30 Apr 2012

Dandi Piniupusan - Nick Kinn

Versi rakaman 'good quality' lagu Dandi Piniupusan persembahan Nick Kinn. Ni kira versi untuk siaran radio.









Intro mantap!

Penyanyi "Janji Manis Mu" di Bersih 3.0
****************************************


Penyanyi popular Aishah menghadirkan diri bersama-sama dengan puluhan ribu penunjuk perasaan di majlis gilang gemilang "Bersih 3.0" yang menggemparkan last week :)



Mmm...let's seee kalau lagu dia masih berkumandang di corong-corong radio, TV etc...

28 Apr 2012

Hozouku - Danny F. Malinggi

Danny FM telah memperkenalkan single terbarunya yang berjudul "Hozouku" (Laguku). Berbeza sedikit dari lagu-lagunya sebelum ini yang kebanyakannya berentak perlahan, Hozouku digubah dengan rentak yang lebih rancak. Lagu ini secara rasminya telah pun disiarkan di stesen radio tempatan Sabahvfm.

Sedutan lagu "Hozouku"






width="320" height="266" bgcolor="#FFFFFF"
flashvars="flvurl=http://v15.nonxt4.googlevideo.com/videoplayback?id%3Dc9ee365d099b5607%26itag%3D5%26app%3Dblogger%26ip%3D0.0.0.0%26ipbits%3D0%26expire%3D1337724872%26sparams%3Did,itag,ip,ipbits,expire%26signature%3D2BB9EBB0E17ACAF2A2DE90E040FEBA8995F11F8C.6BDF698AFBF78FDBA67016B63120AC1287FB202E%26key%3Dck1&iurl=http://video.google.com/ThumbnailServer2?app%3Dblogger%26contentid%3Dc9ee365d099b5607%26offsetms%3D5000%26itag%3Dw160%26sigh%3Dyg2YGYxMYhKY5_7K2yn6LdmC4nE&autoplay=0&ps=blogger"
allowFullScreen="true" />

video


Memang rancak kali ini dan persembahan koir amatlah mempersonakan.

27 Apr 2012

Akal Sumbang - Amrin Duai

Lagu Bajau Samah ala Poco Poco :=). Macam best juga..mesti popular kali ni kan di kalangan peminat lagu-lagu Bajau Samah.



Astro Channels Free for View
*************************************


In case you're not aware, start hari ni Astro bagi kita tengok 130 chanel dia secara percuma sehingga 6 May. Kununnya Astro terhutang budi tahap gaban sebab durang terpilih memenangi Best of The Best Malaysian Brand Award baru-baru ni (teda pun sa mengundi..hehe). So apa lagi..start jam 12 pagi tadi sa layan saluran2 yang saya tidak langgan especially CI dan Bio (sampai tertidur depan TV) but I like NHK (Japan) channel. Informative betul walaupun dalam bahasa Jepun (ada beberapa program in English)...now I know the history of massage chair.

Kisah Puan Christina Aguilerra and her Ex-Mouseketeer
****************************************************************


Alkisahnya salah seorang peserta blind audition The Voice 2, Tony Lucca, merupakan bekas anggota The Mickey Mouse Club bersama-sama Christina, Britney dan Justine Timberlake masa umur 14 tahun. Malangnya Puan Christina Aguilerra langsung tidak mengenali si Tony ni semasa ujibakat...hehe. But then she finally recognised him (or was somebody told her about him) and met Tony backstage.



Tony Lucca is still in the running, under Team Adam Levine.

Rusuhan Sabah 1986 Bakal Difilemkan

Salah seorang pemenang Freedom Film Fest 2012 (FFF2012), Cik Nadira ILana, khabarnya akan membuat filem berkisar rusuhan yang berlaku di Sabah tahun 1986. Filem beliau akan diberi tajuk "The Silent Riot". Filem tersebut antara lain akan mempersoalkan apa yang berlaku di Sabah selepas state election 1985? dan kenapakah insiden tersebut tidak sepopular kejadian 13 Mei?



Wow...this is interesting...I can't wait for the screening :=)

Was that the event, where picture of Tun Mustapha (Allahyarham) appeared on front page puffing a cigarette during puasa month? He was sort of waiting outside the gate of istana negeri, hours before the gate is opened, hoping to be sworn in as CM (hmm...I wonder who's gonna play that role? si Ebi maybe..hehe).


I'll play the role as Dr. Jeffrey Kitingan ja lah...kekekek.




26 Apr 2012

Produk Terbaru JM Poyee

JM Poyee sedang hangat mempromosi produk terbaru dia yang berupa VCD sketsa lawak (Dusun) ala-ala Mr Bean.

Klik imej untuk versi besar

24 Apr 2012

Monompu Langad - Ridah

Official music video lagu Ridah "Monompu Langad" (lagu/lirik : Wilton).



Wow..was that Kenny G on saxophone..fabulous!

Nice...4 bintang :)

Ronan Keating at Gayana Resort KK
**********************************

The ex-Boyzone was in KK recently to support some high-profile environmental project and in the process gives a private show to those involved in the project

Just click the link if you're interested to watch

Ronan at Gayana

I used to perform "When You Say Nothing at All" many years ago during a charity concert for some disable organisation. I sang it with a group of mute children (I sang and they perform the sign language). The audience cried...bukan apa sebab sumbang-sumbang saya nyanyi..kakakak!

21 Apr 2012

Nopisok Babang Piupusan - Ryan Rian

Sebuah lagu baru Dusun dari penyanyi yang nama pun macam baru dan segar.

20 Apr 2012

Adele Nyanyi Lagu Rentak Sumazau

Sempena Tadau Kaamatan yang akan disambut tidak lama lagi, semua artis mo nyanyi lagu Sumazau termasuk penyanyi paling 'trend' sekarang ini....Adele :=).



...matilah!

Ya Adele akan mempersembahkan lagu ini di KDCA nanti..kekekek

Lagu Nasyid Dari Kumpulan Safiya

Kumpulan nasyid Safiya (berpengkalan di KL) yang dianggotai wanita-wanita mualaf dari Sabah/Sarawak. Mereka terdiri dari Liya (Kadazan Penampang), Valerie (Bidayuh Sarawak) dan Nuraim dari Sabah juga.



Ada bah juga satu pertanyaan ni, kenapa ujud istilah mualaf kalau orang baru convert to Islam (bunyi macam ada unsur-unsur segregation bah kan). And then sampai bila istilah ni melekat pada new convert (1 tahun? 10 tahun? 7 keturunan?) :=)

17 Apr 2012

Lagu Tema "Tour of Borneo 2012"

Lagu tema acara sukan berbasikal "Tour of Borneo 2012" berjudul "Menyahut Cabaran Destinasi". Lagu/lirik hasil nukilan Nick Tudol dan Dato' Freddie Sua. Vokal dipersembahkan oleh artis-artis projek amal Album Kompilasi-Projek Amal Artis Sabah (AK-PAAS) yang terdiri daripada Clarice John Matha, Clarice Sipanul, Esther Clement Tubong, Lydia Kalidin, Marcel Gatisi, Nick Tudol dan Ryna Tongkooh.



Sebut pasal "Tour of Borneo" ni kan...no doubt it's a very good effort. Tapi bila saya tengok laluan dia terutama sekali yang melibatkan di sebelah timur (Tawau, Semporna, Lahad Datu, Sandakan) all the foreigners will see is ladang kelapa sawit. If the event is shot from the air (as normally done in Tour de France, Italy, Spain etc), we'll see almost nothing but kelapa sawit..hehe (only Kundasang - KK yang teda ladang kelapa sawit). Too bad the route tidak melibatkan Penampang - Tambunan - Keningau - Kimanis - then back to KK (at least we have varieties of landscape and vegetations)

Pesbuk (Facebook) - Nick Kinn

Nah dengar kamurang ni nasihat pasal 'berpesbuk' :=).

Adelise - Alvin MY

A brand new single from Alvin MY. A song for their beloved daughter Adelise.



Nice. Another 'cute' song by Alvin. I like the scatting part.."gagagigigagagi" (if only we hear a real baby's voice scatting this part..it'll be a phenomenal).

Performing with Red Soul..

16 Apr 2012

A Malay Song by Red Soul.

The Korean acapella group Red Soul came up with their self-composed Malay song and performed it during the autograph sessions at City Mall KK yesterday. The song is inspired by some Malay words they've learnt while in Malaysia (yupp that's right..one simple way of mastering foreign language is by singing :=))

15 Apr 2012

Meramas Di Alam Ghaib Musim Ke-2

Diam punya diam...rupanya sudah sampai musim kedua siri rancangan "Meramas Di Alam Ghaib" (sebuah rancangan hasil kreativiti budak-budak dari Kg. Kuala Papar). Musim pertama rancangan ini, yang tidak pernah disiarkan di YouTube mahupun di mana-mana saluran TV di dunia, khabarnya telah menarik sejumlah 10 juta penonton setiap minggu (aikk...macam mana juga tu? kekekek). Atas alasan ini penerbit rancangan telah menerima satu rangsangan luarbiasa lantas mengambil keputusan meneruskan MDAG untuk musim kedua.

Apapun...nah ambik kamu...selamat meramas!



Meramas Dalam Air
*******************

Kejadian misteri di Sabah berterusan, bila sebuah rumah PPRT di kampung air Semporna tiba-tiba 'terturun' ke dalam laut pada 11 April baru-baru ini... *taakuut*.



...nasib baik satelite Astro ndak tenggelam sekali.

Boros Ginawoku - Ajis Aling

Sebuah lagu dalam irama keroncong :=).

13 Apr 2012

Siri Drama 'Puteri Salamia'

Khabarnya ndak brapa ramai tahu pasal drama Puteri Salamia ni, mungkin masa ditayangkan - setiap Jumaat jam 3 petang - orang-orang Sabah sibuk bekerja atau sibuk ber-Facebook (tapi entahlah sebelah Semporna sana...mungkin durang awal-awal lagi sudah standby depan TV).

Live From Hollywood

Malapetaka gempabumi dan tsunami, nampaknya, telah melanda pentas American Idol musim kesebelas sebentar tadi.

Mula-mula gempabumi bermagnitude 8.0 SR menggegar pentas AI (jam 9 pagi tadi waktu Malaysia) bila Joshua Ledet dan Jessica Sanchez - dua peserta yang dianggap memiliki suara 'acrobatic' - diletakkan bersama-sama dengan Elise Testone - peserta yang sering mendapat undian rendah - dalam kelompok tiga tercorot. Tsunami muncul sejurus kemudian bila Jessica Sanchez (peserta yang memiliki wajah seperti pelajar perempuan Tingkatan 4 di mana-mana sekolah di Sabah) diumumkan tersingkir. Kejutan begitu terserlah pada wajah awet muda Akak Jeniffer Lopez, tatkala keputusan diumumkan, sehingga mendedahkan ketiaknya untuk tontonon seluruh dunia (licin ok!). Enggan menerima keputusan warga Amerika, Akak Jeniffer Lopez - sambil berlenggang maut - terus meluru ke pentas seraya merebut mikrofon dari genggaman Jessica Sanchez yang sedang melakukan "singing for her dear life". "Pergi duduk...this is crazy!" jerit selebriti berstatus janda tiga kali setengah itu. Suasana dewan pun menjadi kecoh, riuh, gempak, hangat (persis suasana rancangan gusti WWE Wrestling) bila juri mengambil keputusan, buat kali pertama dan terakhir, mengguna kuasa sakti mereka menyelamat peserta tersingkir....*fuhh*

Saksikan...

12 Apr 2012

Istimewa Bulan Mei

Terimakasih kerana memilih satu-satunya stesen TV unggul dari Sabah..Bah TV, I Naak! (matilah bah juga tagline dia "I Naak!")

Istimewa bulan Mei depan Bah TV akan terus menyajikan rancangan-rancangan sensasi antaranya...

"Gasak"..sebuah rancangan hiburan sensasi yang bakal 'menggasak' selebriti-selebriti terkenal tempatan Sabah dengan gosip-gosip hangat yang melanda mereka...



Belum puas dengan rancangan realiti ala-ala 'Kimora in The Fab Lane' atau 'The Kardashian'? "Riang Ria Bersama Rara" sudah tentunya untuk anda. Sebuah siri realiti yang menampilkan kemeriahan, kesopanan dan kesusilaan pondan-pondan di Tawau...dari kacamata hos sensasi anda Mba Rara (Makhayam dari Nunukan yang bekerja di Tawau)



Jangan lupa bulan Mei ini...semuanya di Bah TV...I Naak!

Apa Khabar Kau (KK) - Janrywine

Setelah malatup-latup dengan lagu 'Macam Di KK' Janrywine muncul dengan single seterusnya berjudul 'Apa Khabar Kau KK?' :=).



Kalaulah saya si KK saya akan jawab..."OK juga tapi banyak pilak, trafik sesak, indak cukup paking dan barang mahal"..kekekek

11 Apr 2012

One Love - Orkes Akiuku

Probably their best effort so far :=)

10 Apr 2012

Kabansaian Do Odou Kaamatan - Narsisius

Well..as most of you already know, Pesta Kaamatan this year will be officiated in Kuala Penyu on the 01 Mei 2012. So the organizer has come up with a lagu rasmi for the pelancaran..here is the lagu rasmi (in Dusun Tatana)



WHAT!?? A country song as lagu rasmi for pelancaran Pesta Kaamatan??

So I'm imagining instead of sumazau, people will dance the country dance...I don't know what the dance called...something like the male and female dancers stomp their feet, hooking their hands at the elbow and circle around...yeehaaaa!


Courtesy From Radio TV Brunei (RTB)
******************************************


It's about pengaruh bahasa Brunei Dalam Masyarakat Dusunik...au'!



Sabah ni dulu-dulu bukan under Brunei Sultanate kah? Orang Brunei has been in Sabah and been part of Sabah since time immemorial. So perlukah si Rosalynn Gelunu ni heran ada perkataan 'Dayang', 'Banar' etc..di Sabah?

9 Apr 2012

WCOPA KK Audition

Peserta, Nur Hafizah Mohd Jalin, mencuba nasib dalam ujibakat "World Cup of Performing Art" di KK pada 7 - 8 April (kemarin dulu dan kemarin).



I hope she gets through :=)..siapa ndak mo pi Hollywood.

7 Apr 2012

Rancangan Masakan 'Gourmet Anywhere'

A video promoting a cooking program shot entirely in Sabah for overseas market(overseas viewing). It's called "Gourmet Anywhere".



Thumbs up! I wonder if it will be shown locally.

Mulut Longkang - Brenda (Official Video)

Muzik video rasmi "Mulut Longkang"



In a recent report, dia mengaku single ni gagal sebab mungkin pendengar berpendapat tajuk "Mulut Longkang" tu bunyi dia macam negatif (takut kali pendengar mo dengar)...hmm.

Sugandoi Penampang: Penyertaan dibuka

Penyertaan untuk pertandingan Sugandoi Peringkat Penampang sedang dibuka

Klik imej untuk paparan besar


Bah siapa yang berminat tu tunggu apa lagi :=)

Dandi Piniupusan - Nick Kinn

Best juga ni lagu.. :=)



Vokal penyanyi pun gagah :=)

5 Apr 2012

Pelancaran "Ralanku" Dari Benn Simon

Sekitar majlis pelancaran album terbaru Benn Simon berjudul "Ralanku"

Click image to enlarge/read


Persembahan Live Yuna dalam Rancangan 'Conan'
**********************************************


Hebohlah juga bila Yuna membuat persembahan live (2 hari lepas) dalam rancangan talk show di America 'Conan' yang dihos oleh selebriti terkemuka Conan O'Brien. Walaupun rating rancangan 'Conan' ni tidaklah segah rating rancangan talk-show yang lain tapi yang pasti adalah juga ratusan ribu viewership yang mengikuti program ni setiap minggu.



I thought she's going to be interviewed..anyway not bad. To me this is what other Malaysian artistes should do..move to the next step, next level.....bukan terus-terusan jadi 'anak didik' dalam rancangan "Money-ya" dan minta simpati undi SMS..*sigh*

Kau Mahukan Ku - Esther Tubong

Atas permintaan ramai, terimalah lagu Melayu dari Esther :=)



Ashton Kutcher Lakon Watak Steve Jobs
*********************************************


Masa mula-mula nampak gambar muda Steve Jobs (R.I.P) tiada lain di kepala saya teringatkan muka pelakon Ashton Kutcher. Nampak gaya bukan mata saya ja yang berilusi..sebab Ashton bakal melakonkan watak (muda) Steve Jobs dalam biopic beliau yang bakal difilemkan tidak lama lagi (watak tua belum tau lagi...mengkali si George Lucas..haha)

4 Apr 2012

Ralan Kayunan - Udin Joseph

Sebuah lagu Murut yang bakal berada di pasaran...



Nice vid, I trully enjoy watching the scenery :=)

Trailer "Kundasang Rock"

Trailer telefilem "Kundasang Rock" yang khabarnya menghadapai banyak rintangan dan dugaan untuk disiapkan.



Kalau tengok tu trailer, mengingatkan saya pada filem-filem tahun 80-an yang melibatkan A.R Badul, Ibrahin Pendek dll..:=)

Sejak tiga, empat hari lepas sering muncul laporan berita di akhbar-akhbar tempatan Sabah berhubung bidang seni kreatif (di Sabah). Kononnya ada peruntukan berjuta-juta lemon untuk memajukan bidang kreatif di sini. Actually berita ni bukanlah baru. Dua, tiga tahun lepas pun ada timbul juga...tapi yang saya hairan macam sampai sekarang tidak kenampakan hasil yang digembar-gembur itu (ibarat memukul tong kosong ja bah)

Bagus lagi tengok YouTube boleh nampak lagi hasil-hasil kreatif orang-orang Sabah...contohnya macam video yang dihasilkan oleh kawan kita ni..hehe.



Satu lagi video dia bikin (yang ala-ala trailer filem hantu) tu pun mengancam juga.

1 Apr 2012

Otu Koupusan - Valerie Han

Salah sebuah lagu yang dimuatkan dalam album Butiza Sabah



Inilah kali lagu yang paling layak dipanggil lagu Sino-Kadazan :=). Mostly Kadazan tapi ada ciri-ciri Cina juga sikit :=)