13 Apr 2008

Battle of "The Best Among The Worsts"

Kembali mencarut Konsert AF minggu ke empat...:)

Mula-mula tu kan pembukaan, siap dengan penari melompat, berpusing, terkangkang, tertonggeng, tergolek...you name it!. Ni durang berangan mau lawan opening acts konsert Idol Gives Back hari tu kah apa? Boleh tahan lah juga cuma nampak a bit messy...sudahlah fokus kamera macam lintang pukang.

Jeng! Jeng!...and the nightmare begins!**SCREEEEAMM!!**

FAISAL - JOGET BUNGA MELATI (HALIL CHIK)
Control macho sambil menggigil! Kesian kan! Mungkin terngiang-ngiang di kepala dia ni suara lantang Ramli MS (dengan echo) {{{YOU OFF KEY LAGI... I STOP U AT 4 BAR!...4 BAR!...4 BAR!}}} Tu yang dia menggigil habis dan nampak berhati-hati sangat! Tapi syukurlah tiada off-key kali ini...cuma ada gangguan siaran langsung suara terketar, tersasar dan semput sikit-sikit ja....mmm...bagilah B

TOI - LAUK KU DAH CUKUP MASIN (SPIDER)
Quite a difficult song. Muzik intro macam panjang sangat. Sambil menunggu tu Toi sempat mengira jumlah penonton dalam stadium...tapi belum sempat kira habis...first verse dah start...tu yang dia kelam kabut sebut perkataan..."!@#$%^&*$%^^bla..bla..bla..bla (trus tiba-tiba ja)...cukup masin!...cukup masin!" maka terlebih garamlah persembahan Toi...masin sangat!Kakakakaka! At least that's the scenario I've noted but frankly, not much of a pitching problem...cuma hampir-hampir lari tempo part yang lirik laju tu...gesture atau aksi Toi kali ni nampak sedikit kebingungan, tiada arah dan nampak 'kosong' (mungkin banyak part muzik). Mmm...C+

ALIF - MENGHAPUS JEJAK MU (PETER PAN)
Sebuah lagu yang agak mudah, tidak memerlukan tarikan suara yang banyak. Tapi kena faham juga lah kan masalah Alif tukar lagu saat akhir. If I were in his shoes, all I wanna do is to deliver this song cukup-cukup makan saja, tidak perlu banyak bunga-bunga and I think he did exactly that. Ketara juga menggigil dia ni...instead of "getaran suara menusuk kalbu" all I heard is "Ketaran suara mencucuk gegendang telinga". C

SAIDA - HATI KARMA (SITI NURHALIZA)
Paling ketara dia ni tidak fokus. Is she expecting some kejutan, in the form of kemunculan Datuk Siti? Muncul-muncul Noraniza Idris lah pula (by the way I never like Noraniza's vocal tone...macam suara tercekik leher). Then Saida pun kecewa, sampai semput-semput (nyanyi Dr. Cinta tidak pula semput). Ada pula satu line tu dia tidak nyanyi. Something macam ada keresahan tahap gaban dalam fikiran dia ni. Dandanan dan pakaian memang cantik, malangnya pengkritik terlupa puji! Mmm...kasi lah D

STANLY - KASIH TERCIPTA (FAIZAL TAHIR)
Argghh!! This is a beautiful song and suppose to be the killer song among the rest. With its mellow and quiet musical accompaniment, you can easily hypnotise the crowd if you grasp it well but at the same time, every tiny little mistake you make is easily detected. Stanly started fine! Tapi belum habis first verse sudah kedengaran suara terkucil. Adalah juga satu dua part high, big notes tu yang dia boleh lontar dengan baik siap dengan gema dan sedap juga telinga mendengar. Tapi his voice dominantly ditimpa kemalangan tragis...tersangkut, terkucil, terseliuh..you name it! Belum lagi masuk part terlupa lirik (tapi part lupa lirik ni saya maafkanlah cause it often happen to me too....kekekek). As I said before, dia ni ada masalah instability dalam lontaran voice. Sedang tercari-cari huraian yang sesuai...alih-alih Adlin buat statement "ada angin yang tidak stabil dalam badan awak!...macam tangki yang nak pecah" *LOL* (tepat sekali) Thanks to Adlin for making my job easier. Hmm..bagilah D+

RINA - TERBANG HELANG (SHARIFAH AINI)
Tu dia fesyen baju tidur kelawar berwarna kuning...siap sedia ke bilik tidur! Tapi macam kurang menjadi persembahan Rina kali ni, ala-ala menyanyi sambil lewa. Lontaran suara juga macam mendatar, tidak banyak lenggokan dan gegaran. Her gesture snapping her fingers sebiji macam orang sedang jamming atau sekadar test-test lagu saja. Tu yang terus menerus terserlah watak ibu tiri garang dalam diri Ogy, sampai tersembur keluar statement "penyanyi lounge" (nasib baik bukan GRO lounge..kekekek). Tapi memangpun Mama Rina ni penyanyi lounge kan? Pengkritik ni pun buas semacam...kalau pun ada yang datang bulan atau di ambang menopause malam tu...apa salahnya bagi kredit lah juga pada aksi Mama Rina mengkibar-kibarkan baju kelawar dia tu...ala-ala nak terbang macam helang...sesuailah juga dengan tema lagu..kan!..hehe. C+

NADIA - MENGAPA DIRINDU (SALOMA)
Lahanat betul durang bagi lagu ni sama si Nadia (Mama Rina sepatutnya dapat lagu ni dan Nadia lagu Terbang Helang). Kalau ditukar gubahan muzik ke genre rock, blues atau reggae tidak apa lah juga, ini dikekalkan muzik asal sudahlah si Nadia ni jenis gadis yang tidak pandai pakai kain sarung di rumah..hehe! The verdict? Tak sesuai langsung, terlebih power..terlebih volume. So Adlin fokus pada art direction sajalah...which I think is not that bad. Kembanglah Jasmi Rejab malam tu kena puji...tapi art direction Saida pun kira ok juga...terlupa pula durang puji.B

NUBHAN - CINTA HAMPA (D'LOYD)
The whole gimmick is probably planned at the very last minute. Mungkin bunga tu pada awalnya untuk si ibu kandung (Ning) tapi memandangkan ibu tiri sudah hilang kawalan (harus dipujuk) maka terpaksalah tukar skrip pada saat-saat akhir. Menggeletar si Nubhan hulurkan bunga...macam bagi makan singa lapar...lepas campak terus lari sekuat tenaga..kakakak! The whole gimmick, despite very entertaining, spoiled his vocal delivery. Paling kelakar masa part music transpose, bayangkan saja lift yang sepatutnya berhenti di tingkat lima tersasar ke tingkat sepuluh, nasib baik boleh cepat-cepat turun balik ke tingkat lima...hah lebih kurang macam tu lah situasi Nubhan *LOL*. But blame it on the gimmick that makes him lost his focus. Tapi pose penutup tu memang kelas habis! *LOL*. His performance actually save the whole concert from sombre to riuh dengan gelak ketawa. C+

RIZ - MARABAHAYA (SPIDER)
Mmmm....I don't quite like the art direction. Koreografi pun macam nampak semak. But vocal wise, not that bad. This is indeed another difficult song but Riz managed to deliver it accordingly. Walaupun kawalan suara kira baguslah juga (terutama part rap), tapi kedengaran banyaklah juga semput.. blame it on too much skipping.B

STACY - CINTA KHAYALAN (STACY)
First time pula dengar the full version lagu ini (macam ada iras-iras single pertama Farhan "Aku Saja Yang Tahu"). Hmmm...the song itself is not as good as Sharon Paul's songs for Marsha and Velvet. I wonder how many singers had rejected this song? I've to say the melody is something out of the ordinary...sekejap naik sekejap turun...not that yet friendly to my ear! I guess Stacy had given it's utmost best to sing this song and the result is quite impressive. Walaupun vocal delivery agak baik, she still needs guidance on the proper vocal arrangement and phrasing...(when to softened, hardened, whisper, growl etc). Singing wise is good but comes the facial expression, sepatutnya ada gambaran wajah seseorang sedang berkhayal (macam tersenyum syok sendirian) but I didn't see it. But again overall it's not a bad effort (with ample and proper guidance I hope she can deliver this song better for the studio version).B

I've to agree that generally the students did not perform well this week, tiada yang outstanding seperti Konsert 1 (Stacy and Stanly), Konsert 2 (sekali lagi Stacy) dan Konsert 3 (Nadia dan Mama Rina). Well I think I've to blame on the song choice this week. Almost a collection of boring songs! Vocally, Stacy, Rina, Toi did well and maybe Riz too. Nadia is good but the song does not really match her style and voice (it's like minyak dan air, tak bercampur langsung). Nubhan session is hilariously entertaining. Faisal showed a bit improvement unfortunately it failed to save him from being eliminated. He appeared stunned but I'm kind of hoping the result. All the best to him! Pengkritik pula, except for Adlin the other two are nothing to shout about. Yang seorang menggerun serta mengelirukan, yang seorang lagi, beri komen tak berapa tepat dan sukar menyusunkan kata-kata. Having said that how I wish AF will appoint Ogy to be the tenaga pengajar drama/seni persembahan next season. So that we'll be able to see what the heck she's been grumbling all this while...:)

2 comments:

kos serani said...

Komen yg Pro dan sempoi...aku enjoy dgn cara kamoo buat ulasan dgn stail yg funny dan relex...bravo...keep it up

dBOSfm said...

Thanks...:)