1 Sep 2010

Lagu "Awang Sumandak"

Mula-mula nampak tajuk lagu ini saya ingatkan lagu berkisahkan insan malang (malang ker?) yang dilahirkan half-half awang dan half-half sumandak (kekek)...rupa-rupanya masih juga tema boy meets girl..boy falls in love with girl..cuma lagu ini special sikit sebab ada unsur-unsur inter-ethnic...ala-ala percintaan 1Malaysia gitu ;=)

Ries ft Clarice - Awang Sumandak (shorter version)
(Lagu/lirik:Johan S/Johan S/Clarice)








Demikianlah lagu Awang Sumandak gandingan suara Ries dan Clarice yang dipetik dari album Ries seperti sampul di bawah.


Eerr..jangan silap bukan album Hari Raya tu ah..saja fesyen artis macam tu. Mungkin sebagai gambaran album beliau keseluruhannya berkonsepkan pop etnik (Brunei). Walaupun pop etnik tapi ada juga diselitkan satu dua lagu pop seperti lagu cinta balada dalam bahasa Brunei berjudul Mula Bertamu (lawa banar lagu ani). Album ini diterbitkan oleh Jazz Production dan diedarkan oleh Moes's Music (I see jadi pengedar pula sudah durang ni)

Dan yang ni pula rekabentuk album kumpulan Ariez


Macam di KK Time Square ja yang sebelah kanan tu, boleh pakai juga pula background sana (hehe).

Dan akhir sekali seperti yang dijanjikan terimalah lagu Tanak Kampung versi Melayu

Anak Kampung - Jimi Palikat








Kenapalah dia tidak guna perkataan 'tidak setaraf', balik-balik disebut 'tidak padan'..'tidak sepadan'. "Aku anak kampung tiada pelajaran" oops...manangkus nokopio :=)

10 comments:

HellBoy93 said...

di mana bulih download lagu jimmy palikat versi melayu ni...

dBOS-fm said...

Entah la tu tau..cuba try tanya di facebook dia...mungkin dia ada jawapannya

taty_lanz said...

best btl ne lgu dya,,,mcm yg ori lgu dsun 2,,,caya lar,,,

Anonymous said...

hellboy93..... d www.4shared.com

Anonymous said...

good song...

alyrds said...

kreatif jg kasi melayu ni lagu... ramai kawan sa sini sem. suka ni lagu tp nda paham tu dusun jd sa bagi la ni...baru la diorg paham....

knp 'tidak setaraf'? sebab tu la slang melayu kita bah dulu²...just my opinion :-P

lakungan LK said...

em best ba ni lagu tp lagi best kalau ada karaoke dia...hihi...

Anonymous said...

mana mau dapat lirik lagu ni. best gila la~

dBOS-fm said...

Lagu mana satu? Awang Sumandak? Ada dalam CD album dia, sudi-sudilah mendapatkannya dan pastikan yang original ;=)

Anonymous said...

bagus juga bh tu..yg "tida padan"tu berbanding yg "tidak setaraf"tu...seteraf tu mcm dia kasar mau cakap...betul kai tu Dj