17 Feb 2007

Laporan akhbar yang mengelirukan

Harian Metro pada Khamis ada menyiarkan laporan di bawah tajuk "Cipta lirik mencarut, maki-hamun dalam Internet". Antara lain ia meyebut.... "Kecenderungan mencipta lagu berlirik lucah melalui Internet makin menjadi-jadi hingga mendapat sambutan hangat segelintir remaja yang menganggapnya trend masa kini untuk berhibur tanpa menghiraukan kesan negatif terhadap budaya ketimuran dan bahasa kebangsaan"

Laporan tersebut juga mengambil contoh beberapa lirik yang dihasilkan dan antaranya adalah seperti di bawah ini...

‘they said i’m really teruk the boys want to g****, selalu nak k***k selalu nak ****k. Nak pegang p***k nak ****t ****k, kite pun nak tarik dia orang punya ****k’. (yang dialih bahasa dari lagu Black Eyed Peas "My Humps")

Selain itu, satu lagi lagu berunsur lucah berjudul ‘K**e Mat Gatal’ yang liriknya berbunyi: ‘semasaku berjalan, k*** ku berasa gatal, aku ‘check’ seluar dalam, rupanya ber***** tebal kerana k*** ber****, di dalam banyak kutu.’

Antara gambar yang diselitkan dalam laporan berkenaan adalah gambar di bawah ini yang diambil dari site YouTube.
Tidak susah mencarinya di laman YouTube dan apabila saya perhatikan...errr..I don't see what the report is saying (at least from this video)....hehehe! Kesian juga budak-budak dalam video tu, dituduh yang bukan-bukan. Hmmmm.......nampak gaya terdapat laporan akhbar kita yang terlebih-lebih 'mencanang'! (Click here to see the video).

2 comments:

Anonymous said...

iya sya pun ada tgk ni video (2 kali lg sya tgk) dan tiada apa2 pun yg tdk ngam tu sana.berabis sya cari tu lirik yg kena ubah suai tapi tiada pun...aksi lucah pun tiada..sya tdk pahamlah dgn dunia sekarang...nanti kita kena suruh pakai cawat besi, lagilah tidak masuk akal..??gntor

dBOSfm said...

kekekek...kena trick ja kita kan...budak2 dlm video tu just having fun mau tunjuk bakat durang...out of nowhere kena tuduh lucah...sian!I think that reporter tdk tahu draw the line between good and bad...