districts in the proposed regional TVs," he said.

-- BERNAMA

P/s: This is Indeed another good news. Hopefully it will open more opportunities for local (Sabah) production houses to provide local contents...:)

27 Sep 2008

Artis/Album Melayu




26 Sep 2008

X-Fresh FM disaman

Akhbar Utusan hari ini melaporkan X-Fresh FM disaman oleh seorang pendengar setia gara-gara memutarkan lagu Indonesia My Heart dendangan cover version Ebi dan Mila. Seperti mana yang kita tahu X-Fresh FM menjanjikan kepada pendengarnya hanya lagu 'buatan Malaysia' saja yang akan diputar. Dalam usaha mengkota janji mereka, maka terdengarlah promo yang berbunyi 'akan membayar 1 juta' sekiranya pendengar terdengar lagu Indon berkumandang.

Pendengar setia saman X-Fresh FM RM1 juta

KUALA LUMPUR 25 Sept. - Seorang guru muzik yang juga pendengar setia Radio X-Fresh FM hari ini memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Sivil di sini untuk menuntut ganjaran RM1 juta seperti yang dihebahkan dalam promosi dari semasa ke semasa menerusi frekuensi 103.00fm.

Asni Annuar, 36, selaku plaintif menamakan Airtime Management & Programing Sdn. Bhd. sebagai defendan dalam saman tersebut.

Tindakan saman itu difailkan melalui Tetuan Adnan Seman & Associates.

Dalam pernyataan tuntutan, plaintif mendakwa radio tersebut antara lain membuat tawaran seperti: "Dia orang cakap kalau tiada lagu-lagu antarabangsa, radio kita orang mesti tak popular,'' "Bagus sangat ke lagu-lagu macam ni...,'' "Ingat ...1 juta tau, kalau kita orang putarkan lagu-lagu macam ini...'', X-fresh FM 100% muzik Malaysia'' itu dipercayai untuk menarik perhatian pendengar.

Lebih menarik, dakwa plaintif lagi, radio tersebut telah membuat tawaran RM1 juta kepada pendengar jika dapat mengesan sebarang lagu antarabangsa diputarkan oleh stesen radio tersebut terutamanya lagu-lagu dari negara Indonesia berdasarkan kepada contoh-contoh lagu yang diperdengarkan ketika promosi radio tersebut disiarkan.

Pada 20 Januari lalu lebih kurang pukul 7.25 pagi, plaintif mendakwa telah mengesan stesen radio itu telah menyiarkan lagu berjudul My Heart yang telah dinyanyikan Ebi dan Mila dari Akademi Fantasia 5 semasa konsert Akademi Fantasia.

Plaintif percaya bahawa lagu tersebut walaupun dinyanyikan Ebi dan Mila tetapi ianya tetap merupakan lagu antarabangsa memandangkan lagu tersebut adalah gubahan komposer Indonesia, Anto Hoed dan Melly Goeslow dan dinyanyikan Acha Septriasa dan Irwanshah dan telah dimuatkan dalam album runut filem My Heart iaitu sebuah filem popular Indonesia.

Setelah berjaya mengesan lagu tersebut, plaintif menyatakan telah membuat aduan melalui surat bertarikh 25 Januari lalu dan mendakwa berhak mendapatkan ganjaran RM1 juta seperti yang ditawarkan jika berjaya mengesan lagu antarabangsa sebagaimana promosi yang disiarkan.

Suruhanjaya Multimedia dan Komunikasi Malaysia (SKMM) yang menjalankan siasatan menyatakan radio tersebut telah mendakwa tawaran dan promo merupakan sebuah gimik pemasaran radio. Dan, tiada pemenang yang akan ditentukan menerusi promo tersebut yang mana jelas merupakan alasan pihak defendan untuk lari dari tanggungjawab membayar tawaran melalui promosi yang telah dibuat.

Melalui penjelasan yang diberikan SKMM, plaintif mendakwa, adalah jelas promosi dan tawaran radio tersebut berniat mengelirukan dan menipu pendengar sekiranya ia gimik semata-mata.

Sehubungan itu, plaintif menuntut RM1 juta sebagai bayaran yang dijanjikan, faedah lapan peratus setahun dari tarikh tindakan difailkan sehinggalah penghakiman, faedah dan relif lain yang difikirkan sesuai.


P/s Itulah X-Fresh FM tidak berhati-hati..hehe. Ataupun mereka perlu jelaskan definasi sebenar 'buatan Malaysia' sebab ada juga pihak yang mengaku terdengar lagu Gwen Stefani berkumandang selain pihak yang mempertikaikan lagu-lagu Che'nelle di stesyen tersebut.

25 Sep 2008

Dayak Music Award - DAMA

An interesting piece of news from our neighbouring state

Dayak music industry to get due recognition

KUCHING (Bernama) - Beset with CD piracy, especially in the smaller rural towns of Sarawak, the Dayak music industry will finally be accorded due recognition come Saturday when the inaugural Dayak Music Awards (Dama) 2008 presentation is held here. Dama organising publicity committee chairman Jimmy Adit said yesterday the event, to be officiated by Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek, was a stepping stone in recognising Dayak recording artistes for their contribution to Dayak arts and the entertainment industry.

"We have received very good response for the 29 awards up for grabs except for those artistes who have sold their copyright to recording companies," he told Bernama here.

The various awards in the three - Iban, Bidayuh and Orang Ulu - categories, include for the Best Male/Female Dayak Singer, Best Dayak Song Composer, Best Dayak Patriotic Song, Best Dayak Song and Promising New Singer.

There will also be awards for the Most Successful Dayak Singer, Best Lyrics and Best Produced Album of the Year.

Adit said with keen support from the Dayak Chamber of Commerce and Industry (DCCI), Dama, which would be turned into a biennial event, hoped to promote the commercial potential of Dayak music by showing appreciation for its pioneers, promoting younger singers and identifying potential ones.

"At present the industry is still beset by issues like artistes being underpaid, recording companies that pirate their own production and Dayaks making too little out of an industry that they themselves have created."

He said the DCCI would also lend a helping hand to help people in the Dayak music industry form an association to enable Dayak artistes to voice their problems or get assistance they needed to keep the industry strong.

"Dama's objective is to get the Dayak music industry recognised nationwide, as many Dayaks are now working and living in Johor, Langkawi, Kedah and Terengganu, who want to be able to hear Dayak music over the airwaves," he said.

P/s: Bah jadi Sabah bila lagi? BTW kenapa 3 suku kaum saja ah? (Iban, Bidayuh, Urang Ulu). Yang lain macam Kayan, Kelabit, Kenyah, Penan tidak termasuk Dayak kah tu?

24 Sep 2008

Juliana Korom - Muncul dengan album sulung



23 Sep 2008

Album Tampusis-On

22 Sep 2008

Akhbar The New Sulu Times

Let's take a look at the latest edition of The New Sulu Times/Suara Tausug. This tabloid has been around for quite some times. If I'm not mistaken this is the third issue.

Muka hadapan


If you are able to read (but I don't think you can) one of the lines at the bottom left, it reads, "Membaca sambil menderma: Tabung Sekolah Kanak-Kanak Jalanan The New Sulu Times CIMB Acc :100.................." :)

And then ada cerita misteri...kunun-kununnya ada gua di Gunung Kinabalu tempat pertapaan alim ulama semuanya berjanggut putih dan ada pula yang bertanduk di kepala. Raja Sulu pun kunun pernah bertapa di gua tersebut. Mmm..di kampung mana tu ah? Kundasang kah? kekekek

Khusus untuk peminat-peminat Sejarah...:)



Dan ruangan hiburan (semua artkel main cekup...macam dbos-fm juga..oops! hehe)


Beginilah cara penulisan salah satu artikel hiburan yang ada. Siap dengan ungkapan "you all"!.... Awww! Set-set Juwie ker? Tak koser nyah! Kelass! (or maybe a lady writer)


Gambar wartawan dengan Mawi pun ada (actually jarang betul nampak wartawan bergambar dengan artis popular and then tempek gambar dia di akhbar kan)...but not here! "Apa! ko nda picaya sya pernah bergambar sama si Mawi? Nah ambik kau! biar mata kamu terbeliak!"


Artikel berkenaan Marsha dalam bahasa Tausug (a translation from the Malay version from the ruangan hiburan on the early page). The article merely an introduction about her...nothing new. But let me just add...Marsha is a Sabahan from Tamparuli (cos the article did not mention about this...or they don't know)


Out of all the 24 pages, 16 pages are in BM. So not bad jugalah untuk bacaan ringan, itupun kalau harga RM 2.30 is no hal to you

So bila kunun ada Suara Kadus?

20 Sep 2008

KE party promo


19 Sep 2008

Meeda - bakal lahir album kedua

Inilah dia sumandak iras-iras gadis Jepun..:)

18 Sep 2008

Breaking the news


The last sentence reads "..promosi sempena Hari Raya"

Suspen habis oh (especially before I read the next screen)....kekekek *LOL*

Marsha, Yazer sambung kontrak

Marsha dan Yazer antara empat serpihan bintang AF3 yang disambung kontrak mereka dengan Maestro baru-baru ini. Artis yang lainnya ialah Amelia dan Mawi

Menurut Freddy Fernandez "keempat-empat artis ini dipilih kerana kita nampak ada pasaran untuk mereka dan peluang untuk mereka teruskan karier secara serius. Saya akui hanya empat orang ini yang dilihat mendapat permintaan yang tinggi dan 'maintain' hingga sekarang".

P/s: Tak sangka tinggi juga permintaan untuk Yazer...:)


17 Sep 2008

Stacy - Artikel "Stacy Terima Hukuman"

Kosmo online kelmarin menyiarkan artikel mengenai Stacy bertajuk “Stacy Terima Hukuman”. Rasa macam kelakar pun ada masa saya membaca artikel tersebut terutama bahagian yang mengatakan Stacy seolah-olah ketakutan undangan menyanyi berkurangan gara-gara kesilapan di FFM21 tempoh hari (kalau ya pun apa salahnya guna perkataan "kerisauan" instead of "ketakutan"). Terbayang seolah-olah wartawan yang mengungkit hal tersebut menakut-nakutkan Stacy seperti budak kecil “habislah engko Stacy...tu lah nape buat silap...habislah tak ada undangan menyanyi lepas ni...so you nak buat apa? ” *LOL*. I think kalaupun betul undangan untuk beliau berkurangan, mungkin secara kebetulan saja, tiada kena mengena dengan kejadian di FFM21.

Yang membuatkan saya ter-extra senyum ialah statement berani mati....

"Dan mungkin kerana saya ni beragama Kristian, membuatkan masyarakat kurang menerima saya. Biarpun menjadi begini, saya percaya ada masa untuk membuktikan yang saya boleh melakukan yang terbaik. Cuma berilah saya peluang," tuturnya berterus terang

Oops (harap-harap tiada kontroversi). Anyway I think she shouldn't be worry that much. It's still a long way to go. I'm sure there will be more activities, appearances, promotions etc once her debut album is released (hopefully in the near future). But it's good...at age 18 she concerned that much and expressing the whole truth of what she felt inside. No hiding and far away from being hyprocite.

In case you haven't read the aricle click here (before it disappears from the archive)

16 Sep 2008

Happy Malaysia Day

16 September 2008

Credit


Sabah flags before

1982 - 1988 (arrgh!)

1963 - 1981 (the original flag)

Let's sing


Sabah Tanah Airku

Sabah Tanahair Ku
Negeri Kita Yang Tercinta
Pemuda Pemudi Semua Marilah

Bangunlah Bersatu Semua
Marilah Bersama Serta Maju Jaya
Merdeka Sepanjang Masa
Bersatu Segala Bangsa Sentosa

Sabah Negeri Merdeka




15 Sep 2008

Suria Pagi Kinabalu

Masih ada kena putar lagu Tagalog kah di sini ni? Ops..hehe. Lama sudah saya nda tune...phobia dengar tu perkataan 'Mahal...mahal' (sudahlah semua harga barang sekarang ni mahal)

Fenomena tersilap

kalau sebelum ini Stacy tersilap, kali ini giliran Lotter pula. Gara-gara masalah sistem bunyi beliau silap masuk rangkap pertama (saya sengaja tidak rakam). Once everything's fixed, tersilap lagi masuk bahagian korus lagu ini seperti yang terakam dalam v/c di bawah.


"Sorry salah tadi" dia bilang....hehe. Luckily not a single soul jeered (setakat yang menonton berdekatan dengan kami lah, tidak pastilah pula penonton di bahagian lain)

13 Sep 2008

KE 3rd Anniversary Party

Nah ada red carpet lagi...pastikan tapak kasut kamu bersih berseri-seri...:). Kalau ada yang dari Kuala Lumpur tu, pastikan cuci dulu tu lumpur-lumpur...*LOL*

12 Sep 2008

PERTISA - Anugerah muzik

Anugerah muzik sebegini memang dialu-alukan di Sabah dan semoga berterusan di tahun-tahun akan datang. Selain dari tambahan kategori diharap juga istilah 'popular' bakal digantikan dengan 'terbaik'...:)

11 Sep 2008

Bayo Pictures

9 Sep 2008

Papier Mache - Kumpulan 7 anggota

Mmm...macam mana lah pula hasil rakaman dari studio rakaman UMS ni?. Terpaksalah saya kena dapatkan album kumpulan ini untuk mengetahuinya...:).

8 Sep 2008

Formula 90:10

Kekerapan memutar lagu-lagu dari negara jiran oleh stesen-stesen radio di negara kita bukan satu perkara baru. Difahamkan situasinya agak kritikal dan kronik ketika ini sehingga memaksa Karyawan menyerahkan memorandum yang termaktub didalamnya formula 90:10 kepada kementerian berkaitan. Secara ringkasnya ‘formula 90:10’ adalah kaedah yang dicadangkan oleh Karyawan kepada pihak kerajaan agar megutamakan pemutaran lagu-lagu hasil karya tempatan di corong-corong radio dengan nisbah 90% lagu tempatan berbanding 10% lagu asing. Ini bermakna untuk rancangan sejam yang memuatkan sepuluh buah lagu hanya sebuah (1) lagu karya asing sahaja sepatutnya dimainkan. So untuk rancangan yang ada 5 buah lagu hanya separuh (0.5) saja lagu Indon perlu diputarkan (hehe). Walaupun tidak dijelaskan dengan terperinci guna pakai formula ini, saya percaya ianya khusus untuk lagu-lagu berbahasa Melayu yang diputar di saluran radio Melayu (Era, Hot FM, Suria FM dsb). Menurut Presiden Karyawan Freddy Fernandez, formula ini memang telah diguna pakai di beberapa buah negara asing, Australia contohnya, untuk bersaing dengan hasil karya dari Amerika.

Secara peribadi saya sentiasa mengalu-alukan apa sahaja usaha untuk memartabatkan hasil karya tempatan. Sebab itu XFm, Sabah VFM dan Carta Muzik-Muzik menjadi pilihan di hati. Saya jenguk stesen-stesen radio yang lain sekadar melihat carta lagu stesen berkenaan. Setiap kali ada berita sebegini, masa tu juga timbul persoalan di mana kedudukan lagu-lagu karya dari Sabah? Sebab sekarang ini, memang ada artis tempatan yang merakam lagu Melayu dengan harapan akan diputar di stesen-stesen radio di Sabah (Sabah FM, Sandakan FM, Tawau FM, Keningau FM). Adakah lagu-lagu Melayu artis Sabah telah mendapat tempat di stesen-stesen berkenaan. Kalau sudah syukurlah, kalau belum mungkin formula 90:10 ini bolehlah diamalkan oleh stesen radio yang disebutkan tadi. Kita bukan meminta yang bahagian 90% tu, tapi kalau dapat yang 10% tu pun jadilah..:)

Ayu - Wang simpanan belum kering

Kalau dulu tajuk cerita Ayu "hidup senang lenang" kali ini pula ada yang mendakwa duit simpanan beliau semakin tipis. Hmm...ada juga pihak yang sibuk betul mengetahui hal duit simpanan seseorang. Mungkin wartawan berkenaan sengaja buat cerita, saja-saja mau mengorek berapa RM lagikah yang tinggal dalam akaun Ayu. Yang menarik juga bila Ayu meluahkan kenyataan "Terus terang Ayu cakapkan, Ayu tak seronok menjalani kehidupan sebagai seorang artis"...oops!

3 Sep 2008

Stacy - Ambang Merdeka KK

Dan ini pula khusus untuk peminat-peminat Stacy


Do you guys notice the melody guide on the minus-one music for the song Atas Nama Cinta (kuat pula tu). Minus-one ni maestro curi dari karaoke kah? *LOL*. It's really annoying and spoiling. A professional performance shouldn't have a melody guide.

And to capture the video below, I've to set the video cam to "sport" mode. The mode specifically made for fast or aggresive actions as in sport..:) .



Bazar Ramadhan Asia City KK

A nice view showing streams of people at Asia City's Bazar Ramadhan.

Muslims and non-Muslims alike frequented this food bazaar. I'm sure you'll be spoilt for choice here. A heaven for the food lovers. But some people find the price of most items sold here are just too expensive. I remember bringing some relatives here last year and having spent like an hour browsing they ended up buying at Restoran Sri Keningau which is just nearby..*LOL*

2 Sep 2008

Penampilan pertama

Siapa peminat Mawi di sini? Sila angkat tangan! Uiinaa...ramainya yang angkat tangan. Tak ku sangka, tak ku duga...:)

Nah ambik kau!



Correct me if I'm wrong, this got to be his first ever appearance in any concert in Sabah right? Tidak pastilah pula sama ada beliau memang tak pernah dijemput langsung atau terlalu sarat dengan show di semenanjung...well you know something like "sorry you'll have to wait, I have a list of shows waiting in KL right now"..:)

And talking about penampilan pertama, apa kurangnya juara OIAM 2. Kalau tidak silap inilah juga kali pertama beliau diundang untuk menjayakan sebuah konsert rasmi di Sabah.

1 Sep 2008

Velvet - Nobolou Nangku

Velvet performs Hain Jasli's Nobolou Nangku during the Merdeka's eve concert last Saturday


Nung kagampot oku da mamagawoi..malatup bah sia bilang kau!. Best pula versi muzik funky ni.

Ebi - Lagu baru

Ebi mempradengarkan dua buah lagu yang bakal dimuatkan dalam album sulung beliau ketika membuat persembahan di konsert Ambang Merdeka KK Sabtu lepas. Menurut beliau kedua-dua lagu tersebut adalah hasil ciptaan beliau.

Hadirkan Cinta

I thought it was a cover version of song by Indonesian band. In fact I heard some audience asking "lagu siapa ni?". But when he explained (after finished performing it), that the song is his I was like "mmm..boleh tahan ada harapan jadi hit"...:).

Pahlawan Cinta

This one is very radio friendly, I like the music. Mungkin dituju khas untuk si Mila...:)

I'll upload other videos by other artistes soon. Looks like streamyx is damn slow (kalau cuti2 umum ja mesti slow kan!?)