31 Dec 2011

Carta Top 10 - Disember

Kacukan

1. Macam Di KK - Janrywine
2. Resort Burung Garuda - Petrus Edwin
3. The Land Below the Wind - EUB
4. Main Tapuk Tapuk - Elmar
5. Doi Limau Kapas - Kio
6. Penganuan - Ampal
7. Emeley - Ateng
8. Can't Stop The Sumazau - Atama
9. Cikgu Jubaidah - Nick Electrica
10. Learning You - Alvin

Terkeluar

1. Kueh Salah Bikin - Koboi
2. Cakap Mak Bapa Kira Belakang - Piton
3. Pucung Kuyuk - Dodi
4. Awang Sumandak - Ries
5. Suzita - Amoster


Pop Etnik

1. Tupusku Dika - Oliver Muji
2. Tanak kampung - Jimi Palikat
3. Bintanok - Bintanok Group
4. Muli Oku Bye Bye - Dunstan Peter
5. Nomboh Noh - Bernard Laimen
6. Tusin - Omar
7. Euginius Barawas - Saputangan Keningau
8. Pinoko Tadauku - Alex
9. Nirakan - Nick Electrica
10. Lydia Sumandak Mantad Kiulu - Amoster

Terkeluar

1. Somsomido - Justin Stimol
2. Kada Maya Dogo -Amy Joba
3. Ika No Id Ginawo - Abraham

The most watched Sabahan music video?

I have a feeling that this video is the most watched music video uploaded or performed by a Sabahan..3,992,608!..(or ada lagi yang paling tinggi?)



...ermm..actually tiada apa-apa juga yang special pasal ni video. Saya rasa ramai orang curious sebab gambar hadapan video ni di YouTube menunjukkan dua orang pelajar sekolah seolah-olah sedang melakukan sesuatu dalam bilik darjah. Trus urang pun fikir ada aksi atau gambar seks. Tu yang kali sampai 4 juta kena klik (hehehe). Lagi pun video ni tersenarai atau terhimpun bersama-sama video-video yang ada kaitan dengan perlakuan sumbang sumbing etc....sex sales ok!

Malangnya sudah 4 juta klik pun macam ndak pemes2 juga ni...mungkin orang klik lebih kepada hasrat atau tujuan lain (mo tinguk gambar seks). Sepatutnya dengan jumlah klik sebanyak itu...boleh jadi Justin Bieber Malaysia sudah ni :=). Hmm...inikah yang dikatakan kuantiti tidak berkualiti.

Clarice - Au

Audio lagu ni sudah lama kena promote sini..kali ni video dia pula ;=)





**********************************************


Sokid - Koposion

Hebat juga lagu rock ni...





p/s: Mo hantar/promote mp3 single, demo dan sebagainya? Hantar ja ke dbosfm@yahoo.com

29 Dec 2011

Winnie Stephens - Roun

A nice sentimental song

Jemputan Menyertai Carta Lagu

Utara-FM menjemput artis-artis Sabah (err..infact siap-siapa saja yang ada lagu) menyertai program carta durang yang dikenali sebagai "Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja @ UFM".

Butiran lanjut...

INTRO

Dahulunya lebih dikenali sebagai ‘Carta 10 UFM Lagu Tempatan‘ dan kini kembali sebagai ‘Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja @ UFM‘ yang menampilkan 20 buah lagu tempatan terbaik setiap minggu. Pencalonan dan pemarkahan dibuat berdasarkan undian para pendengar menerusi Facebook, laman web, dan kekerapan lagu dimainkan di Utara.FM. Carta ini adalah untuk menilai populariti lagu semata-mata, bukan untuk menentukan senarai lagu terbaik.


OBJEKTIF

-Memberi ruang bagi penggiat seni muzik tempatan Sabah untuk mengetengahkan lagu-lagu ciptaan mahupun nyanyian mereka.

-Bagi memartabatkan industri muzik tempatan Sabah sekaligus memberi pengiktirafan kepada karyawan muzik tempatan Sabah khususnya golongan komposer dan penulis lirik.

-Menjadi medium pemasaran dan semestinya ingin memperkenalkan kepada dunia mengenai Sabah dari segi budaya dan para pengamalnya.

-Untuk membuktikan bahawa lagu-lagu yang dibawa nasyid juga sebenarnya mempunyai nilai tersendiri di kalangan masyarakat.

-Untuk membantu mempromosikan lagu artis-artis tempatan Sabah sejajar dengan tujuan penubuhan Utara.FM iaitu untuk membantu mempromosikan artis-artis tempatan Sabah di samping menjadi penyampai info-info terkini Sabah.


TERMA & SYARAT PENCALONAN CARTA 20 LAGU ORANG SABAH SAJA

-Terbuka kepada orang Sabah yang memilik lagu yang dicipta dan dinyanyikan sendiri.

-Bagi lagu secara individu – Merupakan anak jati Sabah;

-Bagi lagu yang dibawakan secara duet – Antara satu penyanyi tersebut merupakan anak jati Sabah;

-Bagi lagu yang dibawakan secara berkumpulan atau band - 1 atau 2 ahli kumpulan tersebut haruslah merupakan anak jati Sabah.

-Pencalonan lagu untuk dipertandingkan TIDAK PERLU memiliki release date.

-Maksud release date (tarikh dikeluarkan): Album dalam bentuk fizikal (physical album) – Tarikh di mana kesemua lagu dalam album tersebut dikeluarkan untuk penjualan secara umum.

-Carta ini TIDAK terhad kepada genre dan bahasa. Asalkan dibawakan oleh warga tempatan Sabah.

-Penerangan: Pertandingan ini juga menggalakkan indie bands untuk mempertandingkan lagu mereka. Bahasa juga bukan menjadi satu isu untuk dipertandingkan dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja Utara.FM.

-‘Cover version’ TIDAK akan dipertandingkan ke dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja.

-Maksud ‘Cover Version’ adalah merujuk kepada mana-mana lagu yang dinyanyikan kembali. Contoh: Lagu ‘Christina Perri – Jar of Hearts’ dinyanyikan kembali oleh Oyen HM.

-Semua lagu yang telah dihantar untuk dipertandingkan dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja sekaligus memberi hak bagi pihak Utara.FM untuk memainkan lagu tersebut di Utara.FM dan semasa menjalankan aktiviti luaran (bukan maya) Utara.FM. Pihak Utara.FM tidak akan menyebarkan lagu tersebut kepada pihak lain melainkan DJ-DJ di Utara.FM sahaja agar lagu tersebut dapat dimainkan di Utara.FM.

-Sila baca dan fahami terma & syarat pencalonan lagu ke Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM sebelum anda menyertainya. Semua pihak yang menyertai Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM akan diklasifikasikan sebagai telah membaca, memahami dan bersetuju sepenuhnya dan terikat dengan Terma & Syarat Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM.

-Kegagalan Utara.FM untuk menguatkuasa mana-mana peraturan-peraturan dalam apa jua keadaan tidak akan memberi sebarang tuntutan hak kepada mana-mana individu.

-Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja akan sentiasa mengalami pembaharuan dari sudut pengiraan markah dari semasa-semasa sekiranya terdapat perubahan yang berlaku. Jika terdapat sebarang cadangan atau idea yang dirasakan relevan untuk menambahbaik Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja, perubahan juga akan dilaksanakan.

-Sila hantarkan lagu yang anda ingin calonkan untuk dimasukkan ke dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja ke djsumandak@gmail.com dengan menyertakan maklumat seperti berikut. Sekiranya maklumat yang diberikan adalah palsu, secara automatik, penyertaan anda akan dibatalkan.

Nama:
Asal (Daerah):
Tajuk Lagu:
Penyanyi/Kumpulan:
Tahun Lagu Tersebut Dikeluarkan (release date)
Tajuk Album (jika ada):
Pencipta Lirik:
Komposer:
Nota – Pastikan anda menghantar lagu anda dalam format .mp3/.wma/.wav sahaja.

CARA-CARA MENGUNDI

-Undian dibuka di blog DJ Sumandak - http://www.sumandak.net & Fan Page - https://www.facebook.com/pages/Carta-Top-20-Lagu-Orang-Sabah-Saja-UtaraFM/332140186798011

-Anda boleh mengundi seberapa banyak di blog DJ Sumandak (www.sumandak.net).
Pencalonan terbaru juga dibuka untuk para pendengar mencalonkan lagu yang diminati mereka.

-Senarai lagu yang ada bukanlah pilihan DJ Sumandak atau DJ DJ Utara.FM. Semua lagu adalah berdasarkan permintaan lagu yang dibuat oleh para pendengar di UtaraFM, dan lagu-lagu yang dihantar oleh penyanyi atau tuan punya lagu tersebut untuk diputarkan di Utara.FM

...gituuu...so tunggu apa lagi

*alamak..terus teringat mo update carta lagu dbos-fm..hehe*

**************************************


Video muzik baru keluar dari oven kah this? (published on the 26 Dec)



Why do I feel this singer is kind of under rated..I enjoy listening to her song

24 Dec 2011

Merry Christmas 2011

Merry Christmas and have a joyful holidays!!!

23 Dec 2011

Ateh Wildan - Saiz 50-50

Kata-kata hikmat dari YouTube..

Pendatang baru dalam industri hiburan tanah air. Penyanyi yang berasal dari pitas Sabah yang merakamkan 10 buah lagu berentak slow rock dan balada rock yang mana album tersebut di namakan KEMBARA BLUES...

Buli tahan talent dia ni mencipta dan menyanyi lagu-lagu ala rock kapak (macam lagu-lagu kumpulan Exist). Semua lagu dalam bahasa Melayu. Saya rasa paling best lagu dia yang berjudul Melupakanmu

Tapi lagu yang berikut ni special sikit, dalam bahasa Dusun :=)



**********************************


Penjana kod lagu

A few years back I asked a Yamaha music promoter "adakah keyboard yang kalau kita main melodi ja...dia sendiri generate kod lagu kita?" Ketawa habis tu promoter. "That's impossible" dia bilang. "Those skill you need to acquire by training" he quips. If you asked any musicians the chances are you'll hear the same response. Tapi tu dulu, sekarang ni adalah kali 2,3 software yang sudah ada di pasaran. Antaranya macam Band In a Box (arguably the best software for backing music arrangement) and MySong. Setakat ni saya cuma pernah try Songsmith ja, sebab yang ni ja ada download free..hehe (free enam jam ja)

My findings? Mula-mula saya try nyanyi lagu-lagu kindergarten (I dare not use my voice..ndak berapa konpiden suara betul-betul in-tune, so I play the melody using keyboard). Not bad juga, kira 100% juga ketepatan chording dia. Then try lagu-lagu yang complicated sikit. Hmm..adalah kali dalam 70-85% precise..hehe (nampak gaya mo kena pakai skill semulajadi juga ni). However the bottomline is nothing is imposible now. I won't be surprised the new generation of keyboards will incorporate this feature (terutamanya keyboard Casio...oops!)

Pemain Winamp 5.2 pun ada juga feature generate chord lagu. Tapi saya rasa ni lebih kepada lagu-lagu yang sudah dirakam kali. Senanglah mo cari chord lagu-lagu Bruno Mars ni kan.. :=)

21 Dec 2011

Voice Out

A song by some hip and urban Sabahans :=)



Great song despite some disturbing..aah..ermm..never mind!

**********************************************


Trailer - The Hobbit

I noticed it has just been uploaded yesterday. I'm probably the 310th viewer :=)



Hmmm...'The LORT' Part 5?

*********************************************


Somewhere in North Korea

According to some sources, it is compulsory for them to cry...fake or genuine...they have to...otherwise the authority will question their loyalty to the dear leader *sigh*



Imagine a similar mass reaction when Justin Bieber's concert is cancelled...phew! :=)

20 Dec 2011

Sayang Sabah - Ebi

Lagu inspirasi lagu 'Sayang Kinabalu' :=)

Artis Baru Album Baru

Mavie artis yang dbos-fm tampilkan sebelas hari lepas :=)



Link YouTube promosi lagu-lagu dia

Lexband - Kilang Ketawa





...amacam lucu jugakah? Lagu dia "I Love You Banana"...buli tahan juga

19 Dec 2011

Dulu Suka Sayang - Ebi Kornelis

Rentak Sumazau ni kalau di guna untuk gubahan lagu-lagu non-Dusun saya percaya boleh pergi lebih jauh (macam dangdut dan reggae). Memangpun sudah ada bukti-bukti boleh diterima ramai (Tanak Kampung), tapi mungkin mo kena kasi promot lebih power lagi :).

Usaha si Ebi menyanyi lagu Melayu dalam rentak Sumazau ni harap-harap boleh membawa rentak Sumazau ke satu dimensi baru :=)



Smart..I love it!

P/s: Actually I realised about this song since March this year but dare not upload it here (out of respect to the copyright owner). Anyhow somebody upload it on YouTube (not me)..so i'm just kinda promote it further here.

Soira Lumangad - Jamirus Jumian

Saya rasa inilah mengkali lagu Dusun pertama yang lirik dia ada sebut 'Facebook' :=) (correct me if I'm wrong)



**********************************************


The Aftermath of the Tropical Storm Sendong in the Philippines

The storm is also known internationally as 'Washi' (motif mo pakai 2 nama?)

There are many more heart-breaking videos on YouTube concerning the storm but this is probably the most emotional one...simply because of the background music :(



...a reminiscent of the 1996 tropical storm Greg or what?

14 Dec 2011

Lagu Bernilai RM40,000

Lagu "Waktu" ciptaan Alfred Teo, dendangan Sabhi Sadi yang menjuarai pertandingan AmBank-RTM Cipta Lagu 2011.



Macam biasa-biasa ja kan...cliche ballad.

The studio version

http://www.erama.tv/contest.php?action=viewmusic&id=236

13 Dec 2011

Tulan Gumanti Toun - Christopher Thomas Kondungan

...bulan depan tahun baru 2012 sudah, ngam juga kasi main ni lagu

Keroncong Di Rozaline - Gerald Gimin

Fulamak suara serak-serak basah ala penyanyi rock mendendangkan lagu keroncong :=)

9 Dec 2011

Cinta Kaamatan - The Ariez

Kaamatan is like 5 months away. Tapi ndak salah juga bah dengar lagu bertema Kaamatan :=)


ComScore


**********************************************


This is "You'll Be In My Heart" by Phil Collins. The first time I heard this song I thought I listen to a Sumazau beat at the early part :=). Wonder where they get the inspiration from. A friend said maybe the arranger is a Sabahan (haha!)



The Indonesian song "Manusia Biasa" Yovie and Nuno also has similar beat.

Sangai - Dunstan Peter

Another song with nice melody



...and nice performance too :=)

Koposion - Wilfred Sindam

Wah ogumu ih penyanyi baru.

Lagu Dusun paling Baru

...hehe

Baru siap kemarin dia bilang. Tajuk? Hantam jalah tajuk dia "Kumaraja Id Kuala Lumpur" oleh penyanyi 'misteri'

Tonindot - Mavie

Penyanyi baru bernama Mavie dengan lagunya berjudul "Tonindot"



...buli tahan!

8 Dec 2011

Saldiviana Wences-Nokoundaliu Nodi Ginawo Nu

Power gegaran suara si Saldiviana ni..

Caesanda - Ibok Noh

Hiburan di petang yang indah dan cerah ini, sambil-sambil minum teh tarik dan makan pisang goreng (punya sadap!)



...best juga suara si Caesandra kan. Sarut-sarut basah.

6 Dec 2011

You and Me - Guba

'London' habis oh ni artis Sabah kan..:=)(he is signed with Laguna Records in KL). Hmm..his surname sounds very familiar to me (or maybe it's just a different person with the same name).



Semoga lagu dia berjaya sampai ke London...

5 Dec 2011

Lagu 'Anak Rumah Panjai'

Lagu "Tanak Kampung" disadur ke bahasa Iban 'Anak Rumah Panjai' (ARP). Tapi masalahnya tiada kredit diberi kepada pencipta asal lagu, si Jimmy Palikat. How?



Ada pula yang bandingkan lagu saduran Iban ini dengan lagu-lagu saduran "Tanak Kampung" dalam bahasa Kelantan, Jawa, Bugis etc(yang berlambak di YouTube). Durang bilang itu lagu-lagu saduran pun teda kredit pencipta asal. Bezanya, lagu saduran Iban ni dibuat untuk tujuan komersil so pencipta asal layak dapat ganjaran. Yang Jawa, Kelantan etc tu durang buat main-main ja. Tapi tidak pasti pula kalau memang ada rundingan antara si Jimmy dengan penerbit lagu ARP ni pasal hak-hak copyright sebelum ARP dirakam.

*********************************************


Hari AIDS di KK

Hari AIDS Sedunia yang jatuh pada 1 Dec setiap tahun telah disambut secara besar-besaran di seluruh dunia (ambik ko!). Di KK pun ndak mo ketinggalan. Kemarin di Gaya Street 700 keping kondom percuma habis disambar macam goreng pisang panas! Syabas pada warga KK..kerana sudah ada kesedaran. Bukan macam dulu kalau kana tanya "kenapa ko ndak suka pakai kondom?". Jawapan "Sa malu bah habis pasangan sya selalu kasi ketawa dia bilang macam barang yang baru kena beli...masih bebalut plastik" (kekekek)







Pic Credit: Sabah AIDS Support Services Association (KASIH)

4 Dec 2011

Evolusi Butitin

Perjalanan seorang "Butitin" dari kecil hingga remaja..

2006



Antara lagu yang paling awal di promosi di blog ini masa mula-mula blog ujud duuulu :=)(sejarah lalu jangan dilupa...kekek)

2010 (4 years later)

Remaja sudah dia! :=).



..adakah akan muncul Butitin 3? (time umur 20-an kali kan)

Promo lagu-lagu Murut

Kalau setakat lagu-lagu Murut di YouTube, channel si Kawaks72 ni yang paling power :=)

Buluntung - Satilie Sagin

Lagu berjudul "Buluntung" (pelangi)



Nice..

A hundred years ago when I was like 8 or 9 years old...I was so curious I went ahead pointing my index finger at the beautiful rainbow without inserting my finger quickly into my mouth. The verdict? Butul-butul belingkuk jari telunjuk saya. Menyesal seumur hidup. Betul pula tu kan..kekekek (I'm glad I did it, at least I know the truth)

Ika noh Id Ginawo-Larry Zaman

Siapa mo test tarik suara dengan penuh feeling pada pertandingan Sugandoi akan datang boleh try test ni lagu :=)



Kalau sa pengadil, otomatik sya kasi jadi juara :=)

Millenium - Max

Lagu "Millenium" dari penyanyi yang pernah membuat gegaran 3.5 pada Skala Richter (bagagar juga tapi ndak berapa kuat..:=)) dalam dunia seni Sabah sedikit masa lalu.

2 Dec 2011

Tihadku Au Nu Pinoduli-Jaidi Ariffin

Sepasang kekasih 'tension' dalam menghadapi krisis :=)

video


**************************************************


Minah Gadis Dusun

Tiadakah artis-artis tempatan mo buat cover version ni lagu dalam bahasa Dusun? Tapi jangan pula durang mengaku sebagai pencipta...macam lagu 'Manuk' dan 'Aiso Nodi' (George Lian)...kekek (berani mati oh)

This is indeed an old Indonesian song (originally performed by Titiek Puspa) given a breadth of fresh air by Safiah Putri Melati.



....paling ngam kalau si Adira atau si Velvet yang nyanyi :=))

Curi Ayam?

Beraninya Kinabalu Recording ni pi taru nama Joktea Akang sebagai pencipta lagu 'Manuk'. Betul kah ciptaan asli dia ni? Paling ngam jangan tulis apa-apa di bahagian 'lagu/lirik' kalau tidak yakin siapa pencipta sebenar lagu (macam si Jalil Hamid buat dia taru' nama penyanyi ja).





Lagi-lagilah Malaysia kena gelar Malingsia....haha

30 Nov 2011

Carta Top 10 - November

Kacukan

1. Macam Di KK - Janrywine
2. The Land Below the Wind - EUB
3. Resort Burung Garuda - Petrus Edwin
4. Main Tapuk Tapuk - Elmar
5. Kueh Salah Bikin - Koboi
6. Cakap Mak Bapa Kira Belakang - Piton
7. Penganuan - Ampal
8. Pucung Kuyuk - Dodi
9. Awang Sumandak - Ries
10. Suzita - Amoster

Terkeluar

1. Bujang Terlajak - Kamis
2. Cikgu Jubaidah - Nick Electrica
3. Anak Kampung - Jimi Palikat


Pop Etnik

1. Somsomido - Justin Stimol
2. Tupusku Dika - Oliver Muji
3. Tanak kampung - Jimi Palikat
4. AKada Maya Dogo -A my Joba
5. Lydia Sumandak Mantad Kiulu - Amoster
6. Ika No Id Ginawo - Abraham
7. Pinoko Tadauku - Alex
8. Muli Oku Bye Bye - Dunstan Peter
9. Tusin - Omar
10. Bintanok - Bintanuk Group

Terkeluar

1. Olumis Koh Umandak - Harry Nianti
2. Isteriku Lari - Everistus
3. Euginius Barawas - Saputangan Keningau

29 Nov 2011

'The Land Below the Wind'

Setelah kita dikejutkan dengan sebuah lagu bertajuk "Aku Ingin Dilubangi" (kekek)..mari kita dengar pula lagu yang memuji keindahan sebuah negeri ni..tak lain dan tak bukan negeri kita sendiri :=).









The Land Below the Wind...The Land of Kinabalu
- by The Eastern Union Boys (pre-studio version)

Here comes the sun
Brightened up the day
Shining all over this land
Where...nature and beauty are here to stay

And the friendly faces
Of the various races
Shaking hands in perfect harmony
Light up the colours of this wonderland

#
And it’s
‘The Land Below the Wind...The land of Kinabalu’
Hand in hand we welcome you
We will be glad to show you the way...
To ‘The Land Below the Wind...The Land of Kinabalu’
Warmest smiles everywhere
We’re giving you...the best of our care!

White sandy beaches
Tropical breezes
Join in the dances in all of the places
Never feel alone in this paradise

On to your adventures
Greet the rare...wild creatures
Explore the mountain down the crystal blue sea
Everything’s waiting here for you to see

And it’s
‘The Land Below The Wind...The Land of Kinabalu’
Warmest smiles everywhere
We’re giving you...the best of our care!

Music

Repeat #

End

....studio version siap tahun depan durang bilang..

Ada visual audio lagi tu... :=)

'Aku Ingin Dilubangi'

*LOL*...tidak pernah terlintas di kepala saya ada tajuk lagu macam di atas tu. Kalau akhbar-akhbar online kita kemarin tidak publish laporan di bawah, haram..saya tidak tahu ada lagu tajuk macam tu. So maknanya akhbar-akhbar kita ni pun berperanan juga promote lagu-lagu dari seberang ni kan :(


Radio dan stesen tv siar lagu lucah
28/11/2011 3:19pm

JAKARTA — Semua stesen radio dan televisyen di wilayah Jawa Barat diarah untuk tidak menyiarkan lagu atau klip video mengandungi lirik yang boleh dianggap lucah.

Pengharaman itu dibuat oleh Suruhanjaya Penyiaran Indonesia cawangan wilayah Jawa Barat (KPID) berikutan permintaan daripada Majlis Ulama Indonesia (MUI) , majlis perundangan wilayah (DPRD) dan masyarakat.

"Sehingga tahun ini, kami menerima 263 aduan melalui pelbagai media termasuk SMS, surat, emel, panggilan telefon dan rangkaian media sosial lain mengenai kandungan siaran radio dan TV,” kata pesuruhjaya KPID Jawa Timur Nursyawal yang dipetik akhbar harian berbahasa Inggeris Jakarta Post pada Isnin.

Lagu-lagu yang dianggap lucah termasuk ”Mobil Bergoyang”, ”Cinta Satu Malam”, ”Hamil Duluan”, ”Aku Ingin Dilubangi” (hahaha...tiada pula ni lagu di YouTube) dan ”Mari Bercinta 2”.

Source: Kosmo Online


Salah satu lagu yang tersenarai hitam, but I found nothing wrong with this song. Cun pula video dia ni




P/s: Masa pembukaan dan penutupan Sukan SEA baru-baru ni saya tertunggu-tunggu juga persembahan lagu-lagu dangdut dari artis-artis dangdut sensasi Indonesia (maklumlah kan "ingat Indonesia..ingat dangdut"). Tapi nampak gaya macam kena tapuk pula durang...hehe(motif?).

25 Nov 2011

Angat

Setelah kita berkenalan dengan artis genit bernama Pollo, apa kata kita berkenalan pula dengan jejaka kacak bernama Angat



Lagu dia yang paling meriah dan sudah semestinya paling hangat...



**************************************************


Isu Tuntutan di Perairan Kepulauan Spratly.

Keluar topik skijap.

Bila saya tinguk ni map di bawah sa takajut juga bah nampak kawasan yang di tuntut oleh Negara China (garisan merah)



Main kaitu..punyalah jauh dari persisiran pantai China, kawasan yang durang tuntut tu. Macam mencecah luar pantai Sarawak pun ada. I wonder, what makes them think they can claim up to the distance? Is it because the sea is called South China Sea, so durang pun feeling-feeling itu laut durang? Bagus tukar ja nama tu laut pi Samudera Sea kah..ataupun Nusantara Sea. Their current territory or negara durang punyalah besar tu..wonder what else do they want. Sa tunggu ja ada peperangan ni (hehe) isu ni pun sudah mula mengeluarkan sedikit percikan bunga api lately. Amerika pun baru ja set up their naval military base di utara Australia last month (or was it early this month). Sajalah tu kan mo tulung negara-negara yang teraniaya. May the greed lost! (you know who the greed here).

Kalau tengok map di atas kawasan tuntutan Malaysia dan Brunei adalah yang paling rasional.

Deffny Pearl Tanggar @ Pollo


SELEPAS tampil bersama single pertamanya tahun lalu, kini Pollo atau nama sebenarnya Deffny Pearl Tanggar, muncul bersama sebuah album penuh mengandungi 10 lagu.

Istimewa, album solo pertama Pollo ini turut memuatkan singlenya, bertajuk ‘Punah’ ciptaan komposer Benedict Gaidi @ Gidik yang turut berduet dengan Pollo dalam lagu ‘Mongudut ko’.

Selain itu, album Pollo yang diterbitkan dalam bentuk audio CD ini juga terdapat sebuah lagi lagu berbahasa Melayu dengan tajuk ‘Enggan Mengakui Cinta’ hasil ciptaannya sendiri dan dinyanyikan berduet dengan Jekley G.

Lapan lagu lain yang terkandung di dalam album ini adalah dalam bahasa Dusun, Honggo Janji Nu, Sabab Sala’ Ku, Mongudut Ko, Adi Koupusan Ku, Sundu Piginawaan, Sinding-Sinding Kalangadan, Tusak Tusak Piupusan dan Haro Po Kosiwatan.

Komposer dan penulis lirik lain yang terlibat, Jack Beech Malamak dan juga ibu Pollo, Muren Sigoh dan dirakamkan di IT Korner Production milik penyanyi dan pemuzik berpengalaman, Dewin Tumas.

Menurut Pollo album yang diberi judul “Adi Koupusanku” merupakan satu daripada impiannya dan kemuncak kepada penglibatannya dalam bidang seni suara sekian lama.

“Saya memang minat menyanyi sejak kecil, ditambah lagi ibu bapa saya juga aktif dalam bidang nyanyian dan hiburan,” katanya.

“Saya juga banyak belajar dan mendapat dorongan sepenuhnya daripada mereka dan adik beradik saya,” tambah penyanyi berusia 22 tahun ini.

Mengenai pengalamannya dalam bidang nyanyian, Pollo memberitahu dia mulai menyanyi sebagai ‘pemazmur’ di Gereja St. Philip Tamparuli, ketika itu masih bersekolah di sekolah menengah.

Seterusnya Pollo menimba pengalaman menerusi pelbagai pertandingan nyanyian yang disertai antaranya KE Next Top Entertainer (KENTE) 1 sebagai finalis dan juga Sugandoi Kaamatan.

Antara pencapaiannya dalam pertandingan Sugandoi, johan Sugandoi Kaamatan Terbuka Malaysia, johan Sugandoi KKIP, johan Sugandoi Peringkat Negeri USDA serta pernah mewakili daerah Tamparuli dan Inanam ke Sugandoi peringkat negeri.

Selain itu, Pollo juga menduduki tempat ketiga Sugandoi Pertisa Peringkat Negeri anjuran Persatuan Artis Tempatan Sabah (Pertisa) pada tahun 2009.

Berikutan kejayaan menerbitkan album solo sulungnya ini, Pollo berterima kasih kepada semua yang telah menyokongnya serta terutama para komposer yang memberi kepercayaan kepadanya untuk menyanyikan lagu-lgu ciptaan mereka.

Manakala album MTV karaoke pula akan menyusul tidak lama lagi.

“Terima kasih juga kepada IT Korner yang memberi kerjasama penuh semasa proses merealisasikan penerbitan album ini,” kata Pollo yang sekarang sedang menuntut di UNITAR dalam bidagn Sarjana Muda Pendidikan.

Pollo juga menyampaikan penghargaan kepada George Duat yang menghasilkan rekaan kulit untuk albumnya itu.

“Saya berharap juga album ini mendapat sambutan yang baik daripada kalangan pendengar dan peminat lagu-lagu tempatan,” katanya yang berkeyakinan lagu-lagu nyanyiannya itu sesuai untuk semua golongan usia pendengar.

Sementara itu, Gidik sebagai seorang daripada komposer terlibat dalam album Pollo berkeyakinan, penampilan penyanyi muda ini menyerikan lagi persada seni hiburan tempatan.

Gidik juga berharap semua peminat seni hiburan tempatan terus menyokong semua artis termasuk penyanyi-penyanyi baharu supaya mereka dapat pergi lebih jauh dalam bidang ini.

Di samping itu kata Gidik, menerusi lagu juga bahasa ibunda dapat dimartabatkan dengan penggunaan diperluas.

“Tanpa sokongan semua, tentunya menjadi halangan untuk artis-artis tempatan kita maju. Hindarkan daripada membeli produk cetak rompak yang hanya akan memudaratkan industri hiburan serta mereka yang terlibat dalam industri ini,” tegasnya yang juga ahli Pertisa.

Credit: The New Sabah Times


Lagu dia yang mengungguli carta Pop Dusun minggu lalu



Tersangkut juga sikit-sikit tune lagu "First of May" (Bee Gees) :=).

9 Nov 2011

Abadi - Vanessa



Ni nah baitu lagu dia kan..

Soulmate Daughters - Hanya Dalam Lagu

Lagu ini dituju khas untuk cikgu-cikgu...



Macam sedih ja kan...mesti ramai cikgu-cikgu menitis airmata kalau lagu ni dipersembahkan pada Hari Guru di sekolah.

Malam Lagenda Datuk Justin Stimol

"Malam Lagenda Datuk Justin Stimol" yang diadakan baru-baru ini...



One of his legendary songs :=)









Tiadakah yang berminat mo buat "Malam Lagenda Minie Inus"... :=)

7 Nov 2011

Bukit Layang-Layang - Jainol Likuran

Baca newspaper hari ni, ada juga yang menjadi korban jalanraya...korban mati lemas kemarin semasa perayaan Hari Raya Korban..hmm. Saya pula tengah syok-syok memandu tiba-tiba muncul seekor ayam melintas jalan...ndak sempat full brake...terus terdengar bunyi 'gedebuk..buk' di bawah kereta. Feel guiltylah juga..mo buat macam mana tu ayam tiba-tiba ja muncul..padahal drive bukan laju sekitar 60 km/j ja.

Apa pun mari dengar versi re-mix lagu Murut "Bukit Layang-Layang"...dengar cerita ramai yang minat lagu ni.

4 Nov 2011

Freddy M - Perwira Kampung

Huh...siapa juga ni?..pakai topeng lagi tu..:=)



Ada juga pesaing si Kristo rupanya :=)

Franky - Asalkan Siok

Sebuah lagu yang memang ada unsur-unsur siok :=)



Memang siok...keeping my fingers cross for the real studio version

3 Nov 2011

Lagu: Rock~En~Soul - Terhanyut

Lagu oleh sebuah lagi band dari KK khas untuk urang2 yang insaf :=)



Kalau di Sabah, lagu-lagu 'berat' macam ni susah sikit mo kena terima...tapi cuba lagu macam "Bain Bubut-Bubut", "Main Tapuk Tapuk", "Main Tarik-Tarik", "Main Pukul Pukul"...."Langgar Pantat Babi" (eh ada kah lagu-lagu ni?...kekekek)...cepat betul urang minat. Hmmm...satu misteri!

Penggambaran Filem X-Men di KK?

A friend SMS hari tu "ko taukah ada penggambaran filem X-Men di KK? Sekarang ni adegan durang kasi langgar keretapi sama lori tangki...habis malatup..punya real" dia bilang. Saya pun balas di mana? Bila?...kekekek rupanya he was talking about the tragedy on Monday, he was one of those trapped in traffic jam for almost two hours.



Memang ngeri, Sampai ter-shit-rit..shit-rit ni sumandak dalam video nampak.



The big question is what the heck was the tanker driver doing? (we haven't heard any word from those drivers yet). Ada bilang yang bawa tu tanker is the trainee driver who is not familiar with the crossing (tinggi sikit sudah bah tu crossing sejak kana upgrade...but even kancil buli limpas smoothly). Actually the chances of kena langgar train at those crossings is very..very low..tapi apa buli buat sudah nasib (teringat pula cerita "Final Destination"...palis-palis ja lah). Sampai masuk berita antarabangsa ni tragedy..CNN and CCTV flash "6 injured in explosion after train collides with tanker in Malaysia"..haha!

31 Oct 2011

Carta Top 10 Oktober

Kacukan

1. Macam Di KK - Janrywine
2. Pucung Kuyuk - Dodi
3. Resort Burung Garuda - Petrus Edwin
4. Main Tapuk Tapuk - Elmar
5. Cakap Mak Bapa Kira Belakang - Piton
6. Kueh Salah Bikin - Koboi
7. Bujang Terlajak - Kamis
8. Penganuan - Ampal
9. Anak Kampung - Jimi Palikat
10. Cikgu Jubaidah - Nick Electrica

Terkeluar

1. Cinta Benar Cinta - Rudy Ahmad
2. Mulut Longkang - Brenda
3. Pok Silap - Jass ft Jiaja


Dusun

1. Olumis Koh Umandak - Harry Nianti
2. Tanak kampung - Jimi Palikat
3. Tupusku Dika - Oliver Muji
4. Bintanok - Bintaok Group
5. Isteriku Lari - Everistus
6. Muli Oku Byr Byr - Dunstan Peter
7. Euginius Barawas - Saputangan Keningau
8. Lydia Sumandak Mantad Kiulu - Amoster
9. Pinoko Tadauku - Alex
10. Tusin - Omar

Terkeluar

1. Abraham - Ika No Id Ginawo
2. Amy Joba - Kada Maya Dogo
3. Apai - Igitonku Gisom Kapatayon

18 Oct 2011

Lagu: Main Bubut Bola

Penyanyi lagu Main Bubut Bola...another "singing teacher"



Ni nah lagu dia...



Terlampau banyak pula "bola" dalam tu gambar di YouTube...apa boleh buat tukang upload pilih tu gambar.

17 Oct 2011

Lagu Untuk Cendawan Ganjil

Memang ganjil rupa ni cendawan...first time saya nampak :=). Kelakar pula nama tu "Kulat Pucung Kuyuk"



Sempena penemuan cendawan yang ganjil ini, juara karaoke dangdut KK, Dodi Dorsono, bermurah hati menyanyikan sebuah lagu yang didedikasi khas untuk cendawan ini...

Dodi Dorsono - Kulat Pucung Kuyuk








...lo kamu nyanyi lagu ciplak ya pak?!






width="320" height="266" bgcolor="#FFFFFF"
flashvars="flvurl=http://v15.nonxt4.googlevideo.com/videoplayback?id%3Dc9ee365d099b5607%26itag%3D5%26app%3Dblogger%26ip%3D0.0.0.0%26ipbits%3D0%26expire%3D1337724872%26sparams%3Did,itag,ip,ipbits,expire%26signature%3D2BB9EBB0E17ACAF2A2DE90E040FEBA8995F11F8C.6BDF698AFBF78FDBA67016B63120AC1287FB202E%26key%3Dck1&iurl=http://video.google.com/ThumbnailServer2?app%3Dblogger%26contentid%3Dc9ee365d099b5607%26offsetms%3D5000%26itag%3Dw160%26sigh%3Dyg2YGYxMYhKY5_7K2yn6LdmC4nE&autoplay=0&ps=blogger"
allowFullScreen="true" />

video

15 Oct 2011

Bukan Filem Bahasa Rungus Tapi...

...telefilem Orang Rungus (oh I see)

Demikian sedikit pembetulan yang dibuat oleh Penerbit Eksekutif telefilem "Ginavoku Ginavonu", Jelani Hamdan seperti dalam laporan ini.

(Klik imej untuk paparan gergasi)


Apapun mari kita dengar lagu tema telefilem ini

Surat Untuk Dewi - Malik

Boleh tahan juga suara penyanyi ini...I like

12 Oct 2011

Ginavoku Ginavonu

Adeyy..streamyx sa buat hal (main pakai dail up ja ni)..sementara tu kamu tinguk dulu ni telemovie Rungus yang pertama dia bilang



...tersenyum-senyum saya baca laporan Daily Express hari ini..."first Rungus telemovie..but 80% bahasa Malaysia" dia bilang (how?)

7 Oct 2011

Wilton - Isai (Promo)

Sepatutnya saya upload lagu dia berjudul "Mokirayou", tapi entah macam mana sambil mengedit tadi sambil sibuk bercakap di telefon sampai tersilap tekan terus terdelete the whole file...haha.

This is the promo video of his song "Isai"



*******************************************


Filem "The Lady"

Wah macam ndak sabar pula mo tengok lakonan Michelle Yeoh sebagai Aung San Su Kyi dalam filem The Lady



Kalau tengok penampilan dia dalam trailer, memang sebiji personaliti sebenar ;=) Tidak heran kalau dapat pencalonan Best Actress di anugerah Oscar nanti

Rozza dan Cha

Kali ini kita tampilkan dua orang artis yang pernah mencuba nasib di persada seni tanahair.

Rozza - Takkan Menolah (lagu/lirik: Adnan Abu Hassan/Habsah Hassan)...wow bukan calang-calang pencipta dan penulis lirik lagu ni

video


Cha - Mengapa Kini Kasih

video

6 Oct 2011

Raja Lawak Sabah Positif Dadah

Bah..bah..siapalah ni???

Raja Lawak kena tahan
Oleh Johary Indan
hmkk@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

TUARAN: Seorang pelawak berkumpulan yang pernah menjuarai program Raja Lawak ditahan polis kerana disyaki terbabit dalam penyalahgunaan dadah selepas ditemui 憁erayau tanpa tujuan?di pekan ini, kelmarin.

Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam itu, artis berusia lingkungan 20-an terbabit dilihat berjalan seorang diri di kaki lima bangunan dalam keadaan mencurigakan, menyebabkan dia ditahan anggota Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tuaran.

Difahamkan, selepas ditahan pelawak itu dibawa ke IPD Tuaran untuk siasatan lanjut dan sumber mengesahkan ujian air kencing terhadap artis yang masih aktif berlawak itu didapati positif mengambil dadah.

Berikutan itu, artis terbabit yang masih bujang ditahan reman selama empat hari di IPD Tuaran bagi membantu siasatan. Sabit kesalahan, dia boleh dihadapkan ke mahkamah mengikut Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tuaran, Deputi Superintendan Zaharudin Rasip, ketika dihubungi enggan memberi sebarang ulasan kerana masih belum menerima laporan daripada pihak bawahannya.

http://www.hmetro.com.my/articles/RajaLawakkenatahan/Article


..Tapi macam saya tau-tau ja siapa yang dimaksudkan :=)

3 Oct 2011

Lagu: Olumis Koh Umandak

This song is probably KDM answer to K-Pop :=)

Olumis Koh Umandak - Harry Nianti ft Jaymeral Henry
(song/lyrics: Douglas Henry Monis)









********************************************


Video X-Factor pilihan

..Madonna, Lady Gaga, Britney Spears...and now presenting Jor El (who?)



Hahaha.....but I give him A+ for confidence!

30 Sep 2011

Top 10 September

Kedudukan Top 10, carta dbos-fm bulan September

Etnik Pop

1. Janrywine - Macam Di KK (ML:1, Status:Kekal, DC:2 Bulan)
2. Petrus Edwin - Resort Burung Garuda (ML:2, Status:Kekal, DC:9 Bulan)
3. Elmar - Main Tapuk Tapuk (ML:3, Status:Kekal, DC: 6 bulan)
4. Ampal - Penganuan (ML:8, Status:+4, DC:9 bulan)
5. Rudy Ahmad - Cinta Benar Cinta (ML:-, Status:Baru, DC:1)
6. Piton-Cakap Mak Bapa Kira Belakang (ML:6, Status:kekal, DC: 9)
7. Brenda - Mulut Longkang (ML:-, Status:Baru, DC: 4)
8. Koboi - Kueh Salah Bikin (ML:7, Status:-1, DC:9)
9. Jass ft Jiaja - Pok Silap (ML:-, Status:Baru, DC 1)
10. Kamis - Bujang Terlajak (ML:9, Status:-1, DC: 4)

Terkeluar

1. Amoster - Di Hatiku
2. Nick Electrica - Cikgu Jubaidah
3. Jimi Palikat - Tanak Kampung


Dusun

1. Oliver Muji - Tupusku Dika (ML:4, Status:+3, DC: 9)
2. Bintanok Group - Bintanok (ML:6, Status:+4, DC:9)
3. Jimi Palikat - Tanak Kampung (ML:5, Status:+2, DC:9)
4. Amoster - Lydia Sumandak Mantad Kiulu (ML:-, Status:Baru, DC:1)
5. Alex - Pinoko Tadauku (ML:8, Status:+3, DC:3)
6. Abraham - Ika No Id Ginawo (ML:7, Status:+1, DC:2)
7. Amy Joba - Kada Maya Dogo (ML:-, Status:Baru, DC:1)
8. Apai - Igitonku Gisom Kapatayon (ML:-, Status:Baru, DC:1)
9. Dunstan Peter - Muli Oku Bye Bye (ML:10, Status:+1, DC:7)
10. Euginius Barawas - Saputangan Keningau (ML:1, Status:-9, DC:5)

Terkeluar

1. Bernatd Laimen - Nomboo No (-9)
2. Nick Electra - Nirakan (-8)
3. Niki Palikat - Sunudai Oku (-4)

29 Sep 2011

Lagu: Mogium Kalabau

A talented guitarist plays the popular Kadazan song Mogium Kalabau(Justin Stimol)



Let's sing

MOGIUM KALABAU

Sung by: Justin Stimol
Lyrics: Benjamin Matanjing

Nombo noh ih kalabau ku
Tu au ku okito
Kalabau ku nombo kono
Poingusuk koh nangku

Ngozo ku poh ii kalabau ku
Duhia miidu-idu
Id timbang do nontoukon
Tu ogumu himbukon

Sakazan ku do muhi
Iho kalabau ku
Hapikan ku do gumi
Koosi zou do pui

Hiaho iho kalabau ku
Angatan ku muhi
Osodop noh iho tadau
Abau kanoh muhi

Kalabau ku au agagas
Tikid tadau ovizau
Pokogoson toh abau
Id puun biabas

Lagu: Demi Tuhan

Not a bad song :=)



Ni barulah artis....dia tayang ja bakat hebat dia di YouTube tus dia pi batapuk..hahaha

27 Sep 2011

Obinlihu - Samsen & Genevieve Promo

Menampilkan irama segar dan rancak.



......lawa :=)

***********************************************************


Mari kita jejaki Taufan Nesat

Habis berterbangan kandang ayam gara-gara ni taufan

26 Sep 2011

Kumpulan Elhamz

Kumpulan pop nasyid dari Sabah :=)


(Click the image to read)


Lagu durang "Cerita Cinta"...



Amacam? Ok?

Cakap pasal lagu nasyid ni kan..teringat saya lagu nasyid satu rang kawan ni. Dia pigi modify ni lagu kumpulan "Koes Plus"...



...lirik dia..."Kafan,,kafan..bilakah kita mati...kafan-kafan...bila kah kita mampus...mungkin lusa ataupun esok hari".kekekekek! (lagu nasyid paling bikin takut)

***************************************************************************


X-Factor USA

Simon Cowell and Paula Abdul are back but this time as judges in X-Factor USA. I guess one interesting feature, of the X-Factor, is the preliminary audition was conducted in front of a huge audience.in a big hall.

Here's the audition of one annoying contestant named Xander Alexander...antara lain cakap besar berangan tak ingat dunia dia...

"I want to be the next Donald Trump meets Martha Stewart without the jail time meets Britney Spears meets Beyonce..without the ugly husband"..*LOL*



Hahaha.....padan muka kena cakap bitchy, nasty and diva-ish (mind if I add 'rude' as well)

(In case you don't know, The X-Factor USA is shown on 8TV every Friday and Saturday at 10 pm beginning 23rd Sep)

23 Sep 2011

Apiz Aprilz


Ex- Prinz @ P.R.inc @ P.O.P (banyaknya nama durang ni)



Oh gituuu.... dalam keadaan dunia muzik kita sekarang ni, bagus lagibah ada kerja tetap dan menyanyi ni secara sambilan ja....kan Royot?!

Bukan Gimik

Marsha tampil beri penjelasan


...penyakit sinobronchitis? Jangan-jangan dia dapat ni gara-gara teknik nyanyian dia berubah banding dulu..

Kristo Yanto


Mari berkenalan dengan penyanyi "Tulang Besi Urat Dawai"


20 Sep 2011

Happy Belated "Hari Malaysia"

I think it's not too late to wish "Selamat Hari Malaysia ke-48"...hehehe (baru 4 hari berlalu bah kan)



This got to be the song Asmin promoted last year ('distributed only to schools' according to him) hence not many people are aware of it :=)

The paper clip last year....(as usual just click the image to enlarge)

18 Sep 2011

Felix Akhiri Zaman Bujang


Credit to David Aramaiti's Facebook


Felix jatuh cinta pertama kali pandang ‘Sumandak’ cantik

KOTA KINABALU: Pandangan pertama ketika melihat kelibat seorang ‘sumandak’ (gadis) melintas di depan mata membuka hati Naib Juara Akademi Fantasia (AF) musim ketiga, Felix Agus yang akan melangsungkan perkahwinan dengan gadis pujaannya, hari ini.

Jejaka berusia 29 tahun bersama pasangannya, Lydia Larius Gijoh, 26, disatukan di sebuah gereja sebelum majlis resepsi di Pusat Kebudayaan Penampang, di sini.

Ketika ditemui, jejaka bersuara lunak itu mengakui gadis penari Lembaga Kebudayaan Sabah dari Penampang itu berjaya membuka hatinya sebaik pertama kali bertentang mata.

“Saya melihatnya (Lydia) pertama kali ketika membuat persembahan di Dewan Persatuan Kebudayaan KadazanDusun (KDCA) pada awal 2006, namun masa itu tidak wujud bibit cinta lagi kerana masing-masing malu bertegur sapa.

“Namun, sebaik Lydia melintas di depan mata, hati berkata, ‘wah cantiknya sumandak ini dan saya mahu berkenalan dengannya’,” katanya.

Menurutnya, seperti sudah ditakdirkan, sebaik menyatakan salam pertama, gadis itu juga menyambutnya dengan hati terbuka.

“Agak lucu juga apabila Lydia juga mempunyai niat sama lalu meminta nombor telefon saya daripada rakannya.

“Bermula dari situ, kami berbalas SMS dengan bertanya khabar dan bertukar cerita hingga terbit rasa cinta,” katanya.

Credits: hmetro.com.my

Meriahnya!

Tahniah!

12 Sep 2011

Lagu: Kasih Sayangku (Ron)


Lagu yang boleh dikatakan tidak juga lama dan tidak juga baru, ditujukan khusus kepada mereka yang mempunyai 'sinta karas' yang bekerja di Kee iL :=)

video

Sedihnya babak perpisahan pada minit 3:36 itu..isk! isk! :=)

Nasib baik juga lagu ni dapat green light untuk siaran dalam program Dusun Sabah VFM, ingatkan tidak lulus sebab ada beberapa lirik dalam BM.

11 Sep 2011

Lagu: Komedi Cinta


Mari kita dengar lagu "Komedi Cinta" dendangan naib juara "Bintang Ai-Minnal", Boni.



Boleh tahan, nice very the bubble-gummy dan mesra radio gitu..ada potensi menembusi radio-radio di KL :=)

**************************************************************


Nampak gaya keluarga dan pengurusan Marsha telah tampil memberi penjelasan berhubung insiden beliau pengsan dan dikejarkan ke hospital. So cerita yang dia telan pil 30 biji tu tidak betul laitu kan. Kalau saya saya saman tu orang yang membawa cerita :=)



****************************************************************


Can she win Miss Universe 2011 title??

That's the question boggling in the mind of most Miss Universe (MU) fans right now.

Deborah Henry appears to be one of the hot favourites to be in the Top 16. Some even predict she'll be in the Top 5 and consequently crowned as the new MU. Wow..I've never seen Miss Malaysia received such an overwhelming attention worldwide. Viewers all over the world amazed by her web interview session. If she's in Top 15, she will be the second malaysian girl to reach that level :=).



Everything will be answered comes Tuesday when the live telecast of MU from Brazil will be broadcast on Starworld at 9;00 am. Fingers cross! :=)

9 Sep 2011

Insiden Cetus Spekulasi

Insiden ala-ala Marilyn Monroe yang menimpa Marsha baru-baru ini mencetuskan berbagai spekulasi hangat...

Marsha Stabil, Tidak Telan Pil Berlebihan
Oleh FERIDE HIKMET ATAK




Source.
Antara spekulasi popular...extremely broken-hearted, over worked, stress..dan tidak ketinggalan
hubungan cinta mendapat tentangan...hmmm

8 Sep 2011

Lagu: Anak Separuh Bandar

Lagu yang menjadi kegilaan pendengar-pendengar 'UMS-FM'



Nampak gaya adalah 85-95% dia ikut style "Tanak Kampung" (hmm)...ini kira "Tanak Kampung" versi tidak merendah dirilah ni kan...:=).

*********************************************


Apapun mari saja kita berhibur dengan lagu seterusnya, sebuah lagu yang menjadi kegilaan Bung Mustali (bukan nama sebenar). Selamat berdangdut ya mas!



Alamak...terlupa pula mo tulis untuk 18SX ja (kunun..hehe)

6 Sep 2011

Tak Kisah di Kutuk

Mungkin salah satu risiko yang perlu dihadapi oleh artis ialah jadi mangsa kutukan (biasalahbah tu kan). Kumpulan P.O.P pun tidak lari juga dari kutukan-kutukan ini.



Ada satu orang kawan saya ni bertanyakan satu soalan. Soalan dia berbunyin "kenapa artis-artis K-Pop kalau bergambar atau dalam video tidak pernah senyum...tu muka marung ja?" Dia bilang (kekekek)..sya pun ndak tau apa jawapan yang tepat. So mungkin salah satu cara mo lari dari identiti K-Pop, kita kenalah tersenyum-senyum kalau bergambar atau dalam video...hehe

5 Sep 2011

Lagu: Kotobian Hari Raya

Ada juga bah lagu Hari Raya dalam bahasa Dusun, lagu yang satu ni bukan calang-calang penyanyi dia... Kumpulan Nokuro 29! (ada pula lagu raya durang kan)

Nah ambik ko..








29 Aug 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011



28 Aug 2011

Semangat Kesukanan

The once-in-two-year World Athletics Championship officialy started yesterday in Daegu South Korea. The good news about this year championship is, athletes who don't achieve either Standard A or B (the standards set to qualify for the championship)are given the opportunity to run in a preliminary round. The first three winners from each preliminary round will proceed to round 2 where they will compete with Standard A and B athletes (world class athletes like Usain Bolt etc). This video shows one of the preliminary rounds which was won by Malaysian sprinter (he proceed to round two but only managed 7th place). It's not the Malaysian athlete I'm interested in but the athlete in lane 7 :=)



Although I don't know French, I kinda understand what the commentators were talking about. The interview with the Lane 7 athlete is in the next video

25 Aug 2011

Saputangan Keningau

**Lagu sudah fix...sorry terupload lagu lain..kekekek

Kepada yang meminati lagu "Saputangan Keningau"...nah terimalah

Euginius Barawas - Saputangan Keningau









*************************************


Another current favourite by Bruno Mars (no official video yet). This guy seems to give us a hit song after another...



err...dancing juice? Hehe...or was it dancing shoes?

...and it won't be complete without having this video here..:)

Lagu: Akhirnya

Lagu genre rock berjudul "Akhirnya" oleh Nadia.









It sounds sooo current!

**********************************************


Cee Lo Green - Cry Baby

Remember the videos "F*** You" and its clean version "Forget You"?..hehe....two different videos with the same song by Cee Lo Green. I wonder how much it cost to make two different videos just to suit the lyrics. This time, however, he came up with only one version for the single Cry Baby...



...beautiful!


22 Aug 2011

Single: Nomboo No

Sebuah lagu yang dipetik dari album sulung Bernard Laimen Michael, berjudul "Nomboo No"










Single: Kasih Pergilah

Sebuah single dalam bahasa Melayu, dari penyanyi S. Welly, berjudul "Kasih Pergilah".








19 Aug 2011

Artiste Update: AB

Lama pula tiada kedengaran cerita dari si AB kan, khabarnya beliau gigih menyanyi di kelab-kelab bersama sebuah kumpulan.


16 Aug 2011

"Mcm D KK" Bakal Di Pasaran

Single yang semakin popular ini bakal berada di pasaran soon. Demikian menurut tuan empunya lagu.

Kredit: Hiburan Harian Ekspres



14 Aug 2011

Single: Oupus Oku Om Lumangad (Aprilz)

Sebuah lagu hasil gandingan suara tiga orang artis...Gregz, Apiz dan Fanzi. Mereka bergabung di bawah nama 'Aprilz'. Lagu ini dicipta oleh Gregz, sementara muzik digubah oleh Ben S. Bukag.



Mantap!

12 Aug 2011

Single: Di Hatiku (Amoster)

Duh..since the past few days, hari-hari keluar cerita about the riots in London. Mana tidak, tempat yang kunun dianggap paling bertamadun tiba-tiba ujud orang-orang barbarian (haha). Sampai tu student Malaysia yang kena serangpun pemes sekarang ni di sana :=). In my opinion standard kemiskinan di London ni tidak sama dengan standard kemiskinan kita di sini. Miskin kalau di sini, mo dapat makanan, pakaian (basic needs) pun susah. To them those basic needs are not a problem, miskin to them means parents have no extra budget to buy iPod, plasma TV, iPhone, PSP, latest fashion, vacation etc, tu lah kali kalau tengok di TV most of the looters pi serang/curi electrical shops, boutique (including ex-Oasis Liam Galagher's boutique)..very materialsitic (hehe)...setakat ni tiadapun saya terbaca durang pi curi makanan :=)

Apapun mari kita dengar ja single terbaru dari si Amoster, yang tiada kena mengena dengan riot, berjudul "Di Hatiku" ciptaan Alex Wayne









Amacam? OK Juga?

Lawak BokaraChai Pt 70

Wah sampai Part 70 pula sudah lawak durang ni. Kali ini aksi budak-budak main timbak-timbak.

6 Aug 2011

Video Muzik: Borneo (Estranged)

Video muzik rasmi, lagu berjudul Borneo oleh kumpulan Estranged.



Best saya bilang ko...kena rock tempat-tempat menarik di Sabah! Tapi sayang sikit tiada shoot dari udara part yang di 'Tip of Borneo' tu..mahal kali mo sewa helikopter Sabah Air :(.

5 Aug 2011

Music Video: Dark Street - Jon Paradise

Check out this new music video directed by Jason J Bullah



...love it a lot and the song too.

The beginning of a new revolution or what!? :=)

Nick Eletrica

Mari kita nikmati dua buah lagu oleh sebuah kumpulan dari Keningau...Nick Eletrica. Dua buah lagu ini dipetik dari album sulung durang yang akan berada di pasaran dalam tahun ini juga.

Cikgu Jubaidah








Nirakan








Wow! Buli tahan kualiti rakaman durang ni, mirip-mirip rakaman di KL. Kesedapan telinga saya dengar. Terutama lagu Cikgu Jubaidah..syabas! I like.

Kumpulan ni kira telah lama jugalah ditubuhkan dan sering mendapat tempat tiga teratas dalam pertandingan Battle of The Band di Keningau. Kalau mau tau lebih lanjut pasal durang, klik ja SINI.

Foto : Pelancaran Album Hary Nianti

Atas permintaan ramai maka disiarkan foto-foto glamer sekitar pelancaran album Hary Nianti baru-baru ini :)

4 Aug 2011

Janrywine - Macam Di KK

Mari kita try test populariri lagu ni di sini :). Adakah mampu berada di "dBOS-fm Hall of Fame" seperti Tiwas Kotoh, Kura-Kura , Hiti Noh Pitongkiadan, Resort Burung Garuda dan Tanak Kampung? Sama-samalah kita nanti...









..sa pi KK naik bas ja skg ni..parking kereta di Donggongon tus naik bas..haha (susah betul cari tempat parking)

Amoster Promosi Album

Penyanyi yang pernah muncul di program Mentor TV3, Amoster, akan mempromosi album mini beliau Ahad ini di dewan Tun Hamdan Tamparuli sempena Konsert Belia World Youth Day.

Kulit album


Poster


Harganya pula?

Mini album = RM10.00
Album + Poster = RM12.00

So kepada mereka yang berada di Tamapruli dan Tuaran terutama mereka yang akan ke Konsert Belia World Youth Day...jangan lupa menjenguk-jenguk gerai mempromosi album dia.

Pelancaran Album Hary Nianti

Penyanyi Harry Nianti telah melancarkan album sulung beliau baru-baru ini.



Memandangkan suara, gaya, penampilan, paras rupa dsb dia ni iras-iras kembar dia (memanglah kan habis kembar :)). Cabaran utama ialah macam mana mau menampilkan sesuatu yang berlainan. Maklumlah dalam bidang seni artis kena tonjolkan kelainan, dengan artis lain, dalam serba serbi...kan Miung! (eh..siapa pula si Miung ni?).

1 Aug 2011

Tidak Main Tapuk Tapuk

Siapa bilang dia main tapuk-tapuk :=)

..nah ni na dia

Sejarah Jadesisters

Mari kita ikuti sejarah penubuhan kumpulan Jadesisters :=)

25 Jul 2011

Juara Bintang Raksaksa :=)

Haha..I'm talking about "Giant Star Singing Competition 2011" yang dimenangi oleh Effarina Jaluman("Giant" kan raksaksa)



...Ferrady A. Okuling tu bukan juara Sugandoi 2011 kah? (duh...saguhati ja). Pertandingan Sugandoi ni kan di gembar gemburkan sebagai berprestij.

P/s: Alamak silap "giant" is gergasi bukan raksaksa..hahaha (budak darjah 6 yang kasi betul)

24 Jul 2011

Kilauan Emas: Penyanyi luar biasa :=)

Peserta "Kilauan Emas" yang dikatakan paling luar biasa :=), Masitah Embee, 56 dari Penang.



Ambik kau! Pandai melumpat lagi tu..haha! Bekas penyanyi latar Anita Sarawak sekitar tahun 1979 dia bilang..patut juga pandai melumpat. A Sabahan contestant, Puan Saloma Aning didn't make it to the Separuh Akhir despite auditioning twice in Shah Alam and Penang.

***************************************


The tragic passing of Amy Winehouse

Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain adn now Amy Winehouse...all die at 27 and believed to be due to drug/alcohol overdose *sigh*

It is said that Ms Winehouse often appears on stage while under the influence of drugs/alcohol but most reports agree her appearance in her Belgrade concert last June was the worst.



Her battle over drugs and alcohol is finally over...

21 Jul 2011

Filem Termahal Sabah

RM 1.2 juta!



Mungkin salah satu sebab filem kita ni semakin mahal ialah harga barang semakin naik. Gaji pekerja kena kasi naik, sewa peralatan naik..semualah naik *sigh*. Ada siapa berani kasi pecah rekod..RM 2.2 juta kah! Hehe..



***********************************************


Pemain kulintangan juara Bakat TV

Tahniahlah kepada saudara kita ni kerana berjaya menjuarai Bakat TV dengan hanya bermain kulintangan :=)

20 Jul 2011

Buat Apa Ko Di Sini - Momain Blues

Ambik ko!

Main Bubut Bubut - Lexband

Lagu "Main Bubut Bubut" oleh kumpulan Lexband :=)