31 Dec 2011

Carta Top 10 - Disember

Kacukan

1. Macam Di KK - Janrywine
2. Resort Burung Garuda - Petrus Edwin
3. The Land Below the Wind - EUB
4. Main Tapuk Tapuk - Elmar
5. Doi Limau Kapas - Kio
6. Penganuan - Ampal
7. Emeley - Ateng
8. Can't Stop The Sumazau - Atama
9. Cikgu Jubaidah - Nick Electrica
10. Learning You - Alvin

Terkeluar

1. Kueh Salah Bikin - Koboi
2. Cakap Mak Bapa Kira Belakang - Piton
3. Pucung Kuyuk - Dodi
4. Awang Sumandak - Ries
5. Suzita - Amoster


Pop Etnik

1. Tupusku Dika - Oliver Muji
2. Tanak kampung - Jimi Palikat
3. Bintanok - Bintanok Group
4. Muli Oku Bye Bye - Dunstan Peter
5. Nomboh Noh - Bernard Laimen
6. Tusin - Omar
7. Euginius Barawas - Saputangan Keningau
8. Pinoko Tadauku - Alex
9. Nirakan - Nick Electrica
10. Lydia Sumandak Mantad Kiulu - Amoster

Terkeluar

1. Somsomido - Justin Stimol
2. Kada Maya Dogo -Amy Joba
3. Ika No Id Ginawo - Abraham

The most watched Sabahan music video?

I have a feeling that this video is the most watched music video uploaded or performed by a Sabahan..3,992,608!..(or ada lagi yang paling tinggi?)



...ermm..actually tiada apa-apa juga yang special pasal ni video. Saya rasa ramai orang curious sebab gambar hadapan video ni di YouTube menunjukkan dua orang pelajar sekolah seolah-olah sedang melakukan sesuatu dalam bilik darjah. Trus urang pun fikir ada aksi atau gambar seks. Tu yang kali sampai 4 juta kena klik (hehehe). Lagi pun video ni tersenarai atau terhimpun bersama-sama video-video yang ada kaitan dengan perlakuan sumbang sumbing etc....sex sales ok!

Malangnya sudah 4 juta klik pun macam ndak pemes2 juga ni...mungkin orang klik lebih kepada hasrat atau tujuan lain (mo tinguk gambar seks). Sepatutnya dengan jumlah klik sebanyak itu...boleh jadi Justin Bieber Malaysia sudah ni :=). Hmm...inikah yang dikatakan kuantiti tidak berkualiti.

Clarice - Au

Audio lagu ni sudah lama kena promote sini..kali ni video dia pula ;=)





**********************************************


Sokid - Koposion

Hebat juga lagu rock ni...





p/s: Mo hantar/promote mp3 single, demo dan sebagainya? Hantar ja ke dbosfm@yahoo.com

29 Dec 2011

Winnie Stephens - Roun

A nice sentimental song

Jemputan Menyertai Carta Lagu

Utara-FM menjemput artis-artis Sabah (err..infact siap-siapa saja yang ada lagu) menyertai program carta durang yang dikenali sebagai "Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja @ UFM".

Butiran lanjut...

INTRO

Dahulunya lebih dikenali sebagai ‘Carta 10 UFM Lagu Tempatan‘ dan kini kembali sebagai ‘Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja @ UFM‘ yang menampilkan 20 buah lagu tempatan terbaik setiap minggu. Pencalonan dan pemarkahan dibuat berdasarkan undian para pendengar menerusi Facebook, laman web, dan kekerapan lagu dimainkan di Utara.FM. Carta ini adalah untuk menilai populariti lagu semata-mata, bukan untuk menentukan senarai lagu terbaik.


OBJEKTIF

-Memberi ruang bagi penggiat seni muzik tempatan Sabah untuk mengetengahkan lagu-lagu ciptaan mahupun nyanyian mereka.

-Bagi memartabatkan industri muzik tempatan Sabah sekaligus memberi pengiktirafan kepada karyawan muzik tempatan Sabah khususnya golongan komposer dan penulis lirik.

-Menjadi medium pemasaran dan semestinya ingin memperkenalkan kepada dunia mengenai Sabah dari segi budaya dan para pengamalnya.

-Untuk membuktikan bahawa lagu-lagu yang dibawa nasyid juga sebenarnya mempunyai nilai tersendiri di kalangan masyarakat.

-Untuk membantu mempromosikan lagu artis-artis tempatan Sabah sejajar dengan tujuan penubuhan Utara.FM iaitu untuk membantu mempromosikan artis-artis tempatan Sabah di samping menjadi penyampai info-info terkini Sabah.


TERMA & SYARAT PENCALONAN CARTA 20 LAGU ORANG SABAH SAJA

-Terbuka kepada orang Sabah yang memilik lagu yang dicipta dan dinyanyikan sendiri.

-Bagi lagu secara individu – Merupakan anak jati Sabah;

-Bagi lagu yang dibawakan secara duet – Antara satu penyanyi tersebut merupakan anak jati Sabah;

-Bagi lagu yang dibawakan secara berkumpulan atau band - 1 atau 2 ahli kumpulan tersebut haruslah merupakan anak jati Sabah.

-Pencalonan lagu untuk dipertandingkan TIDAK PERLU memiliki release date.

-Maksud release date (tarikh dikeluarkan): Album dalam bentuk fizikal (physical album) – Tarikh di mana kesemua lagu dalam album tersebut dikeluarkan untuk penjualan secara umum.

-Carta ini TIDAK terhad kepada genre dan bahasa. Asalkan dibawakan oleh warga tempatan Sabah.

-Penerangan: Pertandingan ini juga menggalakkan indie bands untuk mempertandingkan lagu mereka. Bahasa juga bukan menjadi satu isu untuk dipertandingkan dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja Utara.FM.

-‘Cover version’ TIDAK akan dipertandingkan ke dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja.

-Maksud ‘Cover Version’ adalah merujuk kepada mana-mana lagu yang dinyanyikan kembali. Contoh: Lagu ‘Christina Perri – Jar of Hearts’ dinyanyikan kembali oleh Oyen HM.

-Semua lagu yang telah dihantar untuk dipertandingkan dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja sekaligus memberi hak bagi pihak Utara.FM untuk memainkan lagu tersebut di Utara.FM dan semasa menjalankan aktiviti luaran (bukan maya) Utara.FM. Pihak Utara.FM tidak akan menyebarkan lagu tersebut kepada pihak lain melainkan DJ-DJ di Utara.FM sahaja agar lagu tersebut dapat dimainkan di Utara.FM.

-Sila baca dan fahami terma & syarat pencalonan lagu ke Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM sebelum anda menyertainya. Semua pihak yang menyertai Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM akan diklasifikasikan sebagai telah membaca, memahami dan bersetuju sepenuhnya dan terikat dengan Terma & Syarat Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja di Utara.FM.

-Kegagalan Utara.FM untuk menguatkuasa mana-mana peraturan-peraturan dalam apa jua keadaan tidak akan memberi sebarang tuntutan hak kepada mana-mana individu.

-Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja akan sentiasa mengalami pembaharuan dari sudut pengiraan markah dari semasa-semasa sekiranya terdapat perubahan yang berlaku. Jika terdapat sebarang cadangan atau idea yang dirasakan relevan untuk menambahbaik Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja, perubahan juga akan dilaksanakan.

-Sila hantarkan lagu yang anda ingin calonkan untuk dimasukkan ke dalam Carta 20 Lagu Orang Sabah Saja ke djsumandak@gmail.com dengan menyertakan maklumat seperti berikut. Sekiranya maklumat yang diberikan adalah palsu, secara automatik, penyertaan anda akan dibatalkan.

Nama:
Asal (Daerah):
Tajuk Lagu:
Penyanyi/Kumpulan:
Tahun Lagu Tersebut Dikeluarkan (release date)
Tajuk Album (jika ada):
Pencipta Lirik:
Komposer:
Nota – Pastikan anda menghantar lagu anda dalam format .mp3/.wma/.wav sahaja.

CARA-CARA MENGUNDI

-Undian dibuka di blog DJ Sumandak - http://www.sumandak.net & Fan Page - https://www.facebook.com/pages/Carta-Top-20-Lagu-Orang-Sabah-Saja-UtaraFM/332140186798011

-Anda boleh mengundi seberapa banyak di blog DJ Sumandak (www.sumandak.net).
Pencalonan terbaru juga dibuka untuk para pendengar mencalonkan lagu yang diminati mereka.

-Senarai lagu yang ada bukanlah pilihan DJ Sumandak atau DJ DJ Utara.FM. Semua lagu adalah berdasarkan permintaan lagu yang dibuat oleh para pendengar di UtaraFM, dan lagu-lagu yang dihantar oleh penyanyi atau tuan punya lagu tersebut untuk diputarkan di Utara.FM

...gituuu...so tunggu apa lagi

*alamak..terus teringat mo update carta lagu dbos-fm..hehe*

**************************************


Video muzik baru keluar dari oven kah this? (published on the 26 Dec)



Why do I feel this singer is kind of under rated..I enjoy listening to her song

24 Dec 2011

Merry Christmas 2011

Merry Christmas and have a joyful holidays!!!

23 Dec 2011

Ateh Wildan - Saiz 50-50

Kata-kata hikmat dari YouTube..

Pendatang baru dalam industri hiburan tanah air. Penyanyi yang berasal dari pitas Sabah yang merakamkan 10 buah lagu berentak slow rock dan balada rock yang mana album tersebut di namakan KEMBARA BLUES...

Buli tahan talent dia ni mencipta dan menyanyi lagu-lagu ala rock kapak (macam lagu-lagu kumpulan Exist). Semua lagu dalam bahasa Melayu. Saya rasa paling best lagu dia yang berjudul Melupakanmu

Tapi lagu yang berikut ni special sikit, dalam bahasa Dusun :=)



**********************************


Penjana kod lagu

A few years back I asked a Yamaha music promoter "adakah keyboard yang kalau kita main melodi ja...dia sendiri generate kod lagu kita?" Ketawa habis tu promoter. "That's impossible" dia bilang. "Those skill you need to acquire by training" he quips. If you asked any musicians the chances are you'll hear the same response. Tapi tu dulu, sekarang ni adalah kali 2,3 software yang sudah ada di pasaran. Antaranya macam Band In a Box (arguably the best software for backing music arrangement) and MySong. Setakat ni saya cuma pernah try Songsmith ja, sebab yang ni ja ada download free..hehe (free enam jam ja)

My findings? Mula-mula saya try nyanyi lagu-lagu kindergarten (I dare not use my voice..ndak berapa konpiden suara betul-betul in-tune, so I play the melody using keyboard). Not bad juga, kira 100% juga ketepatan chording dia. Then try lagu-lagu yang complicated sikit. Hmm..adalah kali dalam 70-85% precise..hehe (nampak gaya mo kena pakai skill semulajadi juga ni). However the bottomline is nothing is imposible now. I won't be surprised the new generation of keyboards will incorporate this feature (terutamanya keyboard Casio...oops!)

Pemain Winamp 5.2 pun ada juga feature generate chord lagu. Tapi saya rasa ni lebih kepada lagu-lagu yang sudah dirakam kali. Senanglah mo cari chord lagu-lagu Bruno Mars ni kan.. :=)

21 Dec 2011

Voice Out

A song by some hip and urban Sabahans :=)



Great song despite some disturbing..aah..ermm..never mind!

**********************************************


Trailer - The Hobbit

I noticed it has just been uploaded yesterday. I'm probably the 310th viewer :=)



Hmmm...'The LORT' Part 5?

*********************************************


Somewhere in North Korea

According to some sources, it is compulsory for them to cry...fake or genuine...they have to...otherwise the authority will question their loyalty to the dear leader *sigh*



Imagine a similar mass reaction when Justin Bieber's concert is cancelled...phew! :=)

20 Dec 2011

Sayang Sabah - Ebi

Lagu inspirasi lagu 'Sayang Kinabalu' :=)

Artis Baru Album Baru

Mavie artis yang dbos-fm tampilkan sebelas hari lepas :=)



Link YouTube promosi lagu-lagu dia

Lexband - Kilang Ketawa





...amacam lucu jugakah? Lagu dia "I Love You Banana"...buli tahan juga

19 Dec 2011

Dulu Suka Sayang - Ebi Kornelis

Rentak Sumazau ni kalau di guna untuk gubahan lagu-lagu non-Dusun saya percaya boleh pergi lebih jauh (macam dangdut dan reggae). Memangpun sudah ada bukti-bukti boleh diterima ramai (Tanak Kampung), tapi mungkin mo kena kasi promot lebih power lagi :).

Usaha si Ebi menyanyi lagu Melayu dalam rentak Sumazau ni harap-harap boleh membawa rentak Sumazau ke satu dimensi baru :=)



Smart..I love it!

P/s: Actually I realised about this song since March this year but dare not upload it here (out of respect to the copyright owner). Anyhow somebody upload it on YouTube (not me)..so i'm just kinda promote it further here.

Soira Lumangad - Jamirus Jumian

Saya rasa inilah mengkali lagu Dusun pertama yang lirik dia ada sebut 'Facebook' :=) (correct me if I'm wrong)



**********************************************


The Aftermath of the Tropical Storm Sendong in the Philippines

The storm is also known internationally as 'Washi' (motif mo pakai 2 nama?)

There are many more heart-breaking videos on YouTube concerning the storm but this is probably the most emotional one...simply because of the background music :(



...a reminiscent of the 1996 tropical storm Greg or what?

14 Dec 2011

Lagu Bernilai RM40,000

Lagu "Waktu" ciptaan Alfred Teo, dendangan Sabhi Sadi yang menjuarai pertandingan AmBank-RTM Cipta Lagu 2011.



Macam biasa-biasa ja kan...cliche ballad.

The studio version

http://www.erama.tv/contest.php?action=viewmusic&id=236

13 Dec 2011

Tulan Gumanti Toun - Christopher Thomas Kondungan

...bulan depan tahun baru 2012 sudah, ngam juga kasi main ni lagu

Keroncong Di Rozaline - Gerald Gimin

Fulamak suara serak-serak basah ala penyanyi rock mendendangkan lagu keroncong :=)

9 Dec 2011

Cinta Kaamatan - The Ariez

Kaamatan is like 5 months away. Tapi ndak salah juga bah dengar lagu bertema Kaamatan :=)


ComScore


**********************************************


This is "You'll Be In My Heart" by Phil Collins. The first time I heard this song I thought I listen to a Sumazau beat at the early part :=). Wonder where they get the inspiration from. A friend said maybe the arranger is a Sabahan (haha!)



The Indonesian song "Manusia Biasa" Yovie and Nuno also has similar beat.

Sangai - Dunstan Peter

Another song with nice melody



...and nice performance too :=)

Koposion - Wilfred Sindam

Wah ogumu ih penyanyi baru.

Lagu Dusun paling Baru

...hehe

Baru siap kemarin dia bilang. Tajuk? Hantam jalah tajuk dia "Kumaraja Id Kuala Lumpur" oleh penyanyi 'misteri'

Tonindot - Mavie

Penyanyi baru bernama Mavie dengan lagunya berjudul "Tonindot"



...buli tahan!

8 Dec 2011

Saldiviana Wences-Nokoundaliu Nodi Ginawo Nu

Power gegaran suara si Saldiviana ni..

Caesanda - Ibok Noh

Hiburan di petang yang indah dan cerah ini, sambil-sambil minum teh tarik dan makan pisang goreng (punya sadap!)



...best juga suara si Caesandra kan. Sarut-sarut basah.

6 Dec 2011

You and Me - Guba

'London' habis oh ni artis Sabah kan..:=)(he is signed with Laguna Records in KL). Hmm..his surname sounds very familiar to me (or maybe it's just a different person with the same name).



Semoga lagu dia berjaya sampai ke London...

5 Dec 2011

Lagu 'Anak Rumah Panjai'

Lagu "Tanak Kampung" disadur ke bahasa Iban 'Anak Rumah Panjai' (ARP). Tapi masalahnya tiada kredit diberi kepada pencipta asal lagu, si Jimmy Palikat. How?



Ada pula yang bandingkan lagu saduran Iban ini dengan lagu-lagu saduran "Tanak Kampung" dalam bahasa Kelantan, Jawa, Bugis etc(yang berlambak di YouTube). Durang bilang itu lagu-lagu saduran pun teda kredit pencipta asal. Bezanya, lagu saduran Iban ni dibuat untuk tujuan komersil so pencipta asal layak dapat ganjaran. Yang Jawa, Kelantan etc tu durang buat main-main ja. Tapi tidak pasti pula kalau memang ada rundingan antara si Jimmy dengan penerbit lagu ARP ni pasal hak-hak copyright sebelum ARP dirakam.

*********************************************


Hari AIDS di KK

Hari AIDS Sedunia yang jatuh pada 1 Dec setiap tahun telah disambut secara besar-besaran di seluruh dunia (ambik ko!). Di KK pun ndak mo ketinggalan. Kemarin di Gaya Street 700 keping kondom percuma habis disambar macam goreng pisang panas! Syabas pada warga KK..kerana sudah ada kesedaran. Bukan macam dulu kalau kana tanya "kenapa ko ndak suka pakai kondom?". Jawapan "Sa malu bah habis pasangan sya selalu kasi ketawa dia bilang macam barang yang baru kena beli...masih bebalut plastik" (kekekek)







Pic Credit: Sabah AIDS Support Services Association (KASIH)

4 Dec 2011

Evolusi Butitin

Perjalanan seorang "Butitin" dari kecil hingga remaja..

2006



Antara lagu yang paling awal di promosi di blog ini masa mula-mula blog ujud duuulu :=)(sejarah lalu jangan dilupa...kekek)

2010 (4 years later)

Remaja sudah dia! :=).



..adakah akan muncul Butitin 3? (time umur 20-an kali kan)

Promo lagu-lagu Murut

Kalau setakat lagu-lagu Murut di YouTube, channel si Kawaks72 ni yang paling power :=)

Buluntung - Satilie Sagin

Lagu berjudul "Buluntung" (pelangi)



Nice..

A hundred years ago when I was like 8 or 9 years old...I was so curious I went ahead pointing my index finger at the beautiful rainbow without inserting my finger quickly into my mouth. The verdict? Butul-butul belingkuk jari telunjuk saya. Menyesal seumur hidup. Betul pula tu kan..kekekek (I'm glad I did it, at least I know the truth)

Ika noh Id Ginawo-Larry Zaman

Siapa mo test tarik suara dengan penuh feeling pada pertandingan Sugandoi akan datang boleh try test ni lagu :=)



Kalau sa pengadil, otomatik sya kasi jadi juara :=)

Millenium - Max

Lagu "Millenium" dari penyanyi yang pernah membuat gegaran 3.5 pada Skala Richter (bagagar juga tapi ndak berapa kuat..:=)) dalam dunia seni Sabah sedikit masa lalu.

2 Dec 2011

Tihadku Au Nu Pinoduli-Jaidi Ariffin

Sepasang kekasih 'tension' dalam menghadapi krisis :=)

video


**************************************************


Minah Gadis Dusun

Tiadakah artis-artis tempatan mo buat cover version ni lagu dalam bahasa Dusun? Tapi jangan pula durang mengaku sebagai pencipta...macam lagu 'Manuk' dan 'Aiso Nodi' (George Lian)...kekek (berani mati oh)

This is indeed an old Indonesian song (originally performed by Titiek Puspa) given a breadth of fresh air by Safiah Putri Melati.



....paling ngam kalau si Adira atau si Velvet yang nyanyi :=))

Curi Ayam?

Beraninya Kinabalu Recording ni pi taru nama Joktea Akang sebagai pencipta lagu 'Manuk'. Betul kah ciptaan asli dia ni? Paling ngam jangan tulis apa-apa di bahagian 'lagu/lirik' kalau tidak yakin siapa pencipta sebenar lagu (macam si Jalil Hamid buat dia taru' nama penyanyi ja).





Lagi-lagilah Malaysia kena gelar Malingsia....haha