18 Apr 2011

AF9 - Konsert Top 11

Kesuraman AF 9 diteruskan dengan Konsert Top 11 Sabtu lepas. Aznil mengumumkan 'Operasi Gugur', kalau versi polis tentu dipanggil 'Ops Gugur' (tus macam mo keguguran pula saya..kekek). Walaupun lebih berbunyi ugutan kepada pelajar, tapi Aznil bilang bukan ugutan :=). Pada saya Ops Gugur ni macam pengakuan terbuka AF yang tersalah pilih pelajar untuk musim ini "oops..tersilap pilih...kita sepatutnya ambil pelajar yang ini dan yang ini". Lantaklah ko AF, ada aku kesah?

Back to the konsert,

Azri, 'Bila Resah' (Anuar Zain) - Hmm, budak ni sepatutnya tidak dipilih. Beliau sudah pernah didedahkan kepada pengundian umum melalui MyStarz TV3. Beliau juga merupakan vokalis utama kumpulan The Breakfast dan pernah tercalon dan muncul di Muzik Muzik TV3. Peluang beliau dalam AF9 sepatutnya diberikan kepada bakat yang belum pernah terdedah sebelum ini. Persembahan Bila Resah dia tu pun tiada sengatan dan below average.

Eka, "I'm Sorry Goodbye" (Kris Dayanti) :=). Motif kena kasi lagu tema perpisahan? :=). Kecuali penampilan beliau yang elegant dengan pakaian evening dress, tiada yang istimewa dalam persembahan dia ni. Suara mendatar, kurang karakter dan attitude..sekadar mampu mengangkat nada. It's way below average.

Afif "One In A Million" (Neo) - Afif setidak-tidaknya menutup kelemahan persembahan Azri dan Eka. Kritikan Ogy terhadap Afif menyerlah kelemahan Ogy selaku pengkritik. Saya tertanya juga Ogy ni masih belum habis mengkritik si Eka ka apa ni? (bOOo..to Ogy!).

Miza "Di Pintu Sepi" - Tidak pasti samada lagu-lagu 'ganas' macam ni memang kena dengan cara nyanyian dia ataupun dia berjaya mengawal suara dengan baik. Yang pasti dari segi nyanyian, layak diberi 'thumbs up'. Namun gaya persembahan di pentas masih banyak perlu diperbaiki sebab cara beliau bergerak macam mama-mama membubut sambil menggertak anak yang jajal berusia empat tahun.

Kay "Selagi Ada Rindu" - Persembahan dengan kawalan suara yang menarik. One of my favourites that night.

Erul "Cinta Untuk Nabila" - This guy is a real talent. Kalau bukan kerana "jari menjadi juri", he is my choice to win this season's Af. He definitely has what it takes to be a good singer.

Aida "Ilusi" (Adira) - Penampilan seperti Eka, anggun dan cantik. Tapi nyanyian alahai (cuma sedikit baik dari Eka) sebab suara dia ada sedikit karektor berbanding si Eka. Pitching wise Eka is better.

Nera "Aku, Dia dan Kamu" - (Hmm...kenapalah dapat lagu ni?). Aksi Nera kerap memegang monitor di telinga menyampaikan message kepada semua yang berbunyi "please excuse me ok,I have problem with this monitor and hardly focussing to sing in tune". Yupp I got the message clearly. The good news is she's focussing and singing mostly in tune as compared to last week. Some low notes are very hard for her to hit. I really hope next week, with the right song, she will prove the critics and (most of us)wrong.



Ogy was very childish by simply saying "that was bad" without any constructive words (or positive things). Thank goodness ada message di FB minta Ogy digugurkan.

Amir "Cinta Gila" - Kawalan suara just OK, tapi drama persembahan tu ja kali yang kurang menarik dan mengundang komen negatif dari pengkritik.

Lena "Kekal" (Ziana Zain) - Belum mula menyanyi sudah saya nampak airmata di pipi, kelas! Sejak bila pula muncul tu? Pakai Eye-mo? hehe. Anyways the song is too big for her dan kurang bersesuaian dengan suara dia. But no doubt she's a good singer dan persembahan tidak mengecewakan dari segi kawalan suara dan gaya. She had given due justice to the song.



Raqib "Bila Esok" - This guy was one of my favourites masa Konsert Tirai. Sekali masuk konsert mingguan, macam hilang pula karisma dia. Setakat ni belum ada lagu yang benar-benar mencabar kemampuan suara dia ni. semuanya lagu selamat. Nyanyian dia macam biasa-biasa saja very forgetable.

Pemergian Eka seperti sudah dijangka menerusi lagunya "I'm Sorry, Goodbye". I think this girl has good potential to be the next Stacy, as dance singer. She has natural groove when dancing (hopefully somebody will give her a chance...KRU perhaps).

4 comments:

SOLYMONE said...

Lena : “Belum mula menyanyi sudah saya nampak airmata di pipi, kelas! Sejak bila pula muncul tu? Pakai Eye-mo? hehe. Anyways the song is too big for her dan kurang bersesuaian dengan suara dia.”
No daubt everybody is entitled to their opinion, however, your statement is very much in contradicted to Pengritik AF9 ( shown on the video clips) dan comments from others ref: (http://www.murai.com.my/article/default.asp?article_id=9461&c=50&s=244)dan (http://www.selebriti.tv/panas-eka-usah-putus-asa/.)..See what Stacy has to say..

On top of that, I reviewed lena video clips several times but tidak nampak pun air mata dia keluar sebelum mula menyanyi? Mungkin sdra penulis saksikan klip video yang lain kot?

Apa2 pun, semuga Nera dan Lena Berjaya kefinal..Sabah Boleh

dBOS-fm said...

Wah ko paparkan komen negatif saya ja (kejamnya)..alang2 ambik lah sekali ayat-ayat positif saya..."But no doubt she's a good singer dan persembahan tidak mengecewakan dari segi kawalan suara dan gaya. She had given due justice to the song".

Ya memang penulis tertengok imej yang lain (melalui kaca TV saiz besar)dan nampak macam airmata d pipi. Tapi jangan la ko risau si Lena ni bagi saya always di Top 2 termasuk konsert lalu. Tentang pendapat pengkritik tu saya tidak kisah sangat apa durang cakap (sometimes I 'mute' the TV volume while they're babbling)..sebab di kalangan durangpun adakalanya bercanggah pandangan.

SciaS said...

dBos can't wait to read your review on the 3rd concert as i didn't watch the whole of it. I only catch the last performance and that is Nera (ini pun kebetulan tertekan channel tu hehehe)

To me, Nera was good even her diction pun clear. Tapi komen Norman kira ok lagi. Tapi komen yg satu tu...aduhaii..mcm tidak mendapat didikan daripada ibubapa. Betul2 menghina. Mcmlah dia tu bagus sangat!!

Kalo ada ops gugur on students..boleh tak kita usulkan utk ops gugur kepada juri??? Tapi sy tdk lah sekejam mcm dia. Gugurkan jadi juri tp masukkan dlm akademi utk menjadi tenaga pengajar. Keluarkan Adlin untuk menjadi juri tetap pulak

Saya harap astro tidak membiarkan 'penghinaan' terus berlaku. sudahlah rating hampeh dgn adanya juri mcmni...tambah bankrap astro!!

dBOS-fm said...

Macam mana mo gugur itu short circuit..sudah ikat kontrek dgn astro dia bilang.

Ogy ni sudah set her mind bagi negatif komen masa awal2 minggu dan positif komen akhir2 minggu. kalau buat mcm ni dialah kunun yg dapat kredit kalau stduent perform bagus d akhir2 minggu. Although that's not the case sbb ada student perform good and bad irrespective of awal or akhir2 minggu. That's why i'm in d opinion she's not that qualify to be a critic..sbb Tidak jujur..I prefer Syafinaz or Mas Idayu as critic.