6 May 2007

Konsert AF5 minggu 8

First and foremost...YESSs! No AFMASUK! Let’s tiusss! Hehe. On to the review (sorry nda sempat tengok persembahan boria...nantilah tengok kalau ada ulangan lagi)

Dafi - It's Gonna Be Me (N'Sync)
Gerak tari yang berterusan dari awal sehinggalah ke akhir lagu begitu mencabar stamina vokal dan fizikal. Physically Dafi handled it very well but vocally he couldn’t sustain the energy till the end (biasalah tu bukan senang menyanyi sambil menari...Jee faham...dan saya pun fahamlah juga sikit-sikit...*grin*). Seperti biasa Dafi struggle to control his pitching. Sometimes he fails but most of the time he succeed. Koreografi amat menarik ditambah lagi dengan kemunculan beberapa penari profesional seperti Kori, Riot dan Raimee (tapi baju si Raimee ni macam out of place pula). Pakaian, walaupun nampak sangat sinar kilauan plastik jaket dia tu, amat bertepatan dengan konsep lagu (yang penting ada topi fesyen Justine Timberlake). I think konsep dance music boy band macam ni teramatlah sesuai untuk Dafi. Kalau beliau ada rezeki buat album genre muzik sebeginilah yang patut beliau ketengahkan. dB – 70%

Mila - Aku Takkan Bersuara (Nike Ardilla)
Tidak pasti samada suara Mila yang serak-serat berkarat tu sengaja dibuat atau mengalami gangguan vocal health? (seperti yang melanda Heliza dan Shawal) Sampai terkucil suara si Mila. Suara terkucil is the last thing I wanna hear when listening to live show. Kalau diberi pilihan antara off key dan suara terkucil saya lebih prefer off-key. During her second repeat, saya standby jari di lubang telinga, sebab risau dan tidak sanggup mendengar kekucilan kali kedua. Luckily she handled it well (so tidak jadilah saya sumbat telinga). Anyway except for that glitch the rest of her performance was very good. Kekuatan Mila ni saya perhatikan beliau agak confident (tapi bukan over confident) kurang gementar dan begitu selesa di pentas (hampir sama tahap dengan keselesaan Aznil di pentas). Another good performance from Mila. dB – 75%

Ebi - Kisah Kau Dan Aku (Alleycats)


Ebi memulakan persembahannya dengan baik sekali. Kalau dalam beberapa persembahannya sebelum ini beliau nampak macam mengunyah chewing gum, tapi kali ini sebutan beliau amat jelas. Pada awalnya saya begitu khusyuk dan fokus, sehinggalah sampai part di mana dia tiba-tiba melompat (atau terbang?). Tersentaklah juga! Kenapa dia buat aksi yang tidak padan-padan macam tu ah? Suara diapun terus terlompat sekali*sigh*. Hilang terus fokus saya. After that saya agak keliru dengan konsep sebenar yang cuba ditampilkan. Konsep kecewa? sedih? atau konsep lawak? Aksi melompat, berpusing dan tambahan kepada “yeah...yeah...yeah” diakhir lagu agak mencacatkan sedikit persembahan beliau. Tidak cukup dengan itu, selesai saja lagu, ada pula remark tambahan “you next!”..hehe (next what?). Duh aku bingung! Anyway vocal wise, very lively, energetic dan tidak banyak gangguan pitching (I think his second best vocal after Al-Jannah). Cuma kekadang kurang vibrator di penghujung baris-baris lagu. dB – 73%

Candy - Perhaps Perhaps Perhaps (Lila Downs)

Perhaps classy is the right word to describe Candy’s performance . That soft-whispery-husky-sultry sounds (whatever you call it) especially when she utters the words “say yesss!" and ‘confess!’ were just too precious to my ear She nailed the chorus with her clear and crisp voice that pierce right to the heart....*grin*. Excellent vocal delivery, too good for an amateur. 98% pitch perfect. However it would probably give more impact if she ends the song with a big note “PerhaAAPs!” instead of just whispering. The make over was very glamourous, but I guess her appearance would be much better minus the feather-like design (a high-cut gloves right up slightly above her elbow will look equally stylish). Nevertheless her motion looks very graceful in that dress. She still needs improvement on the diction though, but overall it was a superb performance. Her best so far? Perhaps, perhaps, perhaps. dB – 90%

Shawal - Kaulah Segalanya (Hazrul Nizam)
Mendengar vokal Shawal semalam, seolah-olah mengimbas kembali gangguan vokal beliau di minggu pertama konsert. Memang nampak perit dan terseksa beliau menggalas tugasan lagu tersebut. Terasa lega sekali, ketika beliau melontar suara terakhir untuk lagu berkenaan. Bukannya bosan tapi lebih kepada merasa terseksa sekali sepanjang beliau menyampaikan lagunya. I don't know, but I thought I was listening to seorang yang sakit dan tak bermaya mendendangkan lagu sambil berbaring di katil hospital. Definitely not his best dB – 55%

Heliza- Kesal (Ella)
Heliza should be thankful dengan gangguan kesihatan pada tekak beliau. Gara-gara gangguan tersebut, suara beliau berubah menjadi serak-serak ‘rusty’ yang kena untuk genre lagu rock. Lakonan watak rocker beliaupun agak menjadi. Karakter beliau yang begitu berlainan dengan yang sebelum ini, mungkin satu kejutan bagi sesetengah pihak. Ada yang boleh menerima dan tidak kurang juga yang barangkali tercengang. Anyway dari segi persembahan vokal, tetap kedengaran flat, off-key, pitching tersasar dan sebagainya. Mungkin pengkritik sendiri mengalami kejutan gara-gara penampilan agresif Heliza, lantas tidak mengendahkan langsung kelemahan yang timbul. Still, it was a good show from her. But then I’m thinking what if her voice does not recover on time and she has to sing a ballad number? She’s not going to sing another aggresive rock songs right!? dB-75%

Aswad - Korban Cinta (Aris Ariwatan)
As expected Aswad delivered his song very well. Another performer with 98% pitch perfect. However, kadangkala kedengaran juga beliau unable to sustain some notes perfectly. Gesture beliau simple saja, sekadar berdiri kaku tanpa banyak pergerakan. Suara syahdu mendendangkan lagu rock kapak mendayu-dayu dari seorang anak yatim piatu begitu menyentuh.... justeru afundipun datang bertalu-talu...hmmm! No komen. dB – 85%

Lagu bonus: Bolehlah tahan!

Aznil announcement: Perlukah? Kalau ya pun apa salahnya umumkan di konsert akhir nanti. Another question is, will there be AF6 next year? Sebab kalau tak silap Astro franchise AF ni untuk tempoh lima musim/tahun saja, right?

Penyingkiran: Malangnya nasib Dafi. Apa boleh buatkan. persaingan semakin sengit. Personally I like his personality and attitude. Very humble, friendly, helpful (not to mention the moment he defense his friends when attacked). It’s the kimd of person you want to befriend with.. All he needs is a little bit of vocal polishing just to make hos voice more acrobatic. With the right vocal grooming and with the right materials, I’m sure he can go farther. I understand he’s taking music and sound engineering Good choice! All the best to him

Akhir sekali Kuiz khas;
“Apakah yang dibisikkan oleh Dafi kepada Candy”?
a.I’m gonna miss you?
b.Do your best?
c.I’m gonna afundi you?
d.I love you?

Siapa berani jawap?
Hehehe

2 comments:

Anonymous said...

nak jawabbbbbbbbbbb !!
dah kecoh psl menda nie..
dafi bisik kat candy...

"I Just Love You" laa..

so sweeettt!!
i wonder if i were at candy's place..
uishhhhhhh..cair beb !!!

dBOSfm said...

Oh patutpun Candy berhenti menangis dan terus nampak ceria...:)