29 Feb 2012

Id Pagandadan - Fabian William

Sebuah lagu sentimental yang menarik dari Fabian William :-)



Woww...I love the way they feature the background choir. They infuse it to make it sounds as dominant as the lead vocal. Maybe not new in Sabah but still sounds refreshing in this song. Teringat pula masa mula-mula dengar lagu Casey 'Seribu Impian'..juga lagu Ferhad "Higher Than Mountain Deeper Than Sea".

28 Feb 2012

Tembirang - John Capistrano

Nampaknya lirik dan sebutan melayu Sabahan dalam lagu kian menjadi trend sekarang ni. Lagu 'Tembirang' ni pun tidak mo ketinggalan...thanks to kumpulan Jiaja selaku pelopor :=)



Buli tahan..ada potensi

27 Feb 2012

Teguh - Clarha A. Kuasir

Pelajar jurusan muzik UMS, mempamerkan bakatnya dalam penulisan lirik, mencipta lagu dan menyanyi pada lagu ini.



Nice...

Pencarian - Keamat

Kumpulan band dari Tawau 'Keamat' menampilkan demo video klip untuk single durang berjudul 'Pencarian'. Lagu dicipta oleh Jake Hays serta lirik oleh Moja

26 Feb 2012

Beautiful Pain - Julie

A brand new composition by the talented Julie Sawmundux a.k.a Julie Melissa Justin.



..."Good morning Mr I-Don't-Know-Who-You-Are...." :=)


Carta Lagu Artis Sabah 5
************************

Carta Lagu Artis Sabah Edisi 5 anjuran RTM Sabah, berlangsung kemarin (25 Feb) di 1Borneo Hypermall.

Keputusannya

Juara: The Ariez - Kalimah Cinta
Vokal Terbaik: Suib The Fingers - Impian



Persembahan Terbaik: Cahaya D'Folk (Kau Harus Tahu)
Lagu Paling Lama Dalam Carta: Kau Selalu Milik Ku (S.Welly)
Penyanyi Popular: S.Welly
Lirik Terbaik: Asmin Mudin - Dua Cinta Menjadi Satu

Not badlah juga keputusan pengadil-pengadil, saya amat bersetuju. Tapi si S.Welly buli menang kategori Persembahan Terbaik juga tu. Mungkin pengadil sudah nampak dia bolot dua kategori jadi durang kasi chancelah peserta lain :=). Nanti hatrick pula...macam sumbat gol..hehe!

Saguhati

1. Hidup Yang Baru (Kumpulan Makhluk)
2. Keliru (Gi-Mie)
3. Surat Untuk Dewi (Malik Nasir)

Khabarnya rakaman pertandingan ini bakal disiarkan di saluran 180 iTV, tapi jadualnya belum ditentukan.

Tahniah kepada semua!

24 Feb 2012

Sesuatu Yang Baru - Kopikamilo

Single dari sebuah kumpulan indie Sabah Kopikamilo :=).

Jemput minum...eh silap jemput dengar

21 Feb 2012

Daughter - Cuth

Lagu dedicated to all fathers out there...dia bilang :=)

Buat Sikit Sikit - Ranau Boy

Artis yang menggelar diri beliau sebagai Ranau Boy dengan persembahan lagu bertema nasihat 'Buat Sikit Sikit'...









Best juga arrangement lagu ni kan...semakin riuh di hujung-hujung lagu. Sama-samalah kita nanti kemunculan muzik video lagu ni pula nanti...coming soon bilang si Boy! (mesti ramai props kali dalam video tu kan)

In case ada yang tertanya-tanya siapakah Ranau Boy itu...ya ngam laitu tekaan anda...he's Alvin MY.

Persembahan Kumpulan Zero di Raja Lawak
***************************************


Kelakar juga kan..hehe



All the best to them.

20 Feb 2012

Kada Oku Ingrito - John Suir

Lagu persembahan John Suir. Thanks to Nina yang berkongsi lagu ini dengan kita :=)

Check it out...







Tetap Menunggumu - Rony

Another 'hidden' Sabahan YouTube talent :=)...



Not bad...

Catch his other demos at aiyaba channel :=)

Sabah Diserang UFO
*******************

Kejadian ni berlaku di Asia City...



...patut juga habis pecah dan berlubang-lubang lantai konkrit dan jalan di Asia City.

Kalau berlawan sama magic Tinggorudon..rasa-rasa siapa menang?

Mavie - Tonindot

Sebelum ni dia kasi promo versi pendek ja...ni kali full version.

18 Feb 2012

The Rombituon - Ini Kali Lah

Actually I have no idea who are the vocalists behind this song. I just made up the name The Rombituon (The Star)..hehe..since this song is associated with STAR (the political party led by Datuk Dr. Jeffrey Kitingan)



Romantic music dia..

Mmm...I wonder when is the general election.

Sedutan Movie 'Tinggorudon'

'Tinggorudon' mengisahkan pengalaman seorang Penginjil yang masuk ke sebuah kampung yang belum pernah dimasuki Injil. Ia mengalami berbagai cabaran kerana penduduk kampung tersebut masih mempercayai kepercayaan lama dan mengamalkan pelbagai jenis ilmu hitam.



Ambik ko! Ni kali lah...butul-butul kawww!

Peringatan: Jan lupa klik Sedutan 2 ah!

Whylow - Panji

Lagu baru dari Whylow, Kumpulan dari Bongawan :=)

15 Feb 2012

Album Baru Philix Don

Lagu terbaru dari Philix Don berjudul 'Olingai Oku Nopo'. Lagu ni adalah antara sepuluh buah lagu yang dimuatkan dalam album baru beliau yang sudahpun berada di pasaran.



Rumah Terbalik

Footage rumah yang dibina ala-ala terbalik di Tamparuli, kini menjadi tarikan ramai :=)

Kredit MsMyalan


Bayaran masuk pula? Dewasa RM18, kanak-kanak bawah 12 tahun RM 5.

Ada siapa-siapa sudah masuk? Nampak gaya orang ramai berminat tinguk dari luar ja (mo elak bayaran kali..hehe)

12 Feb 2012

The Legend of Huminodun

UITM Shah Alam Graphic Design Students choose the Kadazan-Dusun folklore 'The Legend of Huminodun' as their assignment project :=)



Very good narration...but the popping sound over her voice is just too annoying. It refrains me from continue watching and listening, I have to stop after 2 minutes. I wonder what mic they use. My mic is only RM 15 and it doesn't produce such annoying popping sound.

Hopefully the illustrations above will give ideas and inspirations for the actual animation version of the tale (so those who study animation please take note ;=))

The Passing of Whitney Elizabeth Houston

I'm not sure how to react upon learning about Whitney Houston death yesterday. Frankly, even while she's still alive I have long mourned over her singing career that went haywire since the drug case became public. I call it her 'great leap backward'. The Whitney that I admired and adored is the one back in the 80's and 90's, after the year 2000...she's totally changed. When she made an attempt for a come back I expected that she'll sound as good as before but it's not the case. No matter what has taken her in recent years, no doubt she's such a huge inspirations to many singers worldwide.

I think one rare achievement of Ms. Houston is when she turned the U.S national anthem "The Star Spangled Banner" into a pop hit. For many, her live rendition during Super Bowl XXV in 1991, was just too good and deserved to be released as a commercial single. It reached Top 20 on the US Hot 100.

video


With that performance, it is reported that she had set a benchmark for other artists to sing the national anthem.

Most expect her only daughter, Bobbi Kristina, will continue her legacy (inherit her super voice, her mega talents) and becomes a singer. Unfortunately sometimes last year it was reported that the daughter also turned to drug! (She inherits the wrong talent or what?)

I will always cherish her singing prowess and her songs especially those produced back in the 80's and 90's.

Here are my personal Top 5 of her songs :=)

1. Greatest Love of All
2. One Moment In Time
3. Didn't We Almost Have It All
4. Where Do Broken Hearts Go
5. Saving All My Love For You, I Have Nothing and I will Always Love You (it's a tie!)

10 Feb 2012

Scary Science Trick - Evening Tunnel

This band is scarily creative..:=)



Nice...love the music..the melody.

To male visitors...anggap ja lah imej yang dipaparkan pada video tu sebagai satu bonus yang amat berharga :=)..(tiba-tiba ja pandai zoom in kan..kekek)

Preview - AK-PAAS 2012

Album yang dinanti-nanti, 'Album Kompilasi Projek Amal Artis Sabah 2012' ringkasnya AK-PAAS 2012. Album ni bakal berada di pasaran selewat-lewatnya sebelum 25 Febuari.



American Idol Contestant Falls Off Stage

Watch this horrible incidence during AI 11 Hollywood week.

A 16 years old contestant Symone Black falls off stage. Not sure what happened, it looks like she was kinda tense, exhausted, stressful, lost concentration..you name it and while stepping forward she couldn't hold back everything and just passed out. Unfortunately instead of landing on the floor she falls straight...like 3, 4 feet down the stage.



Her fate will only be revealed in today's episode.

9 Feb 2012

Amy Venyca - Tangon di Huminodun

Lagu runut telemovie "Tangon di Huminodun" yang pernah ditayangkan di TV2 tahun lalu dengan watak utama dipegang oleh penyanyi ni sendiri :=)..



Mengancam juga gubahan muzik orkestra lagu ni..

K-Pop Fever

Miming, clone *sigh*...lantaklah, janji ada putungan K-Pop dan penonton teriak-teriak...:=)



The event last Saturday

Herris Yutui - Puralan Minamangun

Lagu yang diterbitkan pada tahun 2003 lagi tapi kedengaran masih segar bugar. Rakaman dia pun macam best.

7 Feb 2012

Suistereo - 1991

An indieband from Keningau sharing with us their memories back in 1991..:=)



Belajar Bahasa Kadazandusun

Sementara tu mari kita belajar beberapa kata pengucapan hormat (greetings) dalam bahasa Kadazandusun :=)

Richado ft Kinabalu Kings - Sumandak Kota Marudu

Khusus untuk anda yang belum berkesempatan mendengar lagu ini (dimuatkan dalam album beliau keluaran 2006)



Mr & Mrs K (Single Promo)



Mmm..I wonder who Mr & Mrs K are...could they be Datuk K and his pop star wife..hehe (kidding)

Kozae & friends - Run KK

Lagu Hip Hop persembahan Kozae ft (Kudique, Phatbrown, Ali Terbang & Hassan)



...produced in KL I guess :=)

6 Feb 2012

Dang Mar Ezza - Cinta

Puisi dijadikan lagu



Very nice...

4 Feb 2012

Atomic Power - Ibu

One of Atomic Power's popular songs, composed by Rashid Kamsiran (allahyarham) with Rudy Ahmad on vocal. Beautiful lyrics indeed, to sing to your mother or dedicate to your mother during Mother's Day :=)



A message from the video uploader

perhatian kepada semua saudara Rashid Kamsiran telah kembali kerahmatullah pada 27/10/2011 semoga roh beliau di tempatkan di kalangan org2 yg beriman alfatiha

Rock Channel - Paduka Mat Salleh

Lagu berjudul "Paduka Mat Salleh"



Setengah orang beranggapan PMS ni pahlawan, setengah orang pula berpendapat beliau ni pemberontak :=)

Likas Skateboard Ground a.k.a Jungle Skateboard

I like this video, smart! Macam somewhere di mediterranean :=).



A nice location for video shooting as well, preferably lagu rock atau hip-hop :=)

Tuntuad - Con Man

Dengan kegigihannya memerah otak demi sebuah karya yang kreatif, maka tercetuslah lagu ini..



Carta Lagu Merapu

Selamat datang ke Carta Lagu Merapu, pencalonan kita yang seterusnya ialah lagu berjudul "Si Jason Ndak Mo Jadi Pader (Father)"



C Jason kusuruh jadi fadee(Father)..
Tau tau dia ada sumandak
C Jasintah nama dia
Selalu dating dalam ICT
Hari hari masuk ICT
Kusangka dia belajar
Tau tau dating sama Jasintah
C Emmy pun suka sama dia

Jason oh Jason
mana satu yang engkau suka
C Emmy ataupun Jasintah


...macam pernah kudengar lagu ni sebelum ni..di mana ya?

2 Feb 2012

T-Street - Masih Bersuara

Walaupun beberapa peristiwa pahit melanda kumpulan ini namun mereka 'Masih Bersuara'



...tapi saya takajut juga sikit (sikit ja) lagu durang 'Nobody' tersenarai di Carta ERA (kalau lagu 'Masih Bersuara' ni yang tersenarai kan best). Ini menunjukkan Era begitu terbuka menerima lagu saduran dan bukan ciptaan tempatan untuk dimuatkan dalam carta durang.

Bakat Harapan

Bakat harapan bernama Leng, menyampaikan lagu "mix-blood" ciptaan sendiri...

Noisy Crush - Fikirlah

Khusus untuk peminat-peminat muzik genre 'noisy' (genre muzik baru), terimalah sebuah lagu dari kumpulan Noisy Crush :=)



Ingin berkenalan dengan mereka? Layari ja...www.facebook.com/noisycrushband... banyak lagu-lagu durang di sana :=).

Sabah Tatap

Salah satu lagu untuk menyemarakkan semangat pasukan bolasepak Sabah FA (Sabahawk). Lagu ni tidaklah juga baru, kalau tidak silap diterbit dalam awal 2000-an



...ada satu lagu lagi yang peminat Sabahawk nyanyi di Youtube (lagu rock). Tapi rakaman macam kurang mantap (mungkin rakam sendiri dalam bilik tidur).

Saya rasa kalau mo bikin versi baru kena buat versi rap...apa susah berlambakkan kumpulan rap di KK ni :=)