22 Jan 2009

Ridah -Album solo


Bersempena dengan banjir yang melanda Kota Marudu dan juga Pitas, apa kata kita hayati lagu-lagu yang ada dalam album pertama si Ridah (apa pula kena mengena banjir dengan album si Ridah ni?). Saya cuba-cuba translate lah bah kunun tajuk lagu (berani mati pigi translate bagus kunun expert...kekek)

1. Oulau (Crazy) - Lagu/Lirik (Ramli Ahmad/Ramli Ahmad)

Lagu trek pembukaan. Take a listen (sikit ja tau)



Not bad...cuma kadang-kadang macam ter"annoyed" pula saya dengan bunyi string yang nipis (macam polifonik)

2. Ralan Koposion (Jalan Kehidupan)- Lagu/Lirik (Jasny Mohd Yaakub/Ridah)




I always like Jasni M.Y works, selalu ada bunyi-bunyian akustik dalam gubahan muzik beliau (boring juga bah kan kalau synthesizer ja ;-))

3. Percaya Itu Cinta - Lagu/Lirik (Jasni M.Y/Ramli Ahmad)



4. Lugai Lugai - (Ramli Ahmad/Ramli Ahmad)

Songulunan ie gaman mamanau
Mansau-ansau nopo tikid tadau
Miagal do dii tulun mulau-ulau
Nauk do pinaga om LINUTAU (<- harus dieja dengan huruf besar)




Another interesting track. Mmm..macam mana mo describe lugai-lugai ni ah. Something like carefree, easy going...berjalan-jalan tanpa sekatan (lebih kurang lah bah tu kan)

5. Sopirosi-rosi - Peter Poninting/Peter Poninting

Adey...onu ie sopirosi-rosi..."Bergetar-getar", "Berdebar-debar"?





6. Sorou Poh (Rindunya) - (Peter Poninting/Peter Poninting)




Wow...I have to give 4 thumbs up (termasuk ibu jari kaki) to this track. I really like the orchestration, very solid and rich! (tiba-tiba terkeluar orkestra dramatik ala-ala filem Star Wars dalam lagu Sabah..:p). Si Sitaring bah yabg buat ni kan? *TABIK!*. Suara Ridah pun malatup di sini. My favourite track in this album.

7. Mungkin (Maybe)...mo translate juga kah? - (Lydia Dulima/Lydia Dulima)

Lagu yang diberi nafas baru sambil 'merobotkan' suara si Ridah pada bahagian-bahagian tertentu. Ridah nyanyi pun relax sikit. I like this one than the previous version.




But what do you think of the ketukan drum? Orait juga kah? jangan kutuk...saya yang ketuk tu ah...punya panat! (kidding)

8. Joget Buli Bah Kalau Kau (Can Bah If You!) - (Jasni MY/RAmli Ahmad)

Gubahan muzik joget yang klasik, menggunakan instrument muzik akustik (I always crazy about acoustical instruments).




Orait-orait nopo...buli bah kalau kau

Habis tagline-tagline melatop kena pakai dalam lirik...hehe.

Terus terbayang saya si aki-aki yang sudah kana 7, 8 galas berjugit. Tukoi ayunan tangan durang tu!

9. Kasih Kita Ilusi - (Ramli Ahmad/Ramli Ahmad)




Biasa-biasa saja ini lagu. Tapi hampir jadi lagu dangdut sentimental mendayu-dayu

10. Oribau Pomusarahan - Peter Poninting/Peter Poninting

Yang ini lagu wajib dalam setiap album dusun




Bah apa lagi...dapatkan album ini segera, sambil kita menderma kepada tabung misi suci murni "Selamat Kan Sumandak-Sumandak Kota Marudu dan Pitas Dari Bencana Banjir Yang Durjana!"

6 comments:

azirulgcarl said...

wow..bagus oh. sy mau beli lah nanti album si ridah ni..heheh..

mau sokong orang kg bah...
kamu semua juga jgn ndak beli ok..

^_^

Tody..
Kota Marudu.

dBOS-fm said...

Begitu lah bah...

Tpi sya memang suka lagu-lagu dalm album ni

azirulgcarl said...

d-bos yg hensem... :)

sy la ni c tody...hehehe :P

sy d KL bah skg..nda tau mcm mana mau beli album c ridah ni ^_^...

dBOS-fm said...

hensem? kekekek..

Kalau d KL produk2 Skyline (pengedar album c Ridah) boleh didapati d alamat seperti d bawah. D Kota Raya lagi tu tempat sya melepak dulu...:-)

Alamat Kedai Jualan Produk Skyline di Kuala Lumpur

VICTORIA MUSIC CENTRE ( KL ) SDN. BHD
Platform 'A' Level One,
Kota Raya Complex,
Jalan Cheng Lock,
50000 Kuala Lumpur
Tel : 03-20318895

azirulgcarl said...

oh ya ka..bah nanti sy mau cari dulu pula...selalu juga sy jalan2 d kota raya tu.. :)

thanks 4 d info...

:)

hensem selalu...:P

GuRaNgAk said...

BuliBa Kalau Kau!! :D