20 Jan 2010

The Divine Masters- Hiti Noh Pitongkiadan

Lama juga tidak mendengar cerita The Divine Master, artikel di bawah ni cerita durang beberapa bulan lepas masa membuat persembahan di D'Junction Penampang.




And this is their single in Kadazandusun entitled Hiti Noh Pitongkiadan

The Divine Master - Hiti Noh Pitongkiadan









I'm really on cloud nine listening to this song. Sedap banget bunyi rakaman dia..sooo universally sound. Ndak kempunan juga dengar lagu rock KDM dengan kualiti rakaman macam ni. Not so sure where they recorded it. If it is done down here in KK, a big, big applause to the studio concerned.

45 comments:

butod said...

sia setuju sama ko bos. memang kualiti rakaman kihaaa punya lagu pun siok . Tabik spring sama Divine Master ..

dBOS-fm said...

Saaadap betul dengar kan..tersenyum-senyum sya..sbb bunyi yg sya expect...betul2 keluar terutama part korus.

Anonymous said...

mimang best.. bangga sy dngar lagu2 KDM yang kena kasi rock camni. lawa. cmon sabahan, we can be like others juga dgn bahasa ibunda kita. maybe more.. kan..

Anonymous said...

mimang best.. bangga sy dngar lagu2 KDM yang kena kasi rock camni. lawa. cmon sabahan, we can be like others juga dgn bahasa ibunda kita. maybe more.. kan..

Anonymous said...

huoy!!! smat gila o ne lagu!! buli tahan owh TDM.. poimpasi TDM!!! siuk ne lagu. buat g bogini banyak2 kio? hee~

Anonymous said...

siuk ne lagu! mami sa pun suuuuka butul dgr ne ekekeke! keep it up TDM!
^^,

whaty said...

memang best ni lagu..siapa cipta lirik ni lagu ah...tlg

Kenneth Chin said...

ini kali lah...bangga sia sama nie lagu..punya sadap..apa saya peduli

taty_lanz said...

betul2....harus bangga ma urang sabah...punya sadap@!!!!

hgp said...

for the record, this is my first likey of kadus rock song recorded by local band from sabah!

dBOS-fm said...

Yeah agree...another kadus rock song I personally like is Kristo Umok's "Tulang Bosi Turat Dawai".

Anonymous said...

Wow, I didn't know we have song in our mother tongue such as this! Banyak ketinggalan zaman da saya ni... Anyway, that's brilliant. Good job!

sheila said...

dBOS-fm said "I'm really on cloud nine listening to this song. Sedap banget bunyi rakaman dia..sooo universally sound. Ndak kempunan juga dengar lagu rock KDM dengan kualiti rakaman macam ni. Not so sure where they recorded it. If it is done down here in KK, a big, big applause to the studio concerned."

FYI...sy lain pula i'm really OREO reading the universal introduction..The Divine Master done their recording down at peninsular...YA! di kihil yg 1st album Easy To Understand, btw check it out..they working out with their 2nd album now and its gonna be like you said KK recording studio...acording to the tuan punya badan lah..and i said..happy listening...sentekey....hahahaa

sheila said...

And to dBOS-fm creator, as well as to all the bloggers supporters, TDM likers kene...We THANK you and May you have great future and not forgetting MAY GOD BLESS US all the way...take care semua...aramai tiiii...cheerss...

sheila said...

whaty said...
memang best ni lagu..siapa cipta lirik ni lagu ah...tlg
25 Aug 2010 09:23:00

Lirik compose by Petrus Edwin Edin...sana2 ja tue...and siow lambat sy jumpa ini blog...

Anonymous said...

Is Sheila related to the TDM's sibling? mcm familiar dia ni oh.. =).

dBOS-fm said...

"they working out with their 2nd album now and its gonna be like you said KK recording studio"

*******************************

Hopefully the quality rakaman setanding Hiti No Pitongkiadan

dBOS-fm said...

Anon - well judging by her full name I bet she is (kan Sheila)

sheila said...

hehehe saya nie kuli2 do towki baini ahahahaha...interms of TDM website that organize by si Lotter @ dudu sendiri the siblings and few admins, saya kene2 act as their Public Relations yaiii...hehe and yeah TDM n Resort Burung Garuda are my family kan dBos kaw memang TheBoom kene hehe..

dBOs, sy pasti kualiti rakaman would be Superb!! pasal Sabahan talented and bedaya saing juga bah,dont play2 phua chu kang bilang hahaa

Once again thanks for all the support..kotohuadan diod songovian...peace...

Anonymous said...

Nah, kan apa saya bilang...memang dia bah =). Peace, Sheila...

Anonymous said...

...and I just wonder who is the person behind the name - dBos - really is? Hehee..=)

dBOS-fm said...

EHEMM....test mike 1,2,3...sekadar "Coolycutive" (ada bunyi Executive juga kan) yang terlalu minat bidang seni suara dan muzik (kira darah daging la ni..hehe)

Anonymous said...

Hahaaa...yang satu "kuli do towki". Yang satu lagi "coolycutive". Iras2 juga bunyi dia tu, ada kaitan saudara kali dorang ni kan...(I'm kidding). By the way, that's a safe answer you gave, Bos. But I don't care...coz whoever you may be, I like your blog and do continue the good job, yup...=)

sheila said...

Anon kene...siapa baitue men tapuk2 sana blakang pintu tue,kaw kaitu kene hahaha :p trus si dBOS pula men safe-safe takut dia sy tanya macam mana dia bleh dapat lagu TDM and lagu Resort Burung Garuda pasal itu lagu belum tembus mana2 kecuali Pusakag and Suriafm, dia nie ultraman kali nie taw, sy belum ada kaitan lagi ni sama ultraman yang sebenarnya lah hahaha...but like you said..whoever us may be, I too like the blog. Sy goggle lagu tanak kampung maw dingar how is it sb ramai org suka, and it lead me to this blog,then m impress huiyoooo...my family pun are on the role, thats why sy kunu2 jadi follower,buli kaitue macam tue, inda kana rutan bah kan...baiklah thank you hehe

Anonymous said...

Wow, Sheila...saya pun nda tau pasal blog dBos ni mula2. Nda tau apa da lagu yang saya Google tu...(no,I was not looking for any song, I actually wanted to know more about the Dusuns - I was curios about what and how the world sees us - so I just simply typed 'Dusun' and somehow later landed on this blog) Suprisingly, I found more and I like what I found. No wonder (according to Wikipedia), "the Dusuns are known as the Latin artists of the East, being famous in the state for love and passion for music." Now, isn't that beautiful? =).

dBOS-fm said...

Sheila kenapa kamu tidak pasarkan tu lagu? Saya terima baaaaaaaaaanyak request minta tu mp3 lagu RBG...selain RBG permintaan mp3 utk Kura-Kura (Jiaja) dan Tanak Kampung pun boleh tahan. Tapi sya tidak layan prmintaan2 durang ni (mana tau juga antara yg minta tu artis2 sendiri yg mo test saya kejujuran I..hehe). Kalau sya layan n jual RM1 satu mp3 kali sya pandu jet peribadi sudah skg ni..kekekek.

dBOS-fm said...

Asal usul dbos ni dulu (dan masih juga skg) ialah untuk menggembar-gembur aktiviti seni d Sabah bah terutama utk kwn2 saya (Sabahan mostly) yang berada d luar Sabah..sebab durang slalu tanya "sunyi juga sana tu..kami cari2 internet mcm teda apa2 berita hiburan" :(. Also to tell the outsiders we have many outstanding talents down here. So lebih kurang begitulah sejarah dia. I thought of slowing down last year due to FB fever. But shocking thing happened in the middle of last year...the no. of visitors berlipat kali ganda dari 3,4 tahun lepas. I was wondering what happened...hahaha. Maybe makin ramai Sabahan can afford internet

sheila said...

ANON..how is the right title should i address you,paling tepat, siapa gia nama kaw tue kenen, buang masa bah men teka2 nie mesti pandai silap hahahaha...and yeah for sure memang beautiful tahap Superb!!

dBOs...siapa bah nama kaw nie? hehehe (berani tanya2 neh aku,maw merisik bah bosss...hahaha)pasal lagu TDM and RBG nie,they mobilize it on their own, like i said sy nie PR jewww hehe. It seems like i dont understand the work out of their business plan there must be something, sy tunggu ja the update from them,tapi dgr2 dari tuan punya badan RBG personally, he is doing a VIP album kunu, the album will consist 2 hits saja,jadi sy hanya bleh comment wait and see ja lah and i can see that your collection is secured here kene, biarpun tidak jual RM1 kaw pun masih buli beli juga tue 10 lagi jet peribadi! nah kaw...na jadi jan kaw lupa kasi tumpang aku pi ranau ah...ni khali la...hahahaha

sheila said...

oya dBOS...broadband now NO FEE trus monthly charges pun macam reload handphone sija...trus bukan sabahan / malaysian ja dapat afford PTI pun bah...jan main2 oh...ahahhaa

Anonymous said...

Hehee...Sheila, kalau ko teka tu nda lah pandai betul jawapan sampai bila2.. I would like to remain anonymous here, but that does not mean we cannot be friends =).Nice to meet you, Sheila. I'm anon.ymously@rocketmail.com. =).

Bos, I must thank you for creating a blog such as this. Nda sudah sudah sunyi dii..hehee. Secara peribadi, terubat juga kerinduan sedikit sebanyak. Nasib baik ko slow down saja hari tu, klu ko trus stop... kempunanlah.

I bet the person behind dBos is someone yang bukan 'calang-calang punya orang'... =).

sheila said...

hahaha...ANON,kalaw si dBOS bukan Ultraman jangan-jangan dia Superman kali ni taw, apa Superman pun bukan calang2 urang bah ahahahha....cuma itu ja lah nda costume ada kesilapan teknik sikit,santut di luar ahahhaha hey no jokes no fun k DATUK dBOS...;p

dBOS-fm said...

Sheila - Wah..best tu ada album VIP...ndak sabar2 sya mo jadi VIP ni ;=)

* I'm just a Spenderman! Hahaha...

Anon - thanks..nampak gaya kena teruskan jugalah blog ni. Gara2 ranking d Alexa..melumpat naik (tiba2) sebanyak lebih kurang 2.5 JUTA anak tangga!

*Ya bukan calang2 org ni...menang Grammy Award 7 kali...Academy Award 5 kali dan masuk wad 4 kali (sebab takajut terlampau pemes)

sheila said...

Muahahahahaa....nanti kaw sana lelaki spendet...bagus2 sya inda katawa...haiyaaa....

Anonymous said...

Hahahaa!...=)

dBOS-fm said...

Simbol "Spenderman" macam Superman juga huruf 'S' di dada tapi 'S' terbalik...kekekek

sheila said...

dBOS kalaw 'S' terbalik tue bah..bukan 8 (lapan) kaitue...kenen buta huruf...ahahaha

dBOS-fm said...

8 kah?...sya nampak mcm 7 pula...kekekek

sheila said...

bah...tahniah lah kita nie sama2 buta huruf tapi kaw paling manang juga pasal sansut di lualll neh hahahaha...colour rainbow lagi towhh pilihan hahahhaa

dBOS-fm said...

biarlah buta huruf, buta nombor dan buta warna..jgn ja buta yg ...palis2

XinXin EdAMS said...

pny best nie lagu..!!!
bleh angau wor sy dgr bnyk kali..
congrats to yg sanganu hozou n yg monupu hozou.. :)

Mestimau said...

memang monsoi sinding ini, sia punya ingkung pun suka ini lagu. setiap kali dia dengar dia pasti guyang kaki..

aferid lunsin said...

Mana Yang Lagu Dusun SUNDUNGKU tu...siok btl lau 2..

Anonymous said...

halu . . sy suka betul nie lagu xpandai bosan dengar minta chord guitar dia tlng . . please

Anonymous said...

wow....lotter..

Anonymous said...

sy suda cari kord lagu ni..suda sy post kat blog sy..hehe