28 Feb 2009

Filem pendek Dusun menang anugerah Kirana.

Click link untuk menonton filem tersebut Odoi Odu

Anugerah Filem Pendek Astro Kirana 2008/2009 malam tadi telah menobatkan filem Odoi Odu (Oh Grandma) sebuah filem berbahasa Dusun dari Sabah sebagai pemenang utama. Filem ini mengisahkan kehidupan seorang nenek tua yang miskin dan hidup sebatang kara tetapi masih mampu merasai kewujudan roh suaminya

Farizie (tengah) diapit Christopher Low pemenang kedua (kanan) dan Shuhaimi Zulkefli (ketiga)


Selain daripada hadiah utama filem ini juga menyapu bersih anugerah-anugerah untuk Pengarahan Terbaik, Cerita Terbaik serta Lakonan Terbaik.

"Demi untuk menyertai pertandingan anugerah filem pendek ini, banyak cabaran serta dugaan yang terpaksa saya tempuhi. Antaranya saya tidak mampu melakukan kerja-kerja suntingan kerana ketiadaan kompuiter peribadi dan pertolongan yang saya harapkan daripada beberapa rakan pula berdepan dengan pelbagai kesulitan. Hampir saya berputus asa untuk meneruskan kerja seni saya. Tapi, saya cuba kumpulkan semula kekuatan dan akhirnya berkat daripada kesabaran, saya tetap berhasil untuk
melakukannya,"


Kata produser, pengarah serta pelakon filem ini, Farizie Morinding dari Ranau. Beliau membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000, trofi serta bajet menghasilkan filem cereka bernilai RM100,000 hasil tajaan Tayangan Unggul Sdn Bhd

dbos: Tahniah! Bah saudara siapa yang menang ni?. Actually I did check out Kirana last night (around 9 pm) just because Stacy, Nikki and Adam performed in the event, but there was no live telecast. Rupa-rupanya malam ni (Sabtu) pula siaran tertunda jam 9 malam saluran Kirana (122)

Aspiring magician

Talking about being a magician here's another Sabahan with the same talent


video

Adeyy siou! tersilap video! (Ziana Zain you! siap terangkat-angkat kening tergetar-getar bibir.....*sembah ratu!*). Tu lah AF7 pandai-pandai buat tema "Serlah Kan Transformasi Dalam Diri Anda"...hinggakan ada orang terkeliru...ingatkan transformasi macam tu yang AF7 cari (haha). Tapi kalau "Hakak Ziana" berjaya masuk AF7 kan bagus. Kita tengok sejauh mana AF7 boleh "tranformasi" Akak Ziana ke Abang Anuar Zain..*LOL*

Ini bah video yang saya maksud kan tu...

video

Saya teringin juga mo request sama magicians Sabah ni, kalau boleh tolong kasi hilang tu pilak-pilak yang berkeliaran...hehe!

OIAM 3 - Top 11

Fuhh…I’d been spending most of my times outdoor this week, almost out of touch with the internet. I don’t know what colour my skin belongs to right now. Glad it’s over and it’s time to sit back and relax in air-conditioned room having my first quality time in front of the TV watching OIAM3 Top 11 concert.

It looks like we have a new immunity winner but before that, Ayu became the first contestant voted out (I guess people don’t want another Ayu to win the title this season). She sang “Makhluk Tuhan Paling Seksi” as her swan song which is supposed to be her choice as memorable song. She left me wondering on her memorable moment behind the song. Had she seen the sexiest man alive?.

On to the performances (not in order)

Esther

I thought she’s gonna pick “Miagal Do Sinsing” as her memorable song, instead she chose something that I’m not familiar with. Honestly I never heard of this song before (go ahead laugh) and I have no idea at all if she was out of pitch or not (as what Syafinaz commented). Leaving that behind, she was still pretty good in handling this song (very much reminds me of a professional jazz singer). Unfortunately the song doesn’t prove much of her ability. Shall I just say it’s too small for her? Almost half of it is sung in ad-libs (no lyrics). But there’s something about the quality in her voice that makes me want to rewind her performance a couple of times.

(Actually I kinda fix my ranking as far as vocal quality - attitude and style - is concerned. For ladies it’s Esther, Amylea, Pija, Han, Fify and Anith)

Han

It’s either she’s not familiar with this song or the new arrangement was somewhat tricky and confusing (the musical director was so ‘rajin’ modifying the music arrangement including Esther’s). I detected two or three moments where Han was out of tune.

Simon

Personally I prefer contestants who go for some challenging songs with big notes that could really test their vocal ability. So far both songs by Simon are pretty laid back and safe. Except for the increase in the song tempo and much talked about husky voice, there was nothing special in his performance. If that’s his style, he has a very safe style then. Mraz's I’m Yours is probably in his song list (only if he finds it not too risky).

Anith

She was very hyperactive last week but only managed to move forward and backward this week (bravo to the guest jury, Salamiah Hassan for addressing it). Vocal wise not bad and not much of a pitching problem as well. It was almost a CD quality.

Amylea

With the guitar, it’s totally a brand new person, nothing like the Amylea I’ve known in AF. There’s nothing wrong with her performance. But one question though, is that really her memorable song or she just wants to promote her works? She should have sung Menuju Puncak that's pretty memorable (hehe…kidding). If the guitar has given her the luck then she should just stick with it.

Tomok

Lagu Pohon Cemara yang asalnya bukanlah rock sangat, cuba digempakkan oleh Tomok ala-ala menyanyi lagu-lagu rock gempak (Jaket Biru, Pelesit Kota etc). Menjadilah juga persembahan beliau kali ini tidak seperti minggu lalu yang mirip peminta sedekah begging for scream and applause. Dengan itu I give him my loudest girly scream ever...aaaAAAAAAAAA!.

Fify

Unlike last week, this is considered an easy song for her. Dan sebagai pemegang gelaran ‘Ratu Bertanding’ (251 times?! Get out of here!) not much mistake from her either, hence she received nothing but nice words from the judges.

Nine

The good news is he picked up a big challenging song (at least to his vocal ability), and the bad news…he failed to nail it..aargh!

Rizu

I kinda figuring out, why no good remarks yet from the judges to this, Penyanyi Harapan Malaysia 2006! (Tiada harapan kah dia ni?). Vocal wise he was not that bad. Probably the facial ‘mimicking’ really annoyed the judges (it makes him look over confident sometimes). So the tips...don’t look at him, just listening to his voice will do. But still I do like his vocal delivery.

Aweera

No you’re not watching a screaming competition. At one glance he came up on stage merely to scream at the audience (how rude..hehe). The beginning and the first few moments were very commendable, and then halfway through, his screaming was not as flawless as before. He almost couldn’t hit the note precisely (oh ok I undersand he was sick). My advice to him is to cut down those screaming or just balance it up with normal tone (songs like Awie’s Sejati will probably help). Perhaps what Paul was saying, he wants to see Aweera transforms a non-rock songs into a rock number something like Billy Jean by David Cook (although that’s not Cook’s original arrangement). But still I have to admit this guy has a very good (flawless) scream.

Pija

Err…I didn’t quite like her rendition. Just like Han, there were some moments where she’s out of tune and a couple of pitch issue as well (at one time she lost her voice). I put her second in my “not best” ranking.

So Amylea won the immunity this week. Being in the bottom three, it’s either the judges wanted to safe her from being voted out or she really did an outstanding job…whatever. (I thought she had a strong fan base)

My ranking: Amylea, Rizu, Esther, Fify, Anith, Tomok, Simon, Nine, Aweera, Pija, Han.

25 Feb 2009

Sandaran tunggal

Harap-harap lah boleh menang kan.. ;-)


Masa si Esther kena tanya perasaan dia menang imuniti dia jawab "urang Sabah bilang... Takajut!" Terus tergigit mengkali lidah si Takajut (nama orang) sana kampung mama dia *LOL*

KE Next Top Entertainer - Pusingan 2

Pusingan kedua pertandingan KE Next Top Entertainer yang berlangsung pada 21 Feb lepas.


Best and worst

So the 81st Academy Awards concluded on Monday. What a list of strong contenders in the Best Pictures, Best Actress and Best Actor categories. I'm just so excited Kate Winslet finally won. Based on the public (SMS) votes conducted by E Entertainment, 67% votes went to Ms. Winslet, leaving Ms. Jolie far behind at second place with 11% votes, followed by Meryl Streep (10%). As for Best Actor, it's a neck to neck between Micky Rourke (33%) and Sean Penn (31%) but Sean finally grabbed the oscar for the second time.

"I'd be lying if I hadn't made a version of this speech before.
I must have been eight-years-old, and this was a shampoo bottle.
Well it's not a shampoo bottle now"

She probably had a special shampoo bottle shaped exactly like the oscar.

"You Commie, homo-loving sons of guns"

Err...whatever that means, the gays all over the world must have been roaring ! :-)

"Has anyone ever fainted, because I might be the first one?"


How nice to see if she really faints. Tapi macam keras juga lidah dia ni, sampai sekarang masih ada masalah pronounciation.

But the most interesting moment at the Oscar is to see Slumdog Millionaire took home 8 awards including Best Picture (maka berteriakanlah gay-gay di Mumbai *LOL*)



This film is actually a Hollywood film using India as background...the casts etc, exactly like Ghandi. Si Anil Kapoor punyalah teriak-teriak di red carpet "long live Indian film industry!" dia bilang. Anyhow, they have every reason to celebrate, and consider the film as their own, for their natives won the Best Sound Mix, Best Music Score and Best Song (aiyoo lagu India conquer Hollywood oh!). Imagine if the producer choose to do this film in Malaysia (we do have our own version of "Who Wants To Be A Millionaire" kan). But having seen the passionate kissing scene, I was like "oh ok! It's impossible to do it here!" hehe...


And the Razzie Award for Worst Actress goes to....Paris Hilton Hotel!


Acceptance speech "It's such an honour to finally win this award, I've been dreaming about this since I was a child...and had been made a version of this speech before with a *tooot* in the bathtub in one of the many hotels we have...it's not a *tooot* now...it's a Golden Raspberry...see how I can handle this!" (Hehe..just kidding)

Worst Actor - Mike Myer in Love Guru

Err...I kinda disagree with this one, I like the movie..hehe (it's a comedy anyway)


Yeah baby yeah!



24 Feb 2009

Kompilasi KDM Idol

Para finalis KDM Idol disatukan semula dalam sebuah album kompilasi


23 Feb 2009

Top 10 - week 8

A big jump for Hinonggo :-)

1.Bulan 8 Di Sandakan (15.1%)
2.Felix - Aku Juga Iya (10.5%)
3.Mary Intiang - Tiad Ku Dii Ugad Koh (10.5%)
4.Infinatez - Hinonggo (10.3%)
5.Jiaja - Kura Kura (10.3%)
6.The Divine Masters - Di Samping Mu (9.5%)
7.Ateng - Emmeley (9.2%)
8.Bibiana - Isai Koupusan Nu (8.5%)
9.Lotter - Yang Berlalu Takkan Berulang (8.2%)
10.Ebi ft Felix - Musafir Di Dunia (7.8%)

Terkeluar

Julius Ebin - Tupus
Julius Ebin - Imelda
Ricardo - Lambang Cinta

MyStarz LG2 - Penghawa dingin untuk Hairi

Hairi sekadar menduduki tempat keempat dalam pertandingan akhir MyStarz LG Musim Kedua yang berlangsung semalam di Pusat Dagangan Dunia Putera KL.

Fiq dan Hairi (kredit)

Beliau yang mendendangkan lagu duetnya dengan Fiq, ‘Debunga Wangi’ dan ‘Opera Hidup’ serta lagu medley ‘Lagu Untukmu’ dan ‘Kau Yang Bernama Seri’ tidak pulang dengan tangan kosong sebaliknya berjaya membawa pulang hadiah penghawa dingin LG (Art Cool) selepas meraih tempat keempat dalam program tersebut.

Juara pertandingan tersebut musim ini disandang oleh Wana


Wana (I swear I did see another person wear the same dress before)

Tempat kedua, Nashrin dan ketiga Cassie. Wana bakal mengikat kontrak dengan syarikat rakaman Warner Music sebagai sebahagian daripada ganjaran kemenangan dan single beliau bakal dikeluarkan dalam masa tiga bulan dari sekarang. Perkembangan ini juga menyebabkan kita tertanya-tanya nasib juara MyStarz LG Musim Pertama, Tasha, yang langsung tiada khabar berita.

Ridah - Pelancaran album

Berduyun-duyunlah pelancong melawat Kota Marudu lepas ni...:)

Adam as 'Nunchakuman'

Superman, Batman, Spiderman, Cicakman dan akan datang Nunchakuman..hehe. Actually nama Nunchakuman tu saya saja reka sempena telefilem yang bakal diarahkan oleh Adam sendiri.


Khabarnya Adam akan mengarahkan sebuah telefilem yang berkonsepkan kisah 'superhero'.

Bukan setakat mengarah, beliau juga bakal memegang watak utama telefilem tersebut sebagai superhero yang digelar Wira Malam. Menurut beliau watak Wira Malam memerlukan beliau mengenakan kostum khas di samping banyak melakukan babak 'fighting' bersenjatakan "nunchaku". Telefilem tersebut merupakan projek bersama bapa saudaranya di bawah syarikat yang ditubuhkan mereka iaitu Curio Communications (ni syarikat dia yang ke berapa ni?)


Tambah Adam, idea cerita yang mengangkat kisah 'superhero' itu dicetuskan olehnya sendiri manakala skripnya akan dibuat bersama penulis skrip, Farah Alya.

P/s: Daripada namakan superhero itu sebagai "Wira Malam"? yang macam bunyi sang kasanova baik namakan saja "Nunchaku Man"...hehe!

21 Feb 2009

Vote for Sipadan


The '7 New Wonders of Nature' merupakan penyenaraian tujuh alam ajaib di dunia dan dibahagikan kepada tujuh kategori iaitu

1. Landscape, Ice Formations
2. Island
3. Mountains, Volcanoes
4. Caves, Rock Formation, Valleys
5. Forest, National Parks, Nature Reserves
6. Lakes, Rivers, Waterfalls
7. Seascape

Pulau Sipadan is being nominated under the "Island" category and is currently at 17th spot (the only nomination from Malaysia)

Fasa pertama pengundian telah tamat pada 31 Dis 2008 dan sekarang ni berada pada fasa kedua. I have cast my vote. You can do so by
clicking here


Immunity award for Esther

Esther did a great job belting out Leona Lewis' Better In Time, in OIAM3 Top 12 first concert. I have to agree with what the two delighted judges had to say (including the microphone pulling....punya jauh tu dia tarik). She started off elegantly by the mic stand (mmm...the hand clapping gesture to me is not necessary). She pulled out the mic and slowly moved around in style. She responds very well to the the suspense and the climax of the song, exactly what I imagined it should be done, very dramatic (siap angkat-angkat tangan lagi). She seemed very careful with the pronounciation and I didn't hear 'the' as der. Winning the 'Miss Immunity' sums it all! I hope she will at least maintain the standard in the weeks to come. How nice if she wins the immunity award every week...jimat kredit aku or buli guna undi keluar si.....?....TAUPUN! Hehe




My ranking

1. Esther, 2. Amylea, 3. Rizu (surprise! cos I like broadway), 4. Aweera, 5. Simon, 6. Han, 7. Pija, 8. Nine, 9. Ayu, 10. Tomok, 11. Fify 12 Anith

20 Feb 2009

Stacy vs Siti

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008 telah menyenaraikan lima finalis untuk 16 kategori yang dipertandingkan. Yang menariknya ialah bagi kategori Penyanyi Wanita Popular, di mana nama Stacy tercalon bersama-sama dengan beberapa nama besar dan gah artis wanita negara termasuklah Siti Nurhaliza dan Jaclyn Victor.

Selain itu Stacy juga turut tercalon untuk kategori Artis Baru Wanita Popular bersama-sama dengan Ayu OIAM

Artis Baru Wanita Popular

a) Ayu OIAM
b) Lisa Surihani
c) Sari Yanti
d) Scha
e) Stacy

Penyanyi Wanita Popular

a) Elyana
b) Jaclyn Victor
c) Mila
d) Siti Nurhaliza’
e) Stacy

Majlis Anugerah Bintang Popular Bintang Harian (ABPBH) 2008 akan berlangsung pada 12 April ini di Arena of Stars, Genting Highlands

Lagu Popular Kadazan malam ini

Pusingan akhir pertandingan Lagu Popular Kadazan anjuran RTM bahagian bahasa Kadazan akan berlangsung malam ini di Dewan Tun Fuad Stephen, Donggongon Penampang. Laporan di bawah ada butiran lanjut.

19 Feb 2009

Stacy The Album

Team 'studio bocor' yang terdiri daripada semut-semut, tikus-tikus, anai-anai dsb sekali lagi telah membolosi sebuah studio gara-gara tidak sabar menunggu kemunculan album Stacy...


...hasilnya

Susunan trek, Cinta Yang Ku Duga/Pakai Buang
/Cerah/Rasa-Rasa/Gagap


Sangat-sangatlah berkualiti tidak sabar mau memilikinya. Pakai Buang walaupun very obvious hasil buah tangan KRU tapi kelakar juga lirik dia bila ada unsur-unsur bahasa Sabah.."kenapa bah! kau berubah!" Hehe. Dengar cerita pelancaran album ditunda ke 8 Mac bertempat di KDCA mungkin dorang mau pastikan saya ada di KK bah (sebab 22 Feb tu saya tiada di KK)

18 Feb 2009

Hinonggo - world premiere

Presenting the brand new single from Infinatez, a Dusun song entitled "Hinonggo" (Where).


This is dbos-fm very own edit. Check it out!

Infinatez - Hinonggo (song/lyrics: Reuben Raymond aka Fingerstylo)



So damn good!

Weekly Top 10

Ending 15th February 2009

1. Mary Intiang - Tiad Ku Dii Ugad Koh (12.5%)
2. Ateng - Emmeley (10.6%)
3. Julius Ebin - Tupus (10.5%)
4. Felix - Aku Juga Iya (10.1%)
5. Julius Ebin - Imelda (10%)
6. Bibiana - Isai Koupusan Nu (9.9%)
7. Lotter - Yang Berlalu Takkan Berulang (9.5%)
8. The Divine Master - Di Samping Mu (9.2%)
9. Jiaja - Kura Kura (8.8%)
10. Ricardo - Lambang Cinta (8.8%)


Pencalonan baru

Esther - Koyadan Id Koposizon



It's not even the end of the month yet but the total number of hit (for song files) increased by 24% than the whole of last month (ramailah juga yang mendengar lagu-lagu kita ni kan :-))

'Over' punca Esther gagal

Yang menariknya dalam artikel di bawah, Esther mengaku antara puncanya gagal dalam ujibakat-ujibakat sebelum ini ialah masalah 'over'! (Why the becoz!?) Nampak gaya kena pandai-pandailah dia balance persembahan dia ni.

Esther pikat hati Paul

Kredit

Esther atau Elizabeth Applunius Chin, 22, sudah bergelar penyanyi di negeri kelahirannya, Kota Kinabalu, Sabah sebelum menjejaki program realiti ini.

Menurut gadis yang meminati muzik modern blues, R&B, Soul dan Jazz Fusion ini, dia pernah mempunyai album bahasa Kadazan-Dusun di Sabah pada tahun 2005.Walaupun begitu, Esther masih gerun untuk menyertai program ini setelah mengetahui dia bakal bersaing dengan ramai artis kelak.

“Saya berasa tergugat, tidak yakin dan tidak senang duduk apabila berada di top 20. Semuanya bermain di fikiran saya apabila mendapat tahu ramai di kalangan peserta yang terpilih adalah daripada kalangan artis.

“Saya takut sebab lagu penyanyi yang sedia ada selalu berkumandang di radio dan ramai orang telah mengenali mereka.

“Apabila saya melihat ramai sudah tersingkir, perasaan bimbang mula hilang dan takut pula hendak mengalah.

“Saya masih ingat lagi Paul ada memberitahu saya selepas saya menyanyikan lagu terakhir, dia kata saya nampak tua dari dahulu hingga sekarang.

“Selepas saya menyanyikan lagu Super Woman, dia ‘impress’ dengan cara nyanyian saya dan merasakan seolah-olah saya sedang mengalami situasi dalam lagu itu,” beritahu Esther yang merasakan Aweera, Amylea, Rizu dan Pija merupakan antara pesaing terdekatnya. Esther bagaimanapun berasa bertuah apabila dapat bersaing sekali dengan Amylea di mana sebelum ini dia pernah mengundi penyanyi kelahiran Akademi Fantasia 3 (AF3) itu semasa di dalam AF.

“Jika dulu saya meminati Amylea tetapi kini kami sama-sama bersaing dan berkongsi bilik lagi bersamanya serta Fifi dan Ayu,” luah Esther yang pernah mempunyai pengalaman menyandang gelaran juara dalam pertandingan Bintang Kecil Kebangsaan RTM 1998.

Cerita Esther, dia pernah mengikuti ujibakat AF sebanyak tiga kali namun semuanya kecundang gara-gara masalah ‘over’.

“Semasa ujibakat AF yang pertama, juri mengatakan saya terlalu yakin. Jadi, sebab itu tidak terpilih.

“Kali keduanya, iaitu pada tahun lalu, saya dikatakan ‘over feel’ lagu yang dinyanyikan.

“Jadi, apabila layak memasuki pertandingan kali ini, saya mendapat satu ‘point’ untuk membuktikan yang saya tidak ‘over feel’ dan ‘over confident’ lagi,” tutur peserta yang mengagumi penyanyi Anita Baker ini.

Selain mempunyai vokal yang mantap, Esther turut menyedari keistimewaan jari ‘kontot’ di kakinya membawa tuah mengikut kepercayaan moyangnya.

“Saya tidak malu dengan jari ini malah merasakan ia memberikan tuah kepada saya.

“Oleh itu, saya akan mempersiapkan mental yang kuat sehingga ke setiap konsert mingguan nanti.

“Sekarang ini memang saya berasa sedikit tertekan disebabkan saya perlu memilih dua buah lagu ‘in advance’ sebelum dipilih untuk dinyanyikan di konsert nanti,” kata anak kelima daripada lapan beradik ini.

Hairi melangkah ke final

Mohd Hairi Kenneith @ Jojie (Hairi), 19 dari Kg Tempurong Kuala Penyu berjaya menempatkan dirinya di kalangan empat peserta akhir dalam rancangan MyStarz LG sebuah pertandingan pencarian bakat anjuran TV3. Tiga lagi peserta yang berjaya ke pertandingan akhir ialah Cassie, Nashrin dan Wana. Salah seorang peserta favourite iaitu Azri tersingkir di saat-saat akhir. Hairi merupakan salah seorang dari tiga peserta Sabah yang terpilih untuk menyertai pertandingan tersebut musim ini. Dua lagi peserta iaitu Julylen Liew @ Gzell, 21 (Inanam) dan Ag Sri Iskandar Bahrain @ AG, 21 (Kg Gadong Beaufort) tersingkir di minggu-minggu awal. Perjalanan ke peringkat akhir bukanlah sesuatu yang mudah buat Hairi bilamana beliau sering sahaja berada di dua kelompok terbawah (bottom two) hampir setiap minggu. Namun rezeki sentiasa memihak kepada beliau.

Finalis dari kiri Nashrin, Wana, Hairi dan Cassie(kredit)

My Starz LG Grand Final akan diadakan pada hari Ahad, 22 Februari 2009 disiarkan secara langsung dari Dewan Merdeka, Putra World Trade Centre (PWTC) menerusi siaran TV3 pada jam 9.00 malam. Finalis akan menyanyikan dua buah lagu iaitu lagu medley secara solo dengan genre pilihan masing-masing dan berduet bersama penyanyi tanah air pilihan masing-masing. Hairi yang serasi dengan genre rock memilih Fiq sebagai pasangannya ketika Grand Final itu nanti.

17 Feb 2009

Mas - Misteri RM20,000


Macam kurang jelas pula penjelasan Mas terhadap soalan berhubung duit RM 20,000 tu. Walaupun pihak Maestro telah membuat penjelasan namun masih ada juga pihak-pihak yang membuat andaian dakwaan Mas itu berasas. Hmm..entahlah yang penting at the end of the day both sides are in win-win situation. Jangan sangka tangan yang mengipas sate tu tidak mempu menggegarkan maestro? Hehe...

15 Feb 2009

Nikki - Hawa

I finally have a copy of Nikki’s new album Hawa and I got it on Valentine’s Day *wink*. What impressed me most is the unconventional way of presenting the album in the form of a hard-covered booklet (very much reminds me of a mini children's bedtime story book). Just take a look at these pics.



It totally gets rid of the plastic CD casing. The CD is fastened on the inner side of the back cover (I just hope no one will nibble the white polystyrene used to secure the CD..hehe…otherwise I just have to use adhesive tape instead). “Very cute”…is the right description of the cover (just too bad her “Adam” is no where to be seen)


And what about the tracks? Just take a sample here on this promo video clip.


(Some Stargate's elements there of course). Need I say more? It’s time to judge a book by its cover huh. A potential winner for AIM’s Best Album Cover and err….Best Album of The Year awards! IT’S WORTH BUYING!

P/s: Apparently no Dusun song this time around *grin* (motif font kecil?)

Linda on Astro "Katanya"

I managed to catch Linda Nanuwil on Astro Ria, Katanya (formerly known as Fail Sulit AF). Basically they dug out again the old issue on her disappearance years back and while re-explaining, she also talks about her KDM album and some future projects (with Ramlee M.S and Indonesian composers).

Err..the video is not in good quality sebab tersalah format..:-)



Ujibakat AF7 di KK (Part 2)

Klik saja link ini untuk bahagian-bahagian lain. Saya sengaja publish bahagian 2 di sini sebab ada dua orang artis rakaman Sabah dalam video ini mencuba nasib. Malangnya belum ada rezeki. Keep on trying, had umur kan 45 tahun.


Itu peserta yang menyanyi lagu Meet Uncle Hussein dalam video Part 3 punyalah hebat! Tapi macam kena program suara dia khas untuk nyanyi lagu MUH saja, sekali nyanyi lagu lain patah habis! *LOL*

14 Feb 2009

Bulan 8 Di Sandakan

SMS berikut ini diterima dari seorang yang bernama Encho'


"boss buli tulung kasi main lagu "Bulan 8 Di Sandakan" kah? Lagu ini sia tujukan untuk girlfren aku di sandakan bernama Bulan dengan ucapan selamat hari valentine daling. Encho' minta maaf banyak-banyak sbb encho' nda dapat datang bulan lapan tahun lepas... encho nda sanggup ditangkap pulis. Encho masih betapuk siiini Pulau Baramabangan Pilipin. Masih ada kah operasi tu daling? kalau teda bulan 8 ni encho misti datang...i love you daling! Encho ndak tahan suda ni!"


Adeyy...melayan permintaan PTI pula aku ni!

Errr...ini kah lagu yang dia minta tu...lantaklah!




And talking about PTI, i'm so disappointed reading this news about BN government allowing those kids without birth certificate to enrol in secondary school. Adakah BN menggalakan anak-anak dilahir luar nikah?

OIAM 3 Ep. 4 - Review

The Top 20 elimination round

Shikin and Esther

"Why the becos...!?" Hehe...


Poor Shikin, never mind try again next season. Esther did a good job so far (but I believe the judges are reserving their comments).

But something about singing in English, as we know 99% of English songs are pronounced in American English. "Not" becomes "nut" (as in 'nut' or kacang in Malay), "on" to be sounded as "un"...'promise' sounded 'prAmises'. So guys go and master American pronounciation (untuk menyanyi sajalah...tapi ok juga bah kalau ko mau ber-American masa speaking...hehe). Tapi yang mo bikin terbakar telinga saya bila dengar sebutan "the" bunyi 'Der' and 'think' berbunyi 'ting' or 'cing'. Kalau setakat di karaoke ja ok lah...tapi kalau untuk rakaman album atau pertandingan.....kena bagi perfect dulu :-).

Gregz (spelled with 'Z' ok!)



Macam terlebih berbakat bah dia ni kan! :-). He's actually trying to present himself as versatile (tapi dia cakap pula "saya mo COMPLETE" instead of "saya mo versatile"). Kecundang pula...ndak apa cuba lagi...next time ndak payalah terlebih versatile, just stick to one concept and focus on it. Mmm..kalau dia nyanyi lagu "Sway" (when mirimba rhythm starts to play...) instead of dangdut mungkin ada harapan juga dia ni :-).

Han (Rehana)

The ex Bintang RTM finalist from Labuan (lagi-lagilah disebut Labuan, Sabah :-))



Wow..a female singing Anuar Zain's song...brilliant!


And here's your Top 12



Semua acceptable, kecuali errm...Tomok! (apa bestnya dia ni ah?)

13 Feb 2009

Mas bersuara

Nampak gaya kes Mas semakin hangat bila tuan empunya diri sendiri bersuara menjelaskan situasi sebenar.

Credit


Mengajak Rock kahwin?

"Bila saya nak kahwin dengan dia? Sikit pun saya tak pernah merancang untuk berkahwin apa lagi dengan lelaki yang bernama Rock. Saya tak pernah merayu kepada seorang lelaki untuk berkahwin dengan saya. Bunyinya agak keterlaluan. Seolah-olah saya tak ada maruah dan tidak ada keluarga, sehingga dia berani memberi kenyataan begitu. Lagipun macam mana saya nak kahwin dengan dia kalau
selama ini saya yang banyak berhabis?

"Untuk pengetahuan semua, baru sebulan saya kenal dia dan bukan setahun seperti yang dikatakannya. Kalau saya kenal dia setahun, rasanya badan saya mesti kurus kering sebab tak ada duit dan bukan berisi macam sekarang,"

"Saya tak cintakan dia. Banyak benda yang saya buat di luar kesedaran. Saya hanya mengikut apa yang disuruh. Perkara sudah berlalu. Harap-harap saya tidak berjumpa dengannya lagi,"


Kena pugai mengkali si Mas ini kan? (oops!)

RM 20,000 diberi kepada Maestro?

Mas juga memberitahu sejumlah wang sebanyak RM 20,000 diberikan kepada Freddie Fernandez untuk tujuan menyiapkan album mini beliau. Namun dakwaan ini dinafikan sekeras-kerasnya oleh Freddie Fernandez

“Mas kata dia melaburkan RM 20,000 untuk terbitkan album sebenarnya adalah tidak benar sama sekali.Ini bukan cara Maestro terbitkan album artis. Kami tidak pernah ambil duit artis yang bernaung di bawah syarikat kami.

“Maestro yang menanggung semua kos penerbitan album dia (Mas) walaupun kami tahu peluang untuk dapat semula modal pun susah, kami menerbitkan album dia (Mas) atas dasar simpati kerana kontraknya dengan Maestro telah tamat sejak dua tahun yang lalu.

“Pihak kami juga tidak pernah menandatangani sebarang perjanjian dengan Mas untuk menghasilkan album ini, semuanya dilakukan secara lisan sahaja,”

Pegawai PR Maestro Othman Mahmood pula berkata dakwaan Mas berhubung duit RM 20,000 itu telah menjejaskan reputasi dan nama Maestro (hehe...kena kamu tamparan kipas sate)

Siapakah yang sebenarnya bercakap bohong dan siapakah yang bercakap benar...nantikan episod seterusnya!

12 Feb 2009

Da Prinz - Ada Hivai Dandi To (Don’t Forget Your Promise)

A song by Da Prinz (featured on Sumandak's blog earlier). Quoting from their YouTube site...

This is Da PrinZ 1st KadazanDusun song MV. the title means "Dont forget your promise". this is our simple unofficial MV. enjoy




Mmm...not bad, walaupun masuk first verse ja..teringat pula saya tu lagu "biar ku menjadi lilin...memberikan cahaya" :-). I wonder if the song has been finalised yet(mixing and all that).

11 Feb 2009

Menunaikan beberapa permintaan

Lagu-lagu ciptaan Alicia Kulungan

Hari tu, dalam ruangan komen ada kawan kita bertanyakan lagu-lagu dari penyanyi-penyanyi evergreen antaranya seperti Mary Intiang dan Alicia Kulungan. Walaupun lagu-lagu dendangan asal Alicia Kulungan tiada dalam koleksi, yang menariknya lagu-lagu hasil ciptaan beliau ada didendangkan oleh Mary Intiang. Seperti lagu berikut.

Mary Intiang - Tiad Ku Dii Ugad Koh (lagu/lirik: Alicia Kulungan)



Sebuah lagi lagu ciptaan beliau yang kira begitu meletup-letup di era 60-an ialah lagu yang berjudul Isai Koupusan Nu didendangkan di sini oleh Bibiana Kinsun

Bibiana Kinsun - Isai Koupusan Nu (lagu/lirik:Alicia Kulungan)



Kalau menurut cerita senior-senior, lagu ni saja yang dimainkan time..time ada party, terutama sekali bila tibanya sesi menari "slow dance"...lampu samar-samar you! (Ada mamai-mamai..aunty-aunty yang boleh menyokong lagi kenyataan ini? Hehe). Mana ada lagi generasi sekarang ini yang menari "slow dance" diiringi lagu romantik tempatan (ada kah?). Mengikut cerita orang-orang veteran lagi, adalah juga pihak-pihak yang menuduh beberapa lagu ciptaan Mrs Kulungan ini, saduran dari lagu-lagu Tionghua (entahlah sejauh mana betulnya dakwaan ini mungkin juga ada yang jealous...cos it's such a phenomenon being a lady composer back in the 60's). Mana ada komposer perempuan tempatan di era 60-an kan? Adakah? Si (mendiang) Mini Inus tu errr..kes lain (saya tercari-cari juga lagu-lagu dia ni). Di S'jung pun time tu macam belum ada..

Lagu-lagu di atas dimainkan separuh-separuh aja. Kalau anda mahu yang sepenuhnya cari saja VCD Karaoke di bawah ni :-). Lagu-lagu lain ciptaan Madam Alicia Kulungan dalam album ini ialah lagu pada Trek 2, 3, 7 dan 11.


Yang saya gelihati pada info dalam album di atas ialah bila dua buah lagu Tionghua termasuk lagu "Dayung Sampan" ditulis nama penciptanya sebagai orang tempatan. Matilah kalau kedapatan (ko berani mengaku lagu...Dayung sampan...dayung...dayung sampan lagu ko?)

Emmely - Ateng

Somebody asked for this song, an English song called Emmely by Ateng. Take a listen (non full version)




The full version is available from this album



Yang Berlalu Takkan Berulang - Lotter (Studio Version)

Finally somebody requested for this song.



Taken from Koleksi Terbaik AF vol 2 Cd 2

Mas selamat tiba di Tawau

Mas AF2 telah selamat landing di Tawau pada jam 7 petang semalam. Demikian menurut laporan mStar. Beliau dikeluarkan daru Wad Psiakiatrik HKL pada jam 11.50 pagi kelmarin (10 Feb) dan dihantar ke KLIA untuk menaiki penerbangan MAS jam 2.30 petang (tiada tangguh-tangguh lagi bah).

Menariknya juga dalam laporan tersebut di atas ialah Mas juga pernah dimasukkan ke wad yang sama pada 4 Disember 2007! Bermakna ini adalah kali kedua beliau mendapat rawatan di wad tersebut :-).

Sheila Majid pengetua AF7?

AF7 mendedahkan tenaga pengajar barunya untuk musim ini mereka terdiri daripada

1. Siti Hajar - Vokal Persembahan
2. Fatimah Abu Bakar - Motivasi dan Bahasa Inggeris
3. Syafizawati Shariff - Vokal Teknikal
4. Ida Nerina - Lakonan
5. A. Aris Kadir - Koreografer (no Linda Jasmine this season...she's getting married)
6. Acis - Pengarah Muzik

Apa yang tidak diberitahu dalam sesi pengenalan tersebut ialah Pengetua AF musim ini. Pakar-pakar gosip meramalkan Sheila Majid bakal menjadi pengetua. Bayangan tersebut seolah-olah makin jelas bila suaminya (Acis) juga terlibat sebagai tenaga pengajar musim ini. Nampak gaya musim ini nama Jasmi Rejab selaku perunding imej (stylist) juga ditiadakan.

AC Mizal dan Sarimah kekal sebagai pengacara :-)

10 Feb 2009

KE Next Top Entertainer - Pusingan 1


Kalau dari gambar-gambar di atas, bersungguh-sungguh bah durang menyanyi

My YouTube E-Mail Inbox

Kepada mereka yang pernah menghantar email ke inbox YouTube saya and happen to visit this blog as well, my thousand apology to you all! Mana tidak berlambak-lambak e-mail dari tahun 2007 tidak dibalas-balas bah (punya kejam). Rupa-rupanya ada juga beberapa bintang program realiti menghantar email (tapi tidak tau lah sama ada orang sebenar atau orang lain yang menyamar).

I have two YouTube accounts, the original dbos (for videos recorded by dbos...either by me or some other friends) and dbosv (clip from TV programs). As far as YouTube is concerned, I uploaded those videos primarily to be published here on this blog dan yang saya tau...lepas upload terus cabut. I didn't bother to check the other links including 'Inbox' and only depend on the 'comments' section (under the video) for any incoming messages :-). Ada juga saya check dulu-dulu tapi kebanyakannya email yang entah apa-apa...introducing "service" yang bukan-bukanlah etc. It's one of the reasons saya malas check. So kepada bapak-bapak...ibu..ibu....mbak-mbak...yang pernah ngirimin email...minta ampun ya!. I thought of apologizing one by one tapi ndak larat...so ini kira buat public announcement lah ni...:-)

9 Feb 2009

Mas - Antara Cinta dan Cita Cita

Jangan silap tu bukan tajuk lagu, tapi tema yang melanda Mas sekarang ni (tapi kalau buat title lagu pun best juga). Melihat situasi Mas, sudah pasti gabungan faktor menggapai cita-cita dan tiada jaminan cinta dari BF menyebabkan beliau agak tertekan lalu menuju ke puncak wad-wad berkenaan. Difahamkan juga artis lelaki yang bakal berduet dalam mini album Mas, bernama AsWAD! (lagi-lagilah ada bunyi "WAD").

Hmm...aku rasa kakak yang mangsa pukul tu kena belasah sebab ambil gambar
masa Mas tengah bergaduh dengan BF dia, tapi saja pandai-pandai reka cerita lain.
Padan muka kena tamparan kipas sate...brutal ko Mas..hehe! Melodi pun edit
seolah-olah mangsa tu memang tiada kesalahan

Melihat klip video di atas, dapatlah saya rumuskan Mas sememangnya tertekan menanti album beliau yang lambat siap. Memandangkan undangan show untuk beliau agak malap (seperti yang diwar-warkan) dan berhadapan dengan situasi "eko-no-money" mungkin beliau berpendapat hanya dengan kelahiran album tersebut saja mampu mengubah keadaan. Dalam tertekan pasal album, muncul pula situasi baru...kekasih hati berbelah bagi mahu berkahwin, hence the feeling of insecure....lalu diikuti dengan extreme depression.

OIAM3 - Rubisa dan Aisyah

Duet Rubisa dan Aisyah

Tidak banyak muka Esther muncul dalam episod lalu (tapi ndak apalah sebab episod-episod akan datang gerenti banyak muka dia keluar). So kita layan dululah dua orang peserta Sabah ni yang kecundang.


Oyoo! Si Aisyah ndak mo mengalah oh!Tenggelam suara Rubisa


Scene ala-ala rancangan "Bersamamu" tu ada spoil sikit sebab anak dia mandi sakan di swimming pool mewah hehe...(Grace Ville Condo Sembulan kah tu?). Cuba buat scene di kampung...mandi manda di perigi, sungai...ataupun di pantai Tg. Aru barulah nampak real sikit :-) . (Pembetulan juga untuk post yang lepas berkenaan Rubisa, sebenarnya bukan 2 orang anak tapi baru seorang)

Keputusan



Peserta duo yang salah seorang tu tomboy pula dipilih juri (padahal macam tidak berapa bagus). Mungkin itu yang dorang maksudkan kurang adil. Yang penting suara si Ayu yang bernilai RM 1 juta tu bergema sebagai lagu latar

7 Feb 2009

Promosi album 'Variasi 2'

Album Variasi 2 dalam bentuk MTV karaoke telahpun berada di pasaran. Album hasil keluaran TJC Talent Studio ini memuatkan 14 buah lagu dengan menampilkan 17 orang penyanyi.


Julius Ebin - promosi single

Artis baru, Julius Ebin dijangka akan melancarkan album sulung beliau dalam bulan Mei ini. Sementara menanti kehadiran album tersebut di bulan 'keramat' untuk memasarkan album-album KDM, apa kata kita pra-dengar dahulu dua daripada lagu yang bakal dimuatkan dalam album tersebut.

Tupus - Julius Ebin



Imelda - Julius Ebin




Menurut Julius album beliau juga akan memuatkan sebuah lagu berbahasa Melayu yang berkonsepkan rock indie.

(Hubungi saja dbosfm@yahoo.com sekiranya anda ingin mempromosikan lagu-lagu single anda free of charge ok!)

Mix-up

Nikki langkah bendul

komposer terkenal Audi Mok, 38, khabarnya memberikan hantaran-hantaran tambahan yang berupa kasut, payung, kek dan barang kemas yang diperbuat daripada emas untuk tiga orang kakak Nikki yang belum berkahwin sebagai memenuhi adat melangkah bendul :-). Demikian menurut mStar. Pasangan tersebut dijangka melangsungkan perkahwinan mereka di sebuah gereja di KL pada 27 Jun akan datang. Ini disusuli dengan majlis resepsi di Melaka dan di Sabah (tarikh tidak dinyatakan). Memandangkan Nikki mengimpikan sebuah resepi di tepi pantai, saya ramalkan mungkin ianya bakal berlangsung di Nexus Karambunai (sana ada private beach kan) :-).

Harapan Sabah di AF7

Rubisa Tiasin (tengah), Nurfazelah Mohd Tahir, dan Rosdiana Daunah
Kredit

Rubisa Tiasin 22 (ibu kepada 2 cahayamata), Nurfazelah Mohd Tahir, 24 (bujang) dan Rosdiana Daunah 27 (3 cahaymata) antara peserrta yang melepasi ujibakat AF7 di Sabah. Ketiga-tiga rakan karib ini merupakan artis Lembaga Kebudayaan Sabah

"Memang kami banyak menyertai pertandingan nyanyian dan kerap menyanyi, tapi peluang menyertai AF adalah platform terbaik untuk bawa kami terus ke depan. Bukan untuk tujuan populariti semata-mata, tapi ia adalah pendedahan terbaik untuk kami naik ke setangga," ujar Nurfazelah (gitu!)

Bila teringatkan si Mas, macam sedih pula saya pada nasib tiga wanita ini. Semoga mereka tidak tersalah menuju puncak.


Candy memulakan rakaman album Dusun

Menurut sumber yang teramatlah boleh dipercayai, Candy AF5 sedang giat memulakan sesi rakaman untuk album Dusun beliau, sekaligus merealisasikan impiannya memiliki album KDM yang sudah lama dipendam-pendam malah sebelum menyertai AF lagi. Album tersebut bakal diterbitkan oleh Etnik Muzik Production dan memakan belanja sebanyak? (siapa sanggup jawab?). Walaupun angka 10 dalam genggaman, namun kemungkinan jumlah lagu melebihi angka tersebut tidak mustahil (terlebih material kah ni?). Dua buah lagu dalam album tersebut adalah dalam bahasa Melayu.


An undated studio-leaked photo, authenticating this report -AFP
(credit)

Suria Pagi Kinabalu kembali

Bagi mereka yang sering mengikuti siaran radio Suria Pagi Kinabalu, kendalian DJ Othoe setiap Isnin hingga Jumaat, akan dapat mengikuti semula siaran tersebut minggu depan. Demikian menurut info dari Hiburan The New Sabah Times. Siaran tersebut tiba-tiba 'hilang' sejak 4 Feb tanpa sebarang pengumuman.

6 Feb 2009

Double Take ke MIJF

keKepada anda yang kurang mengenali kumpulan Double Take, mereka ni mula diwujudkan sekitar tahun 2000 dan dianggotai oleh Roger Wang dan Mia Palencia. Lebih memperjuangkan irama Jazz dan setakat ni sudah ada 2 album. Roger Wang juga kerap terlibat dalam pembikinan album-album tempatan Sabah antaranya album Atama dan Linda. Si Mia pula aktif memperjuangkan kerjaya seni dia di KL. Durang ni sering mendapat jemputan beraksi di pentas-pentas antarabangsa, maknanya cabaran si Pairin dulu (masa melancarkan album si Linda) yang menyeru bakat-bakat Sabah beraksi di pentas antarabangsa sebenarnya sudah lama terlaksana. Tapi kalau yang dia maksudkan tu artis KDM, rasa saya belum ada lagilah :-). Terbaru kumpulan ini bakal beraksi di Festival Jazz Antarabangsa Miri bulan May ini, seperti yang dilaporkan di bawah.



Mas @ Wad Neuro - Episod 4

Adakah keluarga dia akan datang ke KL melawat beliau? Setelah kekasihnya yang disayangi dan Fredie dilarang masuk wad, hanya keluarga dia saja menjadi harapan untuk berhubung dengan Mas yang sudah disarung dengan pakaian wad berwarna hijau (ni mesti pakaian pesakit hospital yang main ikat di belakang ni kan). Apa pun berbagai versi insiden Mas ni dilaporkan di akhbar. Entah mana versi yang benar

Kenangan manis Diva Tawau, semasa berposing maut
atas red carpet (oops silap green carpet)

Versi-versi berbeza

1. Beliau bergaduh dengan si Rock dalam kereta (dipandu si Rock) dan dilaporkan bercakar-cakaran (kelas!). Dalam bergaduh-gaduh tu tersalah kunun tempat u-turn lalu mengundang kemalangan jalanraya. Buat laporan polis, polis keluarkan saman kepada si Rock (tiada lesen dan menyebab kemalangan). Mas tidak berpuashati BF disalahkan sebab kononnya kemalangan tidak disengajakan atas alasan mereka bergaduh dalam kereta (kalau sudah accident tu accident lah jawabnya...no matter what reasons behind it). Beliau lalu mengamuk sakan (ala-ala defend si Rock lah ni...untung ko Rock ada urang defend).

2. Alasan ke balai polis adalah untuk membuat laporan polis berhubung syarikat rakamannya (Maestro) yang gagal menunaikan janji untuk membuat album beliau. Lepas buat laporan beliau disuruh menurunkan tandatangan tapi tidak berpuashati dengan isi kandungan laporan justeru enggan sign...lalu mengamuk sakan sehingga digari (punyalah high class!)

3. Versi yang terbaru, membuat laporan polis sebab ditipu RM20,000 oleh seorang individu!

Yang pastinya kebanyakan kisah ini disampaikan oleh kekasihnya yang maha rock itu ! Boleh picayakah BF dia ni?? :-)

5 Feb 2009

Musim mencari bakat-bakat baru

Ada OIAM, AF dan AI (di US) dan yang ini pula di Sabah, pencarian KE Next Top Entertainer :-)

(Saja-saja saya sertakan sekali artikel bonus pasal si Siti, sebagai menghargai kunun impiannya untuk menambah satu lagi koleksi anugerah iaitu Anugerah Ibu Mithali :-))

Bercakap mengenai AF 7, Murai pula melaporkan ujibakat AF 7 di Sabah baru-baru ini, di bawah tajuk "Minat Sungguh Orang Sabah Pada AF!" hehe lain macam saja bunyi tajuk dia kan, macam menyindir!

Drama realiti - Mas Mengamuk (Episod 3)

Aduh...tertekan disebabkan gagal menghasilkan albumkah?? Ish! ish! ish!

Mas AF2 masuk wad
Oleh Muhd Izawan Baharin dan Hadzlihady Hassan
am@hmetro.com.my

Kecoh! Rock dan Freddie dilarang, oleh pihak Wad Neuro HKL, berjumpa Mas. Kredit


KUALA LUMPUR: “Saya bukan gila, saya hanya mahu hak saya,” demikian kata Asma Ghani atau Mas AF2, pelajar Akademi Fantasia musim kedua (AF2) yang terpaksa ditempatkan di Wad Psikiatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat tekanan perasaan dialaminya.

Mas, 27, menyatakan demikian kepada teman lelakinya, Shahrul Azman atau Rock ketika diminta datang ke HKL, malam kelmarin.

Rock, kekasih Mas (oh Rock! kenapa lah wajahmu persis wajah M.Rojali?)
Kredit Foto

Menurut Rock, tekanan perasaan akibat keseorangan di Kuala Lumpur dan ternanti-nanti album dikeluarkan dipercayai menjadi punca Mas membuat kecoh di Balai Polis Pandan Indah, Ampang, malam kelmarin.

“Saya difahamkan, dia datang ke balai polis untuk membuat laporan mendakwa ditipu seseorang, tetapi enggan pulang.

“Mas juga bertindak agresif menyebabkan polis terpaksa membawanya mendapatkan rawatan di HKL,” katanya yang ditemui semalam.

Dia berkata, teman wanitanya itu mungkin jadi begitu kerana harapan terlalu tinggi ketika datang ke Kuala Lumpur, ditambah keinginan mahu mengubah kehidupan keluarganya.

Selepas menandatangani kontrak, kata Rock, Mas dijanjikan album, namun disebabkan tiada sebarang perkembangan sehingga kini dia mengalami tekanan yang teruk.

“Semangat dan harapannya sangat tinggi, namun apabila lama berada di sini tanpa sebarang perkembangan, Mas buntu serta mula meluahkan rasa marah yang terpendam,” katanya.

Katanya, buat masa ini, doktor masih memantau keadaan teman wanitanya.

Dia sendiri sebak melihat keadaannya dan berharap masalah itu dapat diselesaikan dengan cara baik. Saya juga berharap peminat Mas mendoakannya supaya segera sembuh,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Maestro Talent and Management (Maestro), Freddie Fernandez, berkata pihaknya percaya Mas bertindak mengikut emosi kerana masalah peribadi dan bukan disebabkan albumnya tertangguh.

“Sebelum ini, Maestro menawarkan untuk melepaskan dia daripada syarikat dan bergerak sendiri, namun dia enggan. Jadi saya akan tolong yang termampu tetapi tidak menjanjikan apa-apa.

“Kami juga ada membantu dia menghasilkan album mini dengan Joe Wings sebagai penerbit, namun disebabkan Joe jatuh sakit dan terpaksa berehat selama tiga bulan menyebabkan proses itu tertangguh.

“Kami juga mengadakan pertemuan dengan Mas baru-baru ini untuk menjelaskan perkara itu dan proses penghasilan album itu dijangka dimulakan minggu depan,” katanya.

Freddie berkata, dia tidak tahu Mas membuat laporan terhadap individu tertentu di Balai Polis Pandan Indah.

“Saya dimaklumkan Mas ada menghubungi seorang kakitangan Maestro malam itu (malam kelmarin) mengatakan keretanya rosak dan mungkin dia berjalan kaki ke balai polis berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya amat terkejut dengan berita Mas dimasukkan ke wad psikiatrik dan bersimpati dengan nasibnya.

“Saya akan melawat dia esok (hari ini) dan cuba membantu Mas menyelesaikan masalah,” katanya.
What can we learn from this incidence...

Daa! Saya ke Jakarta - Marsha


Kalau Mas mengamuk, Marsha pula dilaporkan oleh Murai akan ke Jakarta. Bukan untuk mengamuk di sana tapi mau pigi tengok wayang bertajuk Kaus Kacang kunun. Apa istimewanya filem Kaus Kacang ni (tajuk dia pun macam saya tidak faham). Alkisahnya filem terbitan Indon ni yang turut dibintangi oleh Marsha (entah watak apa?) sudah pun ditayangkan di Jakarta dan mungkin hanya ditayangkan di sini dalam bulan Mac. So gara-gara tidak sabar mau melihat lakonan sendiri, beliau sanggup terbang ke Jakarta! Hmm...kalau dia rajin pigi jalan-jalan sana Sinsuran KK, silap-silap ada sudah kena jual VCD filem ini.

Mas Af2 mengamuk - Bhg 2

Oops! Laporan Kosmo pula memberi alasan yang berbeza disebalik insiden Mas mengamuk. Menurut laporan Mas ke balai polis sebab membuat laporan terhadap Maestro yang tidak menerbit albumnya!


KUALA LUMPUR - Seorang penyanyi program realiti TV popular dimasukkan ke Wad Psikiatri, Hospital Kuala Lumpur semalam selepas dia menimbulkan kekecohan di Balai Polis Pandan Indah di sini.

Kejadian pukul 10 malam kelmarin itu berlaku ketika Mas atau nama sebenarnya Asma Ghani, 28, berada di balai polis itu untuk membuat laporan terhadap syarikat rakaman Maestro.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Abdul Jalil Hassan berkata, penyanyi wanita kelahiran Akademi Fantasia 2 (AF2) itu mendakwa dia tidak berpuas hati dengan syarikat itu kerana tidak menerbitkan albumnya.

"Ketika membuat laporan, wanita yang menetap di Pandan Mewah itu tiba-tiba beremosi sehingga ketawa seorang diri, marah-marah dan buat bising.

"Lebih menghairankan apabila dia enggan menandatangani laporan yang telah siap diambil anggota polis," katanya sambil memberitahu artis itu datang seorang diri ke balai polis.

Menurut beliau, melihat perubahan sikap artis itu, anggota polis pada mulanya menasihati Mas supaya menenangkan fikiran di satu sudut di balai tersebut.

Errm...wajarkah buat laporan di balai polis kes macam ni? Saya rasa lagi wajar kalau dia ambil tindakan undang-undang...guna peguam. Nasib baik dia tidak buka silat kipas satay..

Mas AF2 mengamuk!

Sampai tahap kena tekanan jiwa!


Rabu Februari 4, 2009

Mas mengamuk, kini ditahan di Wad Neuro, HKL

Oleh SITI AZIRA ABD. AZIZ

[SEMASA] PETALING JAYA: Penyanyi kelahiran Akademi Fantasia 2 (AF2), Asma Ghani atau dikenali sebagai Mas, 28, kini ditahan di Wad Neurologi, Hospital Kuala Lumpur (HKL) kerana mengalami tekanan jiwa.

Ketua Pegawai Operasi Maestro Freddie Fernandez memaklumkan, Mas ditahan di hospital tersebut selepas mengamuk dan ditangkap di sebuah balai polis semalam.

"Saya tak pasti sangat tentang sebab dia mengamuk di balai polis itu," kata Freddie ketika dihubungi petang tadi.

Jelasnya lagi, "Saya akan cuba membantu Mas untuk menyelesaikan masalah yang sedang dihadapinya.

"Saya harap semuanya akan berakhri dengan baik," kata Freddie yang prihatin dengan nasib yang diterima anak buahnya itu.

Tambah Pengerusi Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) itu, selepas mengetahui berita tersebut, beliau akan melawat penyanyi dan pelakon kelahiran Tawau, Sabah itu di HKL pada pukul 1 petang esok.

Justeru, kata beliau, pihak Maestro akan mengadakan satu sidang media tergempar berkaitan dengan kes yang dialami oleh Mas.

Dalam pada itu, sumber yang sahih mengatakan berita mengenai seorang bintang realiti mengamuk di Balai Polis Ampang heboh diperkatakan pada awal minggu ini.

Bintang realiti berstatus janda serta mempunyai anak itu mengamuk di balai polis gara-gara disaman selepas memandu tanpa lesen dan membuat pusingan ‘U’ di tempat yang dilarang.

“Mas memberi alasan kepada polis yang dia membuat pusingan ‘U’ semasa sedang bergaduh dengan kekasihnya namun polis tidak dapat menerima alasannya lalu dia mengamuk kepada polis,” kata sumber itu.

Sumber itu juga menambah, ini merupakan kali kedua Mas membuat hal dan mengamuk di balai polis.

Mas adalah ibu tunggal kepada Nurfadilah, 10, dan Mohd. Fadzil, 8.


Ada sumber lain mengatakan kereta tersebut dipandu oleh kekasihnya...mmm entah mana yang betul. Bercakaran kunun dalam kereta :-)

Sumber : mStar

4 Feb 2009

Ayu memeluk dunia


Setelah berjaya sampai ke mercu, Ayu penyanyi yang ujud dalam sejuta ini (siapa mo lawan?) kini meneruskan langkahnya memeluk dunia...

Ku Peluk Dunia - Ayu



Hari ini hati ini rasa lain sekali
Serasa ingin aku terus berlari
Mengikuti irama mentari
Yang ceria


#
Cuba fahami hati remajaku
Yang berwarna-warni
Bak indah pelangi
Secerah merahku
Seceria jingga dan kuning yang meriah
Menjadi satu

Korus:
Biarkan ku nikmati
Waktu ku ini
Jangan cemburu (oh no)
Rianglah (oh oh)
Ku mahu kau rasai indahnya
Perasaan
Bebaskan jiwa ini
Untuk memeluk dunia

Hari ini sungguh rasa
Lain sekali
Serasa ingin aku terus menari
Mengikuti irama kenari
Yang ceria

(ulang # & chorus)

Janganlah kau menoleh ke arahku
Ketawakan gelagatku
Berikan daku sedikit ruang jua
Kini ingin memeluk dunia


(ulang # & chorus)

Lagu/Lirik: Audi Mok/Ireani Yaacob

Very the "Amy Mastura" kind of song :-)....but nice music, very catchy

3 Feb 2009

Statistics for Jan

As usual, comes a new month, let's take a look at the statistics for the previous month. The 10 songs that receive the most number of plays in January are listed as follows (number in bracket is the total number played)

1. The Divine Master - Di Samping Mu (1985)
2. Jiaja - Kura Kura (1554)
3. Felix - Aku Juga Iya (1504)
4. Ridah - Mungkin (1415)
5. Stacy - Gagap (1343)
6. Infinatez - Sayang Kinabalu (1329)
7. Marsha - Kerna (1297)
8. Ebi & Felix - Musafir Di Dunia (1279)
9. Samsen - Ugou (1209) <----punya cepat naik! hehe..
10. Oliver - Masih (1202)

Talking about exposing our songs to the mass, kira not bad juga kan (and since the end of December last year adalah juga pertambahan traffic di sini...panick juga saya macam kena timpa tsunami....takut bandwith tidak cukup!). So guys if you have a new single and wish to promote it here don't hesitate to email me at dbosfm@yahoo.com. Yang belum mixing pun boleh, lagi low quality lagi dialu-alukan......just for the purpose of pre-listening.

Lagu Bajau

Kalau kita sudah minat sangat dengan muzik, tidak kisah lah lagu dalam bahasa apa juga pun...kalau rhythm dan muzik lagu tersebut kena di hati, gerenti tetap dinyanyi (humming):-). Macam lagu bajau berikut.

Leleng - Ingin Ta Kau




Dan bercakap pasal lagu Bajau, lagu yang satu ni berjudul "Seliu" (tidak pasti pula maknanya but I believe it has nothing to do with terseliuh tangan) memang sudah lama saya siul-siul walaupun ndak berapa faham maksud dia. It is one of the popular Bajau songs. Ngam betul kalau buat versi R & B :-). The one below is performed by The Kidz (with Black as the vocalist...I think)



Macam ada iras-iras suara Tevin Campbell pula. Kalaulah dia boleh bawa lagu Tevin Campbell macam yang di bawah ni (Tell Me What You Want Me To Do), sah-sah saya gelar dia Tevin Campbell Sabah...haha!


2 Feb 2009

OIAM 3 review

Esther's intro clip



Oops! Paul Moss bagi hint word "overdone". Vocal memang malatup but I'm a little worried over the imitating game (nyanyi lagu Mercy ja terus suara pun tukar ke suara penyanyi asal...teringat pula saya aksi orang yang cuba tiru suara P. Ramlee). Aiyoo Syafinaz punya komen "...you nampak tua dari umur sebenar"..hehe (tiada ayat lain kah mo pakai?).

Relaks ja bah ko sumandak, sudah ada petanda kan di jari kaki :-). Anyway when I looked at the clip, my question "is the whole scene acted up (scripted)?". Because I noticed Esther's outfit and makeover are totally different than the one she had during the KK audition (seen at minute 0:21, denim jacket, 1ong hair (wig?) plus a cap). Baru ingat...abang dia pula si Chai (minit 0:41) semi-finalist Bintang RTM 2007.

Macam familiar ja peserta ini.

video


Battle of the two rockers

Aweera



Aiyoo...merembes-rembes juri kan! (basah sudah mengkali Paul Moss tu *LOL*)

Nine


Both listed in top 12, ramailah "diva-diva" melekat di depan TV masa OIAM musim ni ditayangkan nanti.

Calon seterusnya untuk award The Best (among the worst) ialah...

video