28 Feb 2011

Juara Lagu popular Dusun 2010

Keputusan pertandingan Lagu Popular Dusun 2010 yang diadakan di Dewan Masyarakat Tambunan pada Sabtu (26 Feb)

Juara

Pointopot Tupus Ku (penyanyi - Francis Landong

Pencipta Lagu Terbaik

Harry Wong (lagu - Pointopot Tupus Ku)

Lagu Paling Popular (undian SMS)

Poingkaa Nangku Katapatana (penyanyi - Ester Subin)

Penulis Lirik Terbaik

Ramli Ahmad (lagu - Tupus Om Pirotian)

Vokal Terbaik

Donna Masidah (lagu - Tupus Om Pirotian)

Persembahan Terbaik

Ronn (lagu - Ester)

26 Feb 2011

Buku Baru - P.R.Inc

Versi penuh single pertama kumpulan P.R.Inc berjudul Buku Baru :=)



******************************


Dahlia a.k.a Daphne

*LOL* kecoh juga aunty-aunty, makcik-makick (eh aunty...makcik samalah tu kan), kakak-kakak dan tidak ketinggalan beberapa encik-encik, gara-gara Unduk Ngadau ni convert to muslim and re-married. It all started when I was siuk-siuk dalam panggung wayang on the 19th Feb hari tu, tiba-tiba masuk sms dari seorang aunty ni "si Daphne tu Kristian bah kan?", I was like..huh? Selamba saya balas "ya..napa?". Rupa-rupanya penghantar sms tu sedang menonton siaran langsung Anugerah Seri Angkasa di TV1 dan terdengar si Daphne sebut "masyaallah", "insya'allah", "alhamdulillah" dan beberapa perkataan Arab lagi kali (kebingungan juga makcik-makcik ni kan, padahal bukan tidak pernah dengar non-muslim di Sabah sebut perkataan-perkataan Arab macam tu). But my next reply "kali dia sedang gigih belajar bahasa Arab?". Few minutes later another makcik hantar sms "si Daphne tu sudah convert kah?" *LOL* (this makcik actually had heard some hearsay but just wanted my confirmation..macamlah saya ni tau segala-galanya...haha). Curious bah sya bilang ko...but who would blame them when the person in question is somebody who is popular and in the center of controversy. Thank goodness the newspaper report yesterday confirmed it all, yet it still didn't stop queries from coming in...especially "Datuk kah laki dia?" *LOL*..susah juga jadi orang popular ni..

The hubby is second from left


Dahlia Eleanor Iking


I sent sms later to those makcik-makcik "So kamu nda mo ucap tahniah sama dia?", the reply "ya kan....tahniah semoga berkekalan"

23 Feb 2011

Rey - koupusanku

Jalan-jalan cari makan tadi terjumpa pula CD juara Bintang RTM. Sempat pula saya tanya tu sumandak "original kah ni?".."Mestilah!" dia bilang :=). Maklumlah kan boss BSS ni pengerusi penguatkuasa anti cetak rompak di Sabah.


Album ini mengandungi sepuluh trek kesemuanya, termasuk sebuah trek dalam bahasa Melayu berjudul Kekasihku. Senarai trek dimulakan dengan lagu berkisar senario budaya masyarakat KDM berjudul "Tulun Tokou". Gubahan muzik sudah semestinya pop sumazau tapi diselang seli juga dengan iringan rentak moden, ada jazz sikit-sikit dan ada orkestra. Kira meriah dan gamat jugalah muzik lagu ni. Amat sesuai diguna sebagai muzik iringan penari-penari Lembaga Kebudyaan Sabah. Lagu "Tambalut" (Trek 2) cuba di bawa dalam mood rock (suara diserak-serakkan ala rock), ok juga cuma muzik dia ja yang tidak berapa rock. Lagu genre 'western country' menyusul seterusnya menerusi lagi "Oi Adi "(Trek 3). Nice song and nice arrangement. Lagu balada yang pertama diletak pada Trek 3, berjudul "Siou Dika Oi Koupusan" (oiyoo during the intro, macam saya terdengar dengan jelas pula bunyi 'pitch bend' yang di keyboard tu...hehe). Tapi keseluruhannya not bad...penuh suspen dan dramatik gubahan melodi dan muzik (konsep orkestra). Seterusnya lagu yang kira best juga bertajuk "Kampungku (Tuaran)" sebuah lagu yang wajib didengar dan digemari oleh orang-orang Tuaran :=). Gubahan muzik berkonsep sentimental akustik (persis akustik lagu "More Than Words"...saying I love you), very nice tapi masuk ja bunyi string terus saya terganggu, rusak mood...arrgh! I just don't fancy the synthetic sound of string in some (not all) of our local songs...sorry!

Dari Trek 6 ("Ralan Koposion") hingga Trek 10 ("Kekasihku") rata-rata semuanya berkonsep slow tempo (balada). Ini termasuklah sebuah lagu duet bersama Frescy F. Landong berjudul "Okukuroh Koh Noh Koupusan" (Trek 7). Yang nyata suara si Frescy makin mantap dan penuh perasaan mengalunkan lagu 'mushy..mushy love song' ini :=). Lagu "Koupusanku" (Trek 8) merupakan versi Dusun lagu "Kekasihku" (Trek 10). Muzik digubah dalam bentuk slow R & B. Lagu pada Trek 9 pula berjudul "Tupus".

Untuk tidak kempunan dengarlah sikit-sikit my personal favourite "Koupusanku"











...love it!

22 Feb 2011

'Keliru' by G-Mie

Sebenarnya untuk tahun ini saya menyimpan satu azam 'rahsia' iaitu mau lebih 'organize'. Terutama 'organizing' my files dalam computer, external hard drive, pen drive...you name it. Mo buang mana-mana file yang tidak perlu diguna lagi, mo susun fail-fail mengikut kategori dan sebagainya. Sebab memang saya akui fail-fail dalam komputer saya ni tunggang-langgang. Actually I decided to do it every month. But looks like I forgot to do it last month (hehe..talking about sticking to your resolution). So last weekend I spent some times to do it. While doing so, I came across this song and upon checking, rupa-rupanya belum upload pula padahal last year lagi dalam simpanan...check it out...not bad juga.







AF9 Top 40

AF9 sedang mempamerkan peserta-peserta Top 40-nya untuk diundi secara online. Dalam 40 peserta tu, 14 daripadanya adalah peserta dari Sabah (termasuk yang menjalani ujibakat di KL). Daripada 14 peserta Sabah tu, lima ni ja yang menarik perhatian saya :=)







Salah seorang peserta yang sedang gigih bertanding di KENTE3 :=)





Masalahnya undian online tu macam tidak aci (tiak adil), sebab undian boleh dilakukan seberapa banyak yang ko suka (buli balik-balik undi peserta kegemaran...just log off your computer and log on again..). Kalau sayalah peserta, saya undi diri saya sendiri balik-balik...haha

19 Feb 2011

KENTE 3 - Saringan 2

Saringan kedua KENTE 3 akan diadakan malam ini bertempat di Pusakag Cafe Donggongon jam 7 malam. Butiran lanjut seperti di bawah.


****************************


KE Next Top Entertainer (KENTE) Season 3
Date: 19hb February 2011, Saturday
Venue: Pusakag Cafe , Donggongon .
Time: 7pm.

Important links

Press release

Peserta KENTE3 HEAT 2

Butiran lengkap

Siaran langsung



****************************

18 Feb 2011

'Aboi' Bakal Diterbitkan

Difahamkan penggambaran untuk 'Aboi' sedang giat dilakukan (if not already completed) dan Alex Raja Lawak dipilih memegang watak utama (sebagai Aboi). Drama ini bakal dipasarkan dalam bentuk DVD dan VCD.


Dalam sibuk menerbitkan 'Aboi', Ebi tidak lupa menghasilkan single terbarunya. Mari kita dengar :=).

Ebi - Ah! Sudahlah!








Apa macam...buli malatup kaini? Mana best sama "Main Tapuk Tapuk"?...hehe!

17 Feb 2011

Ringkasan Berita Seni

Francis Landong dilantik Pengerusi "Rakan Bestari"

Penyanyi, komposer dan penerbit yang tidak asing lagi di Sabah, Francis Landong, telah dilantik sebagai pengerusi "Rakan Bestari" iaitu sebuah pergerakan yang ditubuh di bawah Kementerian Dalam Negeri untuk membanteras aktiviti cetak rompak hasil-hasil karya seni hiburan di Sabah. Menurut Francis "Rakan Bestari" akan bertindak selaku badan penguatkuasa melindungi industri seni kreatif dan muzik tempatan Sabah. Menurut beliau lagi antara aktiviti yang merugikan industri muzik di Sabah termasuklah, meminjamkan CD kepada rakan untuk di salin oleh si rakan (kekekek), dan memuat turun muzik secara haram dari internet. Menurut beliau lagi terdapat juga pihak yang tidak bertanggunjawab menyalin karya asal untuk dijual. (Pic credit: Daily Express online)

(Saya sarankan durang pigi check tu kedai jual audio CD sana basement Centre Point sebelah Speedy)

Siri Komedi TV "Kopi-O"

Sebuah siri komedi untuk siaran TV yang diberi judul "Kopi-O" akan memulakan penggambarannya di sekitar KK dan Tenom. Siri 13 episod ini diterbitkan oleh Pentas Wayang Production dan diarahkan oleh pengarah Malaysia T.S.Jeffrey. Antara pelakon Sabah yang terlibat termasuklah Alex Raja Lawak, Ebi, Candy, Mat Congo, Abu Bakar Elah, Karim Ghulam, P. Dick Ganai and Wawa H. Diamond. Pelakon KL pula Fazurina, Amelia, Prieya, Danny X Factor, Ajak Achika dan seorang Sarawakian Rezuandy Rejuma. Siri ini bakal ditayang pada bulan Mei nanti di RTM sempena Pesta Kaamatan.

Old paper clip about "Kopi-O"



Peingkat Akhir Lagu Popular Dusun

Pertandingan akhir Lagu Popular Dusun Musim Ke-3 anjuran siaran Sabah VFM (RTM) bakal berlangsung di Dewan Masyarakat Tambunan pada 26 Feb jam 8 malam. Sepuluh lagu yang bakal berentap ialah Pointopot Tupusku (Francis Landong), Sosol Ku Doho (Jovell), Tupus Om Pirotion (Donna Masidah), Au Milo Boroson (Wilson Lion), Matai-Patai Do Masi (Papier Mache), Sopirosi-Rosi (Ridah Malanjang), Tupus Polombusanku (Angat), Piginawaan (Florieand Kohming), Poingkaa Nangku Katapatan (Esther Subin) dan Ester - Ron.

Artis Sabah Digesa Tubuh Kesatuan

Para artis Sabah disaran agar menubuh kesatuan atau badan yang boleh membantu mempromosi mereka (eh bukan sudah adakah? hehe). Demikian gesaan dari Ahli Parlimen Ranau, Datuk Siringan Gubat (sudara kawan saya ni tau). Menurut beliau dengan adanya kesatuan tersebut, artis akan dapat membentuk rangkaian di seluruh negeri dalam memasarkan bakat mereka kepada masyarakat tempatan. Beliau berkata ramai artis-artis Sabah yang lahir dari program realiti terkenal seakan-akan menghilang dan sepi biarpun ada diantaranya bergelar juara atau naib juara. Beliau juga menambah, sehingga kini belum ada yang berjaya seperti M.Nasir dan Siti Nurhaliza (hahaha) malah ada yang keluar sebagai naib juara, kini sudah menyepi, hilang tanpa berita (siapakah naib juara itu? :=)). Beliau meluahkan gesaan tersebut semasa berucap merasmikan 'Program Mesra Belia Bersama Pemimpin' sempena pelancaran "Street Busking Part 2" di Pekan Ranau.

.....bah siapa mo join Kelab Artis Sabah (KELAS) nanti kita berunding :=)

16 Feb 2011

P.R.Inc Peneraju "KL-pop"

Nampak gaya ada usaha untuk memperkenalkan kumpulan P.R.Inc ke luar negara, salah satu usaha tersebut ialah mengalihbahasa lagu mereka ke bahasa Korea :=). Namun begitu mereka bakal mengguna istilah "KL-Pop" untuk perjuangan mereka di peringkat antarabangsa. So sekiranya berjaya maka mereka bolehlah dianggap sebagai peneraju "KL-Pop". Ikuti laporan seterusnya :=)



*********************************


Rare Grammy entrance by Gaga

Lady Gaga has never run out of idea to seek people attention. Not enough with her weird...awkward fashion (wired/antenna dress. meaty dress..you name it) she made her Grammy 2011 entrance in an 'egg'. No doubt it's hilarious but it makes me think sometimes, is this lady born to be an attention seeker? She probably didn't get the due attention when she was a child (I read somewhere she was once a victim of bully), so it's time to make up all the losses...haha.

Announcing the arrival of Lady Weirdo...(rehearsing her own funeral or what?)



The crowds seem to forget (for a while) that there are other stars on the red carpet the moment she made her entrance.

And one of her soon-to-be-released tracks (in May this year) is entitled "Government Hooker" (hahaha)

P/s: Thank God Justine Bieber didn't win "Best New Artiste" and holly gracious Bruno Mars wins Best Male Pop Vocal Perfomance...over topping Michael Jackson, Adam Lambert, John Myer and Michael Buble

14 Feb 2011

Vera - Romou Romou Matoku

Atas permintaan ramai, terimalah lagu si Vera berjudul Romou Romou Matoku

Valentine's Day vs SAD

Kepada mereka yang gigih menyambut Valentines's Day hari ini, terimalah sebuah lagu yang mendayu-dayu dari kumpulan Albab berjudul "Lamunan Semalam". Lagu ini juga sesuai dilayan bagi mereka yang gemarkan lagu-lagu ala Zamani :=). Selamat mengelamun..eh silap selamat berhibur!









Dan kepada mereka yang kepingin mo sambut Valentine's Day tapi apakan daya tangan tak sampai, jangan susah kawan blogger kita bilang ada perayaan untuk kamurang, nama dia "Single Awareness Day" yang juga disambut pada hari ini (14 Feb). Kalau diringkaskan jadilah S.A.D (uhuk..uhuk). Kalau diterjemah pula, "Hari Kesedaran Orang Bujang". Kena pakai baju warna hijau kunun supaya orang tau ko celebrate S.A.D. Saya rasa kalau sisip bunga raya di telinga (tidak kira lelaki atau perempuan) lagilah senang orang buli tau kan :=).

..dan kepada mereka yang berpakaian hijau hari ni...nah ambik ko!









More about SAD on Wikipedia.

11 Feb 2011

Lagu 'Bisikan Hati'

Sebagai hiburan kita seterusnya nikmatilah lagu dari persembahan Henry Francis berjudul Bisikan Hati







9 Feb 2011

Main Tapuk Tapuk di Pasaran

Lagu kegemaran ramai "Main Tapuk Tapuk" kini berada di pasaran (dalam format karaoke). Lagu ini memang mesra kanak-kanak dan amat sesuai sekali dinyanyikan semasa sesi menyanyi di tadika maupun di sekolah-sekolah rendah.



**********************************


Seorang lagi penyanyi antarabangsa yang kira lagendalah juga terutama kepada peminat-peminat genre blues, Gary Moore, telah menghembus nafasnya terakhir pada 6 Feb lepas diusia 58 tahun. Well I guess almost everyone knows his wonder hit "Still Got The Blues". Who can resist the solo guitar rendition in this song. Yang baru belajar-belajar eletric guitar mesti tidak ketinggalan mo try main the solo guitar part..kan :)

Peminat-peminat Justin Bieber (can somebody sends this kid back to school...haha)yang tidak kenal tu lagu..ini dia :)



...kira lagu wajib karaoke juga ni kan..hehe. So long sir R.I.P)

Documentary on Borneo's Pygmy Elephant

This is another foreign-made documentary featuring Sabah's wildlife. This time it's all about the Borneo's pygmy elephants :=). The scene and sound of the jungle were so beautifully captured, giving us the exotic and dramatic ambience of our very own Pandora :=). I rank this documentary higher than the previous one hosted by Michelle Yeoh (about the Orang Utan).


This is Part 1 of 5 (the rest are on YouTube).



The dude with long lush hair (featured on the entire documentary...kira staring la bah ni kan) is a wildlife ranger named Engelbert Dausip (Bert). He's on Facebook if you care to search :=). Too bad the local-sounded narration is actually not his voice (but a Malay guy), it sounds more like a Japanese guy speaks English...haha.

8 Feb 2011

Lagu Dari Chind MyStarz LG 3

Before we move on to our next song, let's take a look around of what's going on

First...Christina Aguillera the five-time grammy winner flubbed few lines while singing US National Anthem. Not a big deal? It is, if it happened during the opening ceremony of Super Bowl 2011 (it is watched live by..err..like 90% of Americans...something like over 200 million patriotic Americans, simultaneously, watch your mistake...haha)

The blunder is somewhere at min 3:00 on this video



Her voice sounds tired..OK never mind I forgive her...

Next...CNN doesn't know where Queensland is? OMG! Forgiven?? It's CNN you damn it!



..and moving on, a mysterious light was seen hovering over Dome of The Rock in Jerusalem at 1:00 am on Jan 28. Experts are trying to prove that it's a hoax (I really hope so..coz if it's not then what the hell was that? Malaikat turun dari langit??)

This is the 4th video coming from witnesses.



Nikmatilah sekarang lagu yang saya maksud kan, dari Senisah Majilin a.k.a Chind MyStarz 3









;=)

Kano Momboros Boros Tokou

Versi Kadazan

Lesson 1, conversation between two friends who meet accidentally at the market

A: Oo. Doiti' ko nogi' (Oh. you're here!)
B: Oo. Doiti' (Yes, I'm here)

A: Oonu binohi nu? (what did you buy?)
B: Minomohi zou kinotuan om sada'. Oonu diau do binohi? (I bought some vegetables and fish. What did you buy?)

A: Minomohi zou do vagas. Ingkuo no paganakan nu do baino? (I bought some rice. How is your family doing?)
B: Angavavaasi' ngaavi' zioho'. Ingkuo kou no iziozu? (They're all well. How about all of you?)

A: Angavavaasi' ngaavi' izikoi (we're all well)
B: Songian ko iziau do muhi'? (when are you going home?)

A: Muhi' zou nodii izou. Ingkuo ko iziau? Au' ko po muhi'? (I'm ready to go now. How about you? Aren't you going home yet?)
B: Au' zou po izou muhi'. Kivaa po indadon ku. (I'm not going home yet. I'm waiting for someone)
A: Ba, doiti' ko no iziau. Mamanau zou nodi izou. Nokoikot no iho' bas. (Ba, sini dulu kau - hehe trus Melayu - I'm going now, here comes my bus)
B: Ba, tumoodo no (Ba, goodbye)

Boleh? :)

7 Feb 2011

Lagu Lama Masih Segar

I came across an advertisement in newspaper today about Amy Mastura being appointed as 'duta' for the health equipment store chain Takasima. My mind quickly flashback to the time when I purchased a digital weighing scale at the store's outlet in Kompleks Karamunsing back in 2007. It cost me RM 175 after asking for discount (the original price was RM 179). Months later I saw the exact digital weighing scale at Servey Hypermarket and the price? RM 50! I was stunned. Itulah pengalaman pahit sepanjang membeli belah dalam hidup saya (haha). I'm not a smart shopper after all.

Anyway let's take a listen to this song Hadir by Nadia recorded back in 1996. Probably her second best song after 'Salam Untuk Kekasih'









Mana mo cari suara macam tu di Malaysia sekarang? Di Sipitang ja ada ;). Ngam juga dia buat come back. Ada juga variasi vokal penyanyi-penyanyi perempuan

4 Feb 2011

Alex - Pinoko Tadauku

Jangan silap bukan Alex Raja Lawak ni ah.

Alex Hendrik - Pinoko Tadauku






P.R.Inc Featured on Murai.Com

Promosi kumpulan P.R.Inc nampaknya sedang bergerak lancar. Mereka yang sudahpun berada di KL sekarang ni, ditampilkan dalam satu artikel pada portal hiburan murai.com dengan tajuk "Cat Farish Tubuh Kumpulan K-Pop".


Tapi yang saya pelik sikit, motif artikel itu berada pada ruangan 'Gosip' (?) (penulis masih samar-samar tentang kesahihan maklumat kah ni..hehe).

Artikel penuh klik sini

Lagu Menampilkan Datuk Sei Anwar

THE Kelana Jaya parliamentary office has launched a mini song album hoping to bring joy to the public as part of a community fundraising project.MP Loh Gwo-Burne said the album is intended as a thanksgiving gift for the people, and hoped their support will help generate funds to be used for community projects that benefit the needy. The mini album contains four tracks, all of which are original numbers co-written by Loh and his songwriter friend Danny Tan & Co who call themselves d*Crew. The songs are produced by DJ Hope. Loh hoped to raise between RM200,000 and RM300,000 from sales of the album, which would be used for various community projects in his constituency especially at low-cost flats areas like Desa Mentari. (kredit: The Star)

Beginilah antara dua lagu yang melibatkan DSAI dan Elizabeth Wong

Teratak - The Wayfares/MP Loh ft Datuk Seri Anwar(min 3:00)

video


Not bad juga lagu ni...

Feeling Fun - Featuring Elizabeth Wong

video


Hmm...how's that as inspiration for our local politicians to raise funds ;=)

3 Feb 2011

Gong Xi Fa Cai

Selamat menyambut "Tahun Arnab"



Ada pula sorang politician (pembangkang)mendoakan semoga penduduk Sabah bertambah ramai di tahun arnab ini (sebab arnab nikan sering dikaitkan membiak banyak). Tapi rupa-rupanya dia merujuk kepada pendatang haram yang beranak macam arnab..haha ;=)

1 Feb 2011

Elsie James - Rock and Roll Karamaian

Mari berhibur dengan lagu seterusnya, sebuah lagu berirama segar dan rancak. Suka pula aku dengar muzik lagu ini (not a typical rock and roll music but still has that strong rock and roll flavour)

Elsie James-Rock & Roll Karamaian








Eh suara dia iras-iras Ramlah Ram pula kan :=).

'Fauzi Nawawi' Sabah Rayu Undian

Ko sanggup mengaku yang wajah ko seiras seleberiti-seleberiti tertentu *LOL* (that's the last thing I would do). Nampak gaya begitulah yang dilakukan oleh peserta-peserta rancangan realiti di TV1 "Tiada Lama, Tiada Baru - Satu-Satunya". Salah seorang dari peserta tersebut ialah Julius Jaibin dari Kota Marudu (nah kampung siapa ni?).

Menurut beliau wajahnya iras-iras...ehemm...Fauzi Nawawi!


Seiras nggak? (mesti golpren pun dia cari yang iras-iras Lydiawati ni kan...hehe)

Setakat ni saya cuma berpeluang menonton episod pertama rancangan ini (just curious to find out what it's all about). Saya kabur-kabur sikit matlamat sebenar rancangan ni terutama kategori 'Muka Iras Artis'. Aspek mana yang cuba ditonjolkan, wajah seiras atau bakat nyanyian? Any future for this look-alike contestants? What if they can't sing or can't act. Peserta untuk kategori nyanyian pula dikehendaki menyanyi lagu-lagu artis mentor untuk minggu berkenaan (ada baiknya jika peserta diberi kelonggaran menyanyi lagu artis lain). Masa episod pertama tu Jeffrey Din jadi mentor, so lagu-lagu Jeffry Din (yang kurang mencabar dari segi vokal) saja yang dinyanyikan. Saya tidak nampak cabaran sepenuhnya diberikan untuk peserta-peserta. Mungkin satu risiko juara rancangan ini ialah bakal di 'cop' sebagai artis klon, tiada identiti sendiri...etc. Tapi dari segi hiburan ringan memang tidak dinafikan mencapai matlamat menghibur penonton....pasti tergelak tengok tu 'muka iras artis' :=)