31 Mar 2012

Berdua - ReyNizam ft Obie

Check it out!



Hip dan sungguh urban!

Kamus Yahudi - Dusun

Kekekek...tiba-tiba ja ada terjemahan lagu Yahudi ke Dusun. Rupa-rupanya ada pakar bahasa Yahudi pula kita ni kan..hehe.



Apa kata pakar kita terjemah pula lagu "Tanak Kampung" ke bahasa Yahudi dan kasi dengar durang lagu kita...pasti gempak.

Versi Dusun "Salam Untuk Kekasih"
*************************************


Percubaan Freddy Mojuru menyanyi lagu popular Nadia "Salam Untuk Kekasih" dalam bahasa Dusun.



Verdict? Macam kurang menjadi pula pada pendengaran saya. Impak ndak berapa kuat. Apapun nice try!

30 Mar 2012

Perasmian Kompleks Budaya JKKN

Bah kamurang dijemput menghadiri perasmian Kompleks Budaya JKKN pada 31 Mac ini. Di mana tempat dia ni? Ala yang di siring-siring Jalan Penampang sebelah Taman Rimba Tropika tu. Ini bah kunun kompleks theatre harapan KK (ala-ala Istana Budaya versi KK) tapi dengar cerita dewan theatre dia boleh muat 500 orang ja.

29 Mar 2012

Jangan Cuba-Cuba - TRIO

Nice song, I like (I give 3.8/5) ;=).



But I expect more harmony, since this is a group performance.

Kaandaman Ku Di Ama - Nelly Alfred

Lagu Kadazan berjudul "Kaandaman Ku Di Ama" nyanyian Nelly Alfred. Lagu dicipta oleh Nelly Alfred sendiri sementara lirik disumbangkan oleh Wilfred Kulaini.



Lampu Trafik Yang Kurang Bijaksana
*************************************


I captured this footage in Lahad Datu yesterday (at one of the many traffic lights installed along Jalan Silam). Initially, both traffic lights from each direction turned red at the same time to give way for cars coming from a junction. However when the traffic light from the opposite direction turned green,ours remained red..haha. We were puzzled why traffic from our direction is not allowed to move (sudahlah kelam kabut mo sampai destinasi). When we see the last car making a 'U' turn, we guessed "oh ok it's for 'U' turn" but that's not the case as there was indeed a 'no u-turn' sign placed there (????)(the car was actually making illegal u-turn)....punya bikin panas.



Somebody fix it please!

27 Mar 2012

I Love You Banana - Lexband

Antara lagu-lagu lucu dalam album terbaru Lexband :=)



Ingatkan lirik dia cuba memuji khasiat pisang..macam kaya dengan potassium...memberi tenaga...makanlah pisang untuk kesihatan erc, tapi lain pula :=)

Puteri Koporat
***************


Program reality Sabah yang menawarkan hadiah RM20,000. Rancangan ini akan disiarkan di internet. Keterangan lanjut layari ja website yang tertera dalam skrin.



Macam Di KK - Joey Mirdad
**************************


Nda pastilah kalau dia ni ada kena mengena sama penyanyi Indonesia Jamal Mirdad.

25 Mar 2012

Andui Bah Kasihan - Asmin Mudin

Lagu dari komposer popular Asmin Mudin berjudul "Andui Bah Kasihan". Kalau sebelum ni dia mencipta lagu untuk dinyanyikan oleh artis lain, kali ini dia nyanyi sendiri lagu ciptaan beliau (ni kali lah!)



Sebuah lagi lagu Melayu yang dinyanyikan dalam rentak sumazau...nice.

23 Mar 2012

Tambalut D Tosuwau - Sandy

Kalau sebelum ni kita ada Candy...kali ni kita memperkenalkan pula Sandy!

Sebuah lagu rancak, yang nescaya bisa menghangatkan pentas kalau dipersembahkan di majlis-majlis kahwin (mesti ramai yang secara sukarela turun menari di dance floor) dan bisa juga memeriahkan pentas Tadau Kaamatan.



Posing artis (dengan imej dan style tersendiri) pun boleh tahan. Kalau pandai menari pandai menguasai pentas, pandai berinteraksi dengan penonton...pasti bisa memukau dan happening!. Cuma kena berusaha keras mempertingkatkan persembahan vokal....kena jaga-jaga juga..jangan sampai ketinggalan tempo kalau menyanyi live :=) (capat bah ni lagu)



P/s: Hebat drummer ni lagu...sya kasi 4.5 bintang!

21 Mar 2012

Mencari - Mereejen

Single berjudul 'Mencari' dari sebuah indieband Sabah, Mereejen. Ringtone untuk single ni boleh didapati dari telco-telco seperti yang dipamerkan. Selamat membeli :=)

20 Mar 2012

Masalah Kewangan Tangguh Kahwin



PETALING JAYA: Bekas pelajar program Akademi Fantasia musim ke tiga (AF3) iaitu Ekin terpaksa menangguhkan hasratnya untuk berumah tangga dengan penyanyi Yazer kerana faktor kewangan yang masih belum kukuh.

Ekin, 28, berkata, pada dasarnya dia sudah bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan namun perlu memahami kedudukan bakal suami yang masih belum stabil.

"Saya dan Yazer bukannya popular sangat dan jarang ada undangan nyanyian. Tambahan pula tanggungjawab untuk berkahwin bukannya senang kerana ia memerlukan komitmen yang besar terutamanya daripada pihak lelaki," ujarnya kepada mStar Online.

Bagaimanapun percintaannya dengan Yazer yang telah melangkau hampir empat tahun itu semakin utuh kerana mereka sama-sama mengharungi susah senang bergelar seorang artis....Selanjutnya



Real couple pula durang ni :=). All the best to them...saya YAKIN they will unite soon, it's only a matter of time.

Intangoi Matoku - Fika

Lagu best tapi macam kurang sambutan :=(



Kempen Anti BN
***************


Saya anti BN..anda pula bagaimana?

19 Mar 2012

Sekadar Perlu Tahu - Kio

Terimalah lagu runut yang bakal dimuatkan dalam telenovela "Rintihan Dari Tabasan"



Drastik sungguh expresi suara itu..

Tengah khusyuk saya menikmati lagu ini, tiba-tiba keluar tune macam iklan Salem High Country di penghujung lagu..kekekek.

18 Mar 2012

Money-ya (Mania)...It's All About The Money


Aku pelik sikit dengan rancangan baru Astro ni, why on earth do they have this program in the first place? Artis-artis yang terlibat pula bolehlah dianggap yang sudah establish (Jaclyn Victor also in this show...REALLY!?). Durang sudah 'dipertandingkan' dan disajikan secara meluas kepada umum sebelum ini. Ada yang diterima dan ada yang kurang diterima. I mean apa lagi yang program ni expect dari artis-artis yang bertanding? To spread their wings worldwide and become international superstar? Some of the artistes have already given the opportunity and had gone through the experience to be known internationally or at least regionally . Kita pun tahu apa hasil dia. Artis-artis ni pun kiranya yang sudah berpengalaman, sudah masak dengan selok belok dunia seni, mahir dengan trick of the trade of the industry, sudah tahu what the industry wants..etc. They themselves qualify as mentor to guide new comers dan ada juga yang pernah menang anugerah tu anugerah ini. Jenis bimbingan apa lagi yang durang expect from the three mentors? (Ahmad Dhani, M. Nasir and Aubrey Suwito). Sampai bila durang ni mo jadi 'anak didik'?. Some of them had even worked with the mentors before. So kiranya program ni bolehlah disamakan macam kita dihidangkan makanan menu A, menu B, menu C. We like menu A. They re-cook menu B and menu C and force us to like them...hahaha.

Tapi bila fikir balik..oh ok..I got it, they are all in for the big prize of RM 500,000 ringgit! The appropriate promotional tag should be "Money-ya! It's all about the money and nothing else" . Then the song "Price Tag" should be their "Menuju Puncak" song (the three mentors should sing and dance together with the contestants).....it's all about the money...money...money...badly need the money..money..money...we just wanna have your votes!

TV3 nampak macam bergeliga sikit, when it comes to sms voting show. Ada 'Mentor', which I think is very good (salahkah kalau Astro tiru ja 'Mentor' ni), 'Bukan Sekadar Rupa' etc.

Ni pula posting si Ebi di FB Mania..

Ebi Kornelis II

Kalau lah aku menang tu Mania numbur 1,2 atau 3 aku bagi separuh duit itu kepada sesiapa saja di Malaysia ini yang memerlukan.....Aku nekad....kalau 500 ribu aku bagi rm 250ribu sumbangan..Ini aku punya janji.Tapi ini tidak akan terjadi kalau aku tidak dapat masuk.jadi saya harap anda semua boleh tolong undi saya.Biar ini jadi sejarah. Ini sumpah saya.Ini pun kalau menang.Doakan saya.jom kita ramai2 undi Ebi Kornelis II


Hehehe...not so sure if that was appropriate....heboh sudah orang tuduh statement dia ni berunsur rasuah.

17 Mar 2012

Ilo Diah Doh Pilih - MRDD

Sinding Dusun Hip Hop alternatip



Satu perubahan ke depan yang drastik! Ni kali lah! :=)

Lawak Sabahan
***************


Pertandingan hiasan emas..penjual ikan nda mo mengaku kalah.

16 Mar 2012

Nurul Natalia - Ateh Wildon

Jangan kamu confuse dengan tajuk lagu ni, tajuk lagu sebenar "Nurul Natalia" artis Ateh Wildon, bukannya tajuk "Ateh Wildon" artis/penyanyi Nurul Natalia...hehe

Mula-mula saya ingatkan lagu ni ada kaitan sama tu kanak-kanak malang yang diculik dan dibunuh baru-baru ni, tapi bila saya cek nama dia it's Nurul Nadirah pula.



Kali ni betul-betul sound macam produk KL.

15 Mar 2012

Buat Sikit Sikit...The Movie

Eh..silap bukan the movie tapi video muzik rasmi...:=) (macam movie bah juga tu kan)



Meriah sungguh! Macam muka saya pun ada terselit...

American Idol 11 - Jermaine Jones dibuang penerbit rancangan
*************************************************************************




Penyingkiran peserta di saat-saat akhir oleh pihak penerbit, bukanlah sesuatu yang asing dalam rancangan realiti TV popular American Idol. Tapi penyingkiran pada musim-musim lalu dilakukan sebelum episod pertandingan bermula. Musim ni ada sedikit kelainan, sebab berlaku disqualification in the middle of the series. Peserta yang disingkir ialah Jermaine Jones. Sebab musabab? Kedapatan mempunyai banyak rekod jenayah dan masih ada beberapa outstanding arrest warrants untuk beliau. Thankfully he's not my favourite and was so surprised he won the 'Afmasuk' last time. So he's not a 'gentle giant' after all huh!

I think to make it more interesting they should let the arrest takes place while he is performing on stage...hahaha.

14 Mar 2012

Anak Kampung ke KL.

'Anak Kampung' terus berusaha mencari ruang dan peluang di kotaraya KL, kali ni dengan bantuan sekumpulan anak-anak metropolitan - One Nation Emcee, ONE.:=)

video


Overall it sounds good in many aspects, except for the second verse (performed by Mimi) which sounds a little weird to me (or I need some time to get use to that particular tune).

Nampaknya it's Jimmy ft O.N.E and not the other way around (as I thought). Let's just hope the response will be as good as it receives here.

13 Mar 2012

Armonia - Julie & Azeed

Lagu ciptaan SteedJR, dipersembahkan secara duet oleh Julie dan Azeed.



Not bad but I don't see why it should be sung in duet.

Divine Master Killer - Namsar

Let's listen something different today..hehe.

"Namsar is a death/thrash band from Sabahell KK"..wow what a statement!. I wonder if they mispelled the word 'trash' as 'thrash'..:=)

Harga single? RM 7 if you purchase through band or RM 10 by post.



Talking about "killer", it's very sad to learn that the 5-year-old girl who was kidnapped on March 1, has been confirmed dead. The big question is why was she killed? And the only answer that I can think of...this is probably the work of along.

Siri Animasi(kekek)
****************************


10 Mar 2012

Candy - Noilaan Ku Nodi

Single Dusun Candy yang hangat di war-warkan dulu...:=)



Terlampau drastik pembaharuan dia, macam buli takajut peminat-peminat lagu Dusun di kampung-kampung dengar..kekek. Tidak pasti pula macam mana sambutan lagu ini. Kalau tinguk kedudukan terkini carta lagu Dusun Sabah VFM, lagu ini sudah tiada dalam senarai (kalau nda silap sya, sempat tersenarai 2, 3 minggu).

8 Mar 2012

Aku Sujud - Ebi

A new effort from Ebi :=)

This is just a demo cut not perfectly mixed yet (I think)



I focus more on the music, arranged by Luke Mason @ Lukman.

Breeze Model Search
*********************


Haiyoo...I thought this contest has long concluded. Rupa-rupanya sudah jadi ala-ala American Next Top Model pula sekarang ni with its weekly challenge (just pray Tyra Bank will not aware of this...otherwise...)



I wonder if they have their own version of Miss J (the scariest mak hayam in the world)

6 Mar 2012

Selamanya - Rey dan Devreney

Lagu Melayu duet Rey dan Devreney berjudul 'Selamanya'



I'm so fascinated by the musical arrangement and the mixing of the background music (overseas standard ok!). Mo pi cari si Dean lah macam ni..hehehe.

Alvin M.Y - Learning You (Official Music Video 2012)

The official music video of the song 'Learning You' by Alvin M.Y.



Cerah dan ceria...

5 Mar 2012

Aiso Pilotian Om Piunungan - Joseph Majakui

Sebuah lagu dari artis yang pernah memenangi anugerah untuk gelaran 'Artis Lelaki Popular' di anugerah muzik Pertisa 2008.

2 Mar 2012

You Are - Dayang

A self-composed English single by Dayang and lyrics by Abg Mustaqim.



Nice song and musical arrangement (appealing!). Singing wise, still has room for improvement, especially diction and her grasp for, what I call, English feeling. :=)

American Idol 11
*****************


AI 11 lady contestants took their turns last night. Except for Baylie Brown and the girl who sang 'Sweet Dream', the rest are just fabulous.

But I noticed all are white chicks, except for Jessica Sanchez (Philippino/Mexican)



Amboii...urang2 pilipin apa lagi, tambah sibuk dan bising lah kunun durang di YouTube tu kan...suka sangat puji melambung-lambung bakat durang. Kalau pasal ratu cantik...pasal penyanyi dari mana yang paling berbakat di dunia....jangan kamu berani mati berdebat sama durang ni di YouTube...gerenti kamu kalah..hahaha.

1 Mar 2012

Ride It - Yayan

Another aspiring and talented local rapper...Yayan. This is his brand new single. According to his bio, his grandpa is Datuk M.Y. Ahmad...one of the prominent local singers back in the 60's (in case you don't know).



Oh yeah...ride it baby!

American Idol 11
****************


The AI 11 live show kicked off yesterday. As usual I always look forward to its brand new setting (stage). Everything looks fine to me, except for the walls (on both sides of the stage)...I hardly noticed those walls in previous seasons (hehe)and find it awkward when they're suddenly conspicuous.

One of my early favourites...(sooo envy with his hair).



Quite a hard song to sing and I detect four minor glitches from 0 to 36 seconds (I admit I can't carry a song with much falsetto like this one).

I guess the weakest performance last night was the Korean guy..Heejun

Anak si Ledet ko nda minat? Minat bah juga...