21 Feb 2007

Just another interesting activities....

Dare to do this...



2 comments:

Tukang sapu @kuli said...

db,bila sia baca artikel pasal Taviu hill tu,ada diselitkan sejarah The Death March membuat sia trharu bah.
mcm sia mo rasa juga tu trek durang ni...Taviu dlm kadus bererti blh dikatakan 'sesuatu yg agak panjang'(kata lain 'ana'uh'..mnta maaf klau silap kio)..memang tepat ertinya n simbolik kpd TDMarch ni..memang zaman jepun ni penderitaan yg 'panjang'w pun durang menjajah sabah 2 thn lbh ja..tp menurut cerita mak ,datuk ,nenek ,uncle,makcik ,n membaca buku sejarah ,blh bt kita merasai & mngalir air mata bah,malah ramai berpendapat,British yg dikatakan penjajah ketika itu..adalah sebahagian hero & penyelamat..
semoga generasi sekarang terus memelihara perjuangan hero2 kita ni..jan lagi dijajah & mnderita.
syukur..sia lahir selepas berpuluh2 zaman jipun..klau nda,sempat juga sia pakai tu duit pisang..ahakss

Sabah..the land full of hope..kan?no wonder lah ..byk 'urang'(sendiri mo fikirlah) p sini...trlampau byk harapan yg mengunung tinggi mcm tu ...sayang2 GKinabalu...ahakss..

TQ db..nice info..i luv it..kp up the gd wrk kio...

dBOSfm said...

Memang siukbah baca pasal sejarah-sejarah ni....

Kalau org2 tua yg prnah alami penderitaan WW2 ceritakan...tdk prnah sya dengar durang cakap pasal keburukan British...bagi syakan British menjajah secara baik...bawa banyak pemodenan...jipun bawa bnyk kemusnahan...yg paling sedih bnyak bangunan2 ala colonial d KK musnah kena bom! Yg tinggal cuma bangunan Pejabat Tourism saja (dulu Post Ofis)...errrggh!