25 Jun 2006

These boots are made for walking....

...walking straight out of the academy!

Malang sungguh nasib Zila. Macam belum cukup terseksa berhempas pulas belajar sebutan Inggeris, memahami maksud lagu, menghayati lirik dan mempelajari koreografi lagu tersebut ditambah pula dengan penyingkiran beliau dari akademi. Usaha beliau yang cukup memberangsangkan rupa-rupanya kurang berbaloi. Konsert minggu keempat secara amnya memperlihatkan peningkatan kepada ramai pelajar. Rata-rata para pelajar membawa lagu bertemakan pesta.

1. Velvet – Mungkin dari segi vocal delivery lagu ini agak ringkas, cuma mencabar dari segi kelajuan (tempo) serta lenggok genre aslinya. Namun kesemua ini dapat dilaksanakan dengan baik oleh Velvet. Tidak banyak cacat cela pada persembahan beliau dan dilakukannya dengan hampir-hampir sempurna. Walaupun mengalami sedikit kesemputan, tapi tidaklah ketara sangat.

2. Haziq – Agak terpegun juga dengan persembahan beliau kali ini. Tidak kedengaran suara “terseliuh” atau “terkehel” (sepertimana pada dua persembahan beliau yang lepas). Yang menariknya lagu yang dipersembahkan bukan dari genre lagu asli yang sinonim dengan diri beliau. Tangan masih nampak menggeletar tapi tidak ketara sebab menggunkan mike stand. Lontaran suara dapat dilakukan dengan baik. Persembahan vokal yang terbaik malam itu.

3. Zila – Segala-galanya kelihatan kekok bagi Zila Nampak jelas kurang keyakinan samada dari segi pergerakan dan juga lontaran suara. Penampilan “malu-malu” begitu nampak seolah beliau membuat persembahan macam terpaksa. "Are you ready boots? (let's get out of the academy)!" Lagu ini pada awalnya diberikan kepada Marsha untuk konsert ke 9 AF3, tapi last minit ditukar ke lagu "Ku Pendam Sebuah Duka". Mungkin juga Marsha bakal marches out of the academy dengan boots nya sekali kalau nyanyi lagu ini.

4. Diddy – Persembahan cukup bertenaga dari pelajar AF4 yang berstamina tinggi di atas pentas. Seperti biasa tidak kelihatan semput beliau. Seperti yang pernah saya nyata sebelum ini, tidak ubah seperti lip-sync. Mungkin pengalaman menyanyi di pub Bora Ombak banyak memberi menafaat kepada persembahan pentas beliau.

5. Amirul – Persembahan beliau yang terbaik setakat ini. Banyak menggunakan tarikan suara tinggi. Namun beliau kena perlu mantapkan lontaran suara, terutama semasa pada awal rangkap-rangkap lagu.

6. Farhan – Sekali lagi Farhan mempamerkan kehebatannya. Cukup bersahaja, relaks dan tidak kelam kabut. Beliau tidak terpengaruh dengan kelajuan lagu tersebut, tapi lebih memfokus kepada kawalan suara. Persembahan beliau sering mengingatkan saya kepada penyanyi profesional yang tampil penuh yakin di pentas dan mengawal persekitaran daripada membiarkan persekitaran mengawal diri mereka. Tiada perubahan suara yang lazimnya dipengaruhi oleh kepenatan pada rangkap korus lagu itu yang perlu dinyanyi berulang-ulang. Bak kata Noraniza Idris cara kawalan suara yang cukup baik. Cuma projeksi suara falsetto beliau agak lemah sedikit dan kurang "tajam" (mantap).

7. Faizal – Pengakuan beliau sebagai peminat fanatik Sudirman (seorang penyanyi serba boleh) sedikit sebanyak mempengaruhi usaha beliau menakluki lagu ini walaupun agak sukar justeru boleh melayakkan beliau bergelar penyanyi versatile seperti idolanya. Dari segi persembahan vokal, secara keseluruhan dapat dilakukan dengan baik. Namun showmanship, agak kurang character hip hopnya. Pergerakan kurang kemas dan kelihatan lebih banyak mundar-mandir.

8. Salima – Berjaya juga membawa lagu ini dengan baik untuk versi wanita. Namun ada juga bahagian lagu di mana pitching agak tersasar sedikit.

9. Lotter – Agak terseksa juga Lotter menyampaikan part korus lagu ini yang nyata bernada tinggi sehingga kurang mempromosikan senyumannya. Kedengaran juga beliau terlambat masuk untuk ulangan korus yang ketiga.

Ranking terbaik

1. Diddy/ 2. Haziq/ 3. Farhan/ 4. Velvet n Faizal (seri)/ 5. Salima/ 6. Lotter/ 7. Amirul/ 8. Zilla.

Persebahan vokal terbaik – Haziq
Persembahan terbaik - Diddy

0 comments: