5 May 2007

AFMASUK dan Linda

*Sigh* I don't know what to say concerning AFmasuk ni. The only word I know is NO! NO! and a big NO! Saya memang sependapat dengan siapa saja yang menentang AFmasuk. Setakat ni hanya sempat baca luahan these two bloggers Leo and Gidong and I really agree with what they have to say.

Tapi yang menariknya semasa Debat AF hari tu Aznil ada membuat kenyataan lebih kurang berbunyi "...tapi di luar sana tu ada ramai juga orang bersetuju dengan AFmasuk, kenalah juga turuti kemahuan pihak-pihak berkenaan". Cantiknya statement! Kenapa bila menyentuh subjek, topik, isu berkaitan AFmasuk (yang nyata ada unsur-unsur menguntungkan Astro) barulah AF beriya-iya sangat mahu memenuhi kehendak orang awam. Setau saya selama inipun banyak request dari public meminta AF buat ini dan buat itu tetapi banyak yang tidak diendahkan ala-ala buat pekak telinga saja (tolong jawab!). Kalau gian sangat nak dapat untung dan gian sangat nak berlaku tidak adil, alang-alang aktifkan saja AFKELUAR seperti mana yang pernah dibuat oleh rancangan OIAM 8TV (after all AF ni kan pak turut). Sekiranya peratus Afkeluar peserta melebihi Afundi bermakna peserta tersebut out! Macam ini barulah AF boleh untung besar, sebab selain daripada mendapat undian dari peminat, pengutuk peserta tersebut juga sekaligus menghantar undian untuk beliau!

Dalam Debat AF, pembangkang jemputan lelaki ada menyentuh tentang kualiti pelajar yang berjaya terpilih melalui AFmasuk pada musim-musim AF lalu. "Mana Linda? Mana Lotter?" Lebih kurang begitulah bunyi pertanyaan beliau. I think Linda's case is different and AF had every reason to activate AFmasuk at that time (after all it's the beginning of AFmasuk right?). I said different because during AF2, AF only provided one channel for Afundi that is through SMS...no butang R and no talian tetap! I remember clearly at that time our afundi to Linda tidak diterima (as if blocked....memang tak masuk-masuk langsung). I don't know what happened. It's not one undi but...God knows how many! Only about 5 am in the morning (on Sunday) we received reply from 32999 that our messages were received! (can you imagine, our handset keep on beeping over and over again! I finally switched mine off). It's completely not fair and I deserve to have my sms money back! Thank goodness AF activated AFmasuk and the rest is history. Linda deserved it. Her elimination wasn't due to negligence from her fans but more on technical glitches. So what happened to her after that? She appeared in many stage shows, made appearance in movie, magazines, endorsement etc. She cut an album that sold 7.000 units (bravo!) on par with Zahid, Adam and Farah. In short she enjoyed an equally successful career as her fellow AF2 mates.

I strongly believe it's not a mistake for voting her (the quality, the package are all there).Cos if it's a mistake than I believe it's also a mistake voting for the rest. (Where are they?) So while the pembangkang lelaki posed the question 'mana Linda and Lotter?' he might as well asked "mana Amylia? Marsha? Faizal dan Farhan?" Of courselah they're visibly around, but to me the word 'where' also carries another meaning "WHERE are their albums?". It's just so unfortunate that Linda chooses to stay silent. But to me It's not a big deal for reasons that many other AF stars like Khai for instance are also silent at this moment. And talking about Lotter. I'm not so sure his elimination was due to technical glitches as well or merely negligence from his fans(since there are three channels for Afundi during his season). Anyway no matter what people claim about his talent, the fact is his other fellow top fives in AF4 have also no interesting development so far!(except for Velvet). Again it's not fair to question about him alone.

Back to AFmasuk, again (and again) I stick to my stand NO! Tidak adil!. All those pungutan suara by Astro is merely to get more revenue. Kalau undian berhubung Yes or No to AFmasuk memihak kepada 'Yes' itu hanyalah undian dari fanatics kepada students who have been eliminated. Would you send the message 'No' hundred times just to beat the 'Yes' votes? I don't think so. Only a fool will do that (I only voted for 'NO' once! Just to get my voice heard). But those fanatics have every reason to send "Yes" hundred times or more in order to support their favourites! At the end,they win but the results do not reflect the actual majority. If AF really honest (it's not the revenue they are after) then they should provide free channels for public to decide YES or NO to AFmasuk! Enough said.....DON'T MAKE ME SPEAKING THE LONDON! THE END!

Oklah sebagai selingan kepada perdebatan kita, saksikanlah video klip Ebi ketika mengaku tidak pernah menonton Diari (duh...kesiannya! Oh ya rumah dia tiada karan pula kan apa lagi melanggan Astro, logiklah juga). Tapi semasa konsert mingguan AF ada juga ditayangkan beberapa klip video yang diambil dari Diari kan?! So from those clips he should get a clear picture or idea what Diari AF is all about.


8 comments:

mrbig said...

ada yb sokong....

KUANTAN 30 April – Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob yang turut tertarik dengan perkembangan Akademi Fantasia (AF), menganggap peminat membuat tindakan tidak bijak apabila tidak mengundi penyanyi berbakat iaitu Muhammad Aizat Amdan (Aizat).

Adnan berkata, beliau memberikan sokongan kepada peserta AF5 berkenaan serta seorang lagi yang masih bertahan, Dafi kerana kedua-dua mereka adalah dari Pahang.

Namun beliau kecewa kerana masyarakat tidak memilih kedua-dua peserta berkenaan yang disifatkannya amat berbakat.

“Itulah... peminat kurang bijak apabila tidak mahu mengundi mereka,” katanya pada majlis makan malam anjuran Permodalan Nasional Berhad (PNB), di sini malam tadi.

Adnan berkata, beliau tidak pernah meminati program AF sebelum ini dan sokongannya kali ini adalah atas usaha membantu kenalan semata-mata.

“Bapa Aizat adalah bekas murid saya dan dia minta saya berikan sokongan, jadi sekarang ini mana saya pergi saya kempen sekali,” katanya.

Kata Adnan, beliau sebelum ini tidak pernah menonton AF apatah lagi mengundi, tetapi kehadiran dua anak Pahang menarik minatnya.

scias said...

Bravo dB! bilang tiada idea..tapi bila sudah menulis..nah! amik kau! hehehe. I like your points on why u disagree the AFmasuk..semuanya logik2 belaka. I remember masa noni tersingkir..ramai yg minta astro adakan afmasuk tp that time..astro tidak entertain pun..why now?? i think you & i know why hehehe

pasal linda pula..she has many reasons to be silent..i hope one day..linda akan muncul kembali dgn semangat baru..saya amat bangga bila othman mahmood tu ckp "linda..sbg penyanyi baru..jualan album 7000 unit amat memberangsangkan"

pasal Ebi x pernah tinguk diari..x masuk akal..potonglah jari sia kalo dia betul2 x pernah langsung tinguk diari AF :lol: cukup2lah menagih simpati..it's better for him to improve his persembahan rather than talking about his 'kemiskinan' all the time

roger n out!

TS said...

mana Linda??????
mari sia jwb kio
''LINDA NANUWIL TATAP DI HATI !!''
ahakss...blh pakai kah ni jawapan?

dBOSfm said...

Huhh!??...hehehe...mungkin sokong d mulut saja tu...nasib baik dua-dua sudah tersingkir

dBOSfm said...

Actually sudah separuh type bahtu before u asked tapi save as draft dulu...hehe.

Saya sudah xpect bah...memang keluarlah nama c Linda ni...betul2 keluar! I just in d opinion tdk ngam relate the issue with her.

I think kesilapan Ebi is he (voluntarily) expose too much of his kemiskinan. He shouldn't do that. Just let the public judge if he really miskin or not.

dBOSfm said...

TS...buli juga tu..

Tapi saya ada saturang kawan setiap kali kami tanya "mana tu...blablabla?" dia suka jawap "saaaaaaaana Ranau!".

So ngam juga kalau kena tanya 'mana Linda?".."Saaaaaana Ranau!"...hehe!

TS said...

muahahaaaa...db,act,sia pun selalu bah jwb mcm tu >saaaaaaana Ranau...piara ikan talapia<....
kasi panjang lagi tu >SAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA....na <
baru real...

sia dah tgk tu debat af..lucu tu org astro asyik2 sebut c linda brbakat(memang pun ada bakat bah)..jualan album..bla bla...
patut da ckp mcm ni>>ko tgk...jualan album Linda Nanuwil mncapai juga 7K ..w pun...errr...errr...ermmm...tia..ti...tiadaaa...ti....tiada maestro bt promosi (smbil bagagar )..he hehe..he..<<

scias, betul tu....ada sb kan? hanya udui yg tau n merasakan 100% ..kita rasa 10% pun..terasa penangannya...semoga masin mulut ko..Linda & SEMANGAT BARU !
debat af?
tu 2 org kons pun x tau ka ..tahu kah mereka hal sebenarnya>ADAKAH BENAR MLM ITU LINDA TERSINGKIR?BENARKAH TIADA CUKUP ORG MENGUNDI LINDA?..smpai sekarang,sia x percaya,mlm tu,byk undian kami utk Linda x diterima...tp bila kami test undi c bob..cepat pula kena reply!taktik kotor?..muahaaaaaaa...busuk hati !...kotoh,makin nda untung kan af? kotulahan mangkali tu...kakakakaa..
ic man...berabis kunu sia geritan ni..kakakakaaaa....

dBOSfm said...

TS..yg penting kamu terundi c BOB..:))