22 Sep 2008

Akhbar The New Sulu Times

Let's take a look at the latest edition of The New Sulu Times/Suara Tausug. This tabloid has been around for quite some times. If I'm not mistaken this is the third issue.

Muka hadapan


If you are able to read (but I don't think you can) one of the lines at the bottom left, it reads, "Membaca sambil menderma: Tabung Sekolah Kanak-Kanak Jalanan The New Sulu Times CIMB Acc :100.................." :)

And then ada cerita misteri...kunun-kununnya ada gua di Gunung Kinabalu tempat pertapaan alim ulama semuanya berjanggut putih dan ada pula yang bertanduk di kepala. Raja Sulu pun kunun pernah bertapa di gua tersebut. Mmm..di kampung mana tu ah? Kundasang kah? kekekek

Khusus untuk peminat-peminat Sejarah...:)



Dan ruangan hiburan (semua artkel main cekup...macam dbos-fm juga..oops! hehe)


Beginilah cara penulisan salah satu artikel hiburan yang ada. Siap dengan ungkapan "you all"!.... Awww! Set-set Juwie ker? Tak koser nyah! Kelass! (or maybe a lady writer)


Gambar wartawan dengan Mawi pun ada (actually jarang betul nampak wartawan bergambar dengan artis popular and then tempek gambar dia di akhbar kan)...but not here! "Apa! ko nda picaya sya pernah bergambar sama si Mawi? Nah ambik kau! biar mata kamu terbeliak!"


Artikel berkenaan Marsha dalam bahasa Tausug (a translation from the Malay version from the ruangan hiburan on the early page). The article merely an introduction about her...nothing new. But let me just add...Marsha is a Sabahan from Tamparuli (cos the article did not mention about this...or they don't know)


Out of all the 24 pages, 16 pages are in BM. So not bad jugalah untuk bacaan ringan, itupun kalau harga RM 2.30 is no hal to you

So bila kunun ada Suara Kadus?

0 comments: